Οδηγός αγοραστή CD για το Desktop, DVD και Blu-ray

Πώς να επιλέξετε μια μονάδα οπτικού δίσκου σε επιτραπέζιο υπολογιστή ανάλογα με τις ανάγκες σας

Οι οπτικοί δίσκοι καθίστανται λιγότερο σημαντικοί όταν πρόκειται για τη χρήση τους, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορεί ακόμα να θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να φορτώσουν λογισμικό από φυσικά μέσα, να παίξουν ταινία Blu-ray υψηλής ευκρίνειας στον υπολογιστή τους, να ακούσουν ένα CD ή να μπορέσουν να καούν φωτογραφίες και βίντεο σε ένα DVD. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τείνουν να αναγράφουν μόνο τον τύπο μονάδας δίσκου που περιλαμβάνουν με ένα σύστημα. Αυτό που έχουν την τάση να αφήνουν έξω κατά την εισαγωγή των δίσκων είναι οι διάφορες ταχύτητες που συνδέονται με αυτές. Όταν εξετάζετε ένα σύστημα υπολογιστή, πρέπει να εξετάσετε δύο πράγματα: τον τύπο της κίνησης και τις ταχύτητες. Ακόμη και το λογισμικό των Windows 10 διανέμεται πλέον από μονάδες flash USB και όχι από παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους, λόγω των λιγότερων συστημάτων που διαθέτουν τις μονάδες οπτικών δίσκων.

Τύποι κίνησης

Υπάρχουν τρεις βασικές μορφές οπτικής αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται σήμερα στους υπολογιστές: compact CD (CD), ψηφιακός ευέλικτος δίσκος (DVD) και Blu-ray (BD).

Η αποθήκευση μικρών δίσκων προέκυψε από τα ίδια μέσα που χρησιμοποιούμε για συμπαγείς δίσκους ήχου. Ο χώρος αποθήκευσης είναι κατά μέσο όρο περίπου 650 έως 700 MB δεδομένων ανά δίσκο. Μπορούν να περιέχουν ήχο, δεδομένα ή και τα δύο στον ίδιο δίσκο. Το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού για υπολογιστές διανεμήθηκε σε φορμά CD.

Το DVD ήταν το σχεδιασμένο για μια συμπαγή ψηφιακή μορφή βίντεο που επίσης περιστρέφεται στην αρένα αποθήκευσης δεδομένων. Το DVD εμφανίζεται κυρίως σε βίντεο και από τότε έχει γίνει πρότυπο για να χρησιμοποιηθεί για φυσική διανομή λογισμικού. Ωστόσο, οι μονάδες DVD εξακολουθούν να είναι συμβατές με τα φορμά CD.

Τα Blu-ray και HD-DVD ήταν και τα δύο στον πόλεμο μορφής υψηλής ευκρίνειας, αλλά το Blu-ray τελικά κέρδισε. Καθένα από αυτά είναι ικανό να αποθηκεύει σήματα βίντεο υψηλής ευκρίνειας ή χωρητικότητα δεδομένων που κυμαίνονται από 25GB μέχρι πάνω από 200GB ανάλογα με τον αριθμό των στρώσεων στους δίσκους. Δεν υπάρχουν πλέον δίσκοι συμβατών με HD-DVD, αλλά οι μονάδες Blu-ray θα είναι συμβατές τόσο με DVD όσο και με CD.

Τώρα οι μονάδες οπτικών δίσκων μπορούν να έρθουν ως μόνο για ανάγνωση (ROM) ή ως συγγραφείς (που χαρακτηρίζονται με R, RW, RE ή RAM). Οι μονάδες δίσκου μόνο για ανάγνωση θα σας επιτρέψουν να διαβάζετε μόνο δεδομένα από δίσκους που έχουν ήδη δεδομένα σχετικά με αυτά, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αφαιρούμενη αποθήκευση. Οι συγγραφείς ή οι καυστήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση δεδομένων, τη δημιουργία μουσικών CD ή δίσκων βίντεο που μπορούν να αναπαραχθούν σε DVD ή Blu-ray players .

Οι συσκευές εγγραφής CD είναι πολύ τυποποιημένες και πρέπει να είναι συμβατές με σχεδόν όλο τον εξοπλισμό εκεί έξω. Ορισμένοι καυστήρες δίσκων CD μπορεί να αναγράφονται ως μονάδα Combo ή CD-RW / DVD. Αυτά μπορούν να υποστηρίξουν την ανάγνωση και εγγραφή σε μέσα CD και μπορούν να διαβάσουν μέσα DVD αλλά να μην γράψουν σε αυτά.

Οι συσκευές εγγραφής DVD είναι λίγο πιο συγκεχυμένες, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότεροι τύποι μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί τους. Όλοι οι δίσκοι σε αυτό το σημείο μπορούν να υποστηρίξουν και τις εκδόσεις συν και μείον του προτύπου μαζί με επανεγγράψιμο. Μια άλλη μορφή είναι η διπλή ή διπλή στρώση, τυπικά καταχωρημένη ως DL, η οποία υποστηρίζει σχεδόν το διπλάσιο της χωρητικότητας (8,5 GB αντί για 4,7 GB).

Οι μονάδες Blu-ray έχουν συνήθως τρεις τύπους δίσκων. Οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν οποιαδήποτε μορφή (CD, DVD και Blu-ray). Οι μονάδες Combo μπορούν να διαβάσουν δίσκους Blu-ray, αλλά μπορούν επίσης να διαβάζουν και να γράφουν CD και DVD. Οι καυστήρες μπορούν να χειριστούν την ανάγνωση και τη γραφή και στις τρεις μορφές. Μια μορφή Blu-ray XL έχει κυκλοφορήσει για εγγραφή σε δίσκους χωρητικότητας μέχρι 128GB. Δυστυχώς, αυτό το μέσο μορφοποίησης δεν είναι συμβατό προς τα πίσω με πολλούς δίσκους Blu-ray και συσκευές αναπαραγωγής πρώιμης γενιάς. Ως εκ τούτου, δεν έχει πιάσει πραγματικά. Πιθανώς άλλη έκδοση θα κυκλοφορήσει για να υποστηρίξει πρότυπα βίντεο 4K στο μέλλον.

Όριο ταχύτητας μπροστά

Όλοι οι οπτικοί δίσκοι βαθμολογούνται από έναν πολλαπλασιαστή που αναφέρεται στη μέγιστη ταχύτητα που λειτουργεί η μονάδα σε σύγκριση με τα αρχικά πρότυπα CD, DVD ή Blu-ray. Δεν είναι η σταθερή ταχύτητα μεταφοράς κατά την ανάγνωση ολόκληρου του δίσκου. Για να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, μερικές μονάδες έχουν καταχωρήσεις με πολλές ταχύτητες. Πολλοί κατασκευαστές δεν ενδιαφέρονται καν για να καταγράψουν τις ταχύτητες πια.

Μόνο για ανάγνωση ή οι μονάδες δίσκου ROM μπορούν να απαριθμήσουν έως και δύο ταχύτητες. Για μια μονάδα CD-ROM, υπάρχει συνήθως μία μόνο ταχύτητα που είναι η μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης δεδομένων. Μερικές φορές εμφανίζεται και δεύτερη ταχύτητα αντιγραφής CD. Αυτό αναφέρεται στην ταχύτητα με την οποία τα δεδομένα μπορούν να διαβαστούν από ένα CD ήχου για μετατροπή σε ψηφιακή μορφή υπολογιστή, όπως MP3. Οι μονάδες DVD-ROM τυπικά θα εμφανίζουν δύο ή τρεις ταχύτητες. Η κύρια ταχύτητα είναι η μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης δεδομένων DVD, ενώ η δευτερεύουσα ταχύτητα είναι η μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης δεδομένων CD. Για άλλη μια φορά, μπορούν να παραθέσουν έναν επιπλέον αριθμό που αναφέρεται στην ταχύτητα αντιγραφής CD από CD ήχου.

Οι οπτικοί καυστήρες είναι πολύ περίπλοκοι. Μπορούν να απαριθμήσουν πάνω από δέκα διαφορετικούς πολλαπλασιαστές για τους διάφορους τύπους μέσων. Εξαιτίας αυτού, οι κατασκευαστές τείνουν να απαριθμούν μόνο έναν αριθμό για τους δίσκους και αυτό θα είναι για τα μέσα που μπορεί να καταγράψει ταχύτερα. Εξαιτίας αυτού, προσπαθήστε να διαβάσετε τις λεπτομερείς προδιαγραφές και να δείτε τι ταχύτητες μπορεί να έχει ο δίσκος στον τύπο μέσου που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε πιο συχνά. Μια μονάδα δίσκου 24x μπορεί να λειτουργεί μέχρι και 24 φορές κατά την εγγραφή σε μέσα DVD + R, αλλά μπορεί να εκτελείται μόνο 8 φορές κατά τη χρήση των μέσων διπλής επίστρωσης DVD + R.

Οι καυστήρες Blu-ray θα εμφανίζουν την ταχύτερη ταχύτητα εγγραφής τους για τα μέσα BD-R. Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι η μονάδα δίσκου μπορεί να έχει έναν ταχύτερο πολλαπλασιαστή για τον χειρισμό του μέσου DVD από το BD-R. Αν ψάχνετε να γράψετε μέσα και για τα δύο μορφότυπα, είναι σημαντικό να εξετάσετε τη λήψη μιας μονάδας δίσκου με γρήγορες αξιολογήσεις και για τους δύο τύπους μέσων.

Περιλαμβάνεται το λογισμικό;

Από την κυκλοφορία των Windows 8, δημιουργήθηκε ένα νέο πρόβλημα για οπτικές μονάδες δίσκου. Στο παρελθόν, η Microsoft συμπεριέλαβε το λογισμικό έτσι ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν ταινίες DVD. Για να καταστήσουν το λειτουργικό τους σύστημα πιο οικονομικό, έχουν αφαιρέσει την αναπαραγωγή DVD για τα Windows. Ως αποτέλεσμα, κάθε υπολογιστικό σύστημα που αγοράζεται με σκοπό την παρακολούθηση ταινιών DVD ή Blu-ray θα απαιτήσει ξεχωριστή αναπαραγωγή λογισμικού, όπως το PowerDVD ή το WinDVD που περιλαμβάνονται στο σύστημα. Αν δεν είναι, τότε αναμένετε να πληρώσετε μέχρι και $ 100 για το λογισμικό για να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα στο τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft.

Ποια είναι η καλύτερη για μένα;

Με κόστος αυτές τις μέρες για οπτικούς δίσκους, δεν υπάρχει κανένας λόγος ότι ακόμα και οι λιγότερο ακριβοί επιτραπέζιοι υπολογιστές δεν πρέπει να περιλαμβάνουν έναν καυστήρα DVD, αν δεν υπάρχει μια μονάδα combo Blu-ray, αν έχει τον χώρο για αυτό. Ορισμένα μικρά συστήματα μορφοποιητών έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι τόσο μικρά και δεν υπάρχει χώρος για αυτά. Δεδομένου ότι ένας καυστήρας DVD μπορεί να χειριστεί όλες τις εργασίες των διαφόρων μέσων CD και DVD, δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους, αν το χρησιμοποιούν μόνο για εγγραφή CD ή δημιουργία DVD. Τουλάχιστον, τα συστήματα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν DVD, καθώς αυτά χρησιμοποιούνται τώρα για τη φυσική διανομή λογισμικού και μπορούν να δυσκολέψουν την εγκατάσταση προγραμμάτων χωρίς τη δυνατότητα ανάγνωσης της μορφής. Ακόμα κι αν το σύστημα δεν συνοδεύεται από μια μονάδα οπτικού δίσκου, είναι πολύ προσιτό να προσθέσετε έναν καυστήρα DVD SATA .

Με τις τιμές να μειώνονται ραγδαία για τους combo δίσκους Blu-ray, είναι πολύ προσιτό να αποκτήσετε ένα desktop σύστημα που είναι επίσης σε θέση να παρακολουθήσετε ταινίες Blu-ray. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι περισσότεροι επιτραπέζιοι υπολογιστές δεν στέλνουν με τους δίσκους, καθώς είναι μόλις είκοσι δολάρια που χωρίζουν το κόστος ενός καυστήρα DVD από ένα combo δίσκο Blu-ray. Φυσικά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινούνται σε ψηφιακές λήψεις ταινιών και ροής παρά σε μορφή ταινίας υψηλής ευκρίνειας. Οι καυστήρες Blu-ray είναι πολύ πιο οικονομικοί από τους προηγούμενους, αλλά η έκβασή τους είναι πολύ περιορισμένη. Τουλάχιστον τα μέσα εγγραφής Blu-ray δεν είναι τόσο ακριβό όσο ήταν κάποτε, αλλά είναι ακόμα υψηλότερα από DVD ή CD.