Maya Series Tutorial - Μοντελοποίηση ελληνικής στήλης

01 από 05

Maya Series Tutorial - Μοντελοποίηση Ελληνικής Στήλης στις Μάγια

Για το πρώτο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα χρησιμοποιήσουμε τις τεχνικές από τα μαθήματα 1 και 2 για να μοντελοποιήσουμε μια ελληνική στήλη και στη συνέχεια στα επόμενα κεφάλαια θα χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες επεξεργασίας, φωτισμού και εμφάνισης σε Maya .

Τώρα συνειδητοποιώ ότι αυτό δεν μπορεί να ακούγεται σαν το πιο συναρπαστικό σεμινάριο στον κόσμο, αλλά θα λειτουργήσει πολύ καλά ως ένα "πρώτο έργο" για αρχάριους μοντελιστές, αφού τα κυλινδρικά αντικείμενα είναι γενικά πολύ εύκολο να μοντελοποιηθούν, να ξετυλιχθούν και να υφαίνουν.

Επιπλέον, παρόλο που μια στήλη δεν έχει πολλά να εξετάσει από μόνη της, είναι πάντα ωραίο να έχουμε μια βιβλιοθήκη αρχιτεκτονικών περιουσιακών στοιχείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά σε μεταγενέστερα έργα. Ποιος ξέρει, ίσως κάποια μέρα κάτω από το δρόμο θα φτιάξετε ένα μοντέλο του Παρθενώνα και θα έρθει χρήσιμος.

Ξεκινήστε τη Maya και δημιουργήστε ένα νέο έργο και θα σας δούμε στο επόμενο βήμα.

02 του 05

Η αναφορά είναι εξαιρετικά σημαντική!

Εικόνες Ευγενική προσφορά Wikipedia.

Είναι απολύτως κρίσιμο να βρείτε καλές εικόνες αναφοράς , ανεξάρτητα από το αν μοντελοποιείτε αντικείμενα πραγματικού κόσμου ή περιουσιακά στοιχεία στυλ καρτούν / φαντασίας.

Για ένα απλό έργο όπως μια στήλη, η εύρεση αναφοράς μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο να σκάβουμε μια μικρή χούφτα εικόνων στις εικόνες Google. Για κάτι πολύπλοκο, όπως ένα μοντέλο χαρακτήρων, συνήθως κολλάω ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασίας μου και ξοδεύω (τουλάχιστον) μία ή δύο φορές τη λήψη όσο το δυνατόν περισσότερων σχετικών εικόνων. Όταν εργάζομαι σε ένα μεγάλο έργο, το αρχείο αναφοράς μου συνήθως θα καταλήξει να περιέχει τουλάχιστον 50 - 100 εικόνες για να βοηθήσει στην καθοδήγηση της διαδικασίας οπτικής ανάπτυξης.

Δεν μπορείτε ποτέ να έχετε υπερβολική αναφορά.

Για αυτό το έργο, θα μοντελοποιήσουμε μια δωρική στήλη παρόμοια με αυτή που παρουσιάζεται παραπάνω. Επιλέξαμε το δωρικό ύφος απλώς και μόνο επειδή οι πιο περίτεχνοι ιωνικοί και κορινθιακοί τύποι στήλης θα ήταν πέρα ​​από το πεδίο ενός αρχαίου φροντιστηρίου.

03 του 05

Αποκλεισμός του άξονα της στήλης

Αποκλεισμός του άξονα της στήλης.

Η φάση αποκλεισμού ενός μοντέλου είναι πιθανώς το πιο σημαντικό βήμα σε ολόκληρη τη διαδικασία.

Εάν δεν παίρνετε το σωστό σχήμα, κανένα ποσό λεπτομέρειας δεν θα κάνει το μοντέλο σας να φαίνεται καλό.

Στην περίπτωση μιας στήλης, πιθανώς δεν είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε αεροπλάνα εικόνας όπως θα κάναμε αν μοντελοποιούσαμε ένα χαρακτήρα. Θέλουμε ακόμα να ακολουθήσουμε την αναφορά μας όσο το δυνατόν πιο στενά, ωστόσο με τις στήλες έχετε αρκετό περιθώριο ελιγμών όσον αφορά το ύψος και το πάχος. Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε αυτό το στάδιο είναι η κλίση του άξονα και το μέγεθος της βάσης και του καπακιού σε σχέση με το συνολικό ύψος της στήλης.

Τοποθετήστε έναν κύλινδρο με 40 υποδιαιρέσεις στη σκηνή σας. . Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα περιττό ποσό ψήφισμα, αλλά θα έχει νόημα αργότερα.

Συνεχίστε και διαγράψτε τα πρόσωπα σε κάθε άκρη του κυλίνδρου. Δεν τα χρειαζόμαστε, αφού τελικά θα κρυφτούν ούτως ή άλλως.

Επιλέξτε τον κύλινδρο και το κλιμακώστε του στην κατεύθυνση Y μέχρι να έχετε το ύψος που σας ικανοποιεί. Οι δωρικές στήλες έχουν τυπικά ύψος 4 έως 8 φορές τη διάμετρο τους, με το μέσο όρο 7. Επιλέξτε μια τιμή κλίμακας Y κάπου γύρω από 7.

Τέλος, μετακινήστε τη στήλη στη θετική κατεύθυνση Y μέχρι να κάθεται περίπου με το πλέγμα, όπως κάναμε στη δεύτερη εικόνα παραπάνω.

04 του 05

Κονδυλώστε τον άξονα της στήλης

Προσθέτοντας ένταση (κωνικότητα) στον άξονα της στήλης.

Οι στήλες της δωρικής τάξης έχουν μια ελαφριά κωνικότητα που ονομάζεται ένσταση , η οποία ξεκινά περίπου το ένα τρίτο της διαδρομής προς τον άξονα.

Μεταβείτε στην πλάγια όψη και χρησιμοποιήστε το εργαλείο επεξεργασίας> εισαγάγετε το εργαλείο βρόχου για να τοποθετήσετε μια νέα άκρη το ένα τρίτο του ύψους της στήλης.

Πατήστε το πλήκτρο q για έξοδο από το εργαλείο βρόχου και μεταβείτε στη λειτουργία επιλογής κορυφής (τοποθετώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω στη στήλη, κρατώντας πατημένο το δεξί κουμπί του ποντικιού και επιλέγοντας την κορυφή).

Επιλέξτε τον επάνω δακτύλιο των κορυφών και κλιμαχίστε τα προς τα μέσα για να δώσετε στη στήλη μια ελαφρά (αλλά αισθητή) κωνικότητα. Με την επιλεγμένη στήλη, μπορείτε να πατήσετε το 3 στο πληκτρολόγιο για να μεταβείτε στην προβολή μαλακών πλεγμάτων της Maya για να δείτε τη στήλη με την εξομάλυνση ενεργοποιημένη.

Πατήστε 1 για να επιστρέψετε στη λειτουργία πολυγώνου.

05 του 05

Μοντελοποίηση του άνω καλύμματος

Μοντελοποίηση του καπακιού της κολώνας με εξώθηση άκρων.

Το μοντελοποίηση του ανώτερου καπακιού της στήλης είναι διαδικασία δύο μερών. Κατ 'αρχάς, θα χρησιμοποιήσουμε μια σειρά εξωθήσεων άκρων για να δημιουργήσουμε το κυλινδρικό σχήμα flare, τότε θα φέρουμε έναν ξεχωριστό κύβο πολυγώνου για να το καλύψουμε. Εάν δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο χρήσης του εργαλείου εξώθησης, ανατρέξτε σε αυτό το μάθημα .

Μεταβείτε στη λειτουργία επιλογής άκρων (τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω στο μοντέλο, κρατήστε πατημένο το RMB, επιλέξτε Edge) και κάντε διπλό κλικ σε μία από τις άνω άκρες για να επιλέξετε ολόκληρο το δακτύλιο ακμής .

Μεταβείτε στην επιλογή Επεξεργασία πλέγματος> Εξώθηση ή κάντε κλικ στο εικονίδιο εξώθησης στο ράφι πολυγώνου.

Μεταφράστε το νέο δακτύλιο ακμής με τη θετική κατεύθυνση Y και στη συνέχεια κλιμακώστε το δακτύλιο προς τα έξω για να ξεκινήσετε τη δημιουργία του καπακιού. Το παράδειγμά μου αποτελείται από επτά εξωθήσεις, το καθένα κτίριο προς τα πάνω και προς τα έξω για να δημιουργήσει τα σχήματα που φαίνονται στην παραπάνω εικόνα.

Πήγα για ένα σχετικά απλό καπάκι, παρόμοιο με τις στήλες που φαίνονται στον Παρθενώνα, αλλά αν δεν ανησυχείτε πολύ για την ιστορική ακρίβεια, αισθανθείτε ελεύθερος να προσαρμόσετε το καπάκι σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις αλλάζοντας το σχέδιο.

Προσπαθήστε να κάνετε τα εξωθήματά σας όσο το δυνατόν ακριβέστερα, αλλά να θυμάστε ότι μπορείτε αργότερα να τροποποιήσετε το σχήμα αργότερα μετακινώντας τις άκρες ή τις κορυφές. Προσέξτε να μην εξωθήσετε ποτέ δύο φορές στη σειρά, χωρίς να μετακινήσετε την πρώτη εξώθηση εκτός δρόμου.

Όταν είστε ικανοποιημένοι με το σχήμα, αποθηκεύστε τη σκηνή σας εάν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε ένα κύβο στη σκηνή για να κλείσουμε τη στήλη.

Απλά δημιουργήστε ένα νέο κύβο πολυγώνου 1 x 1 x 1, πηγαίνετε στο πλαϊνό πλαίσιο, μετακινήστε το στη θέση του και στη συνέχεια το κλιμακώστε μέχρι να έχετε κάτι που μοιάζει με το παραπάνω παράδειγμα. Για ένα αρχιτεκτονικό μοντέλο όπως αυτό, είναι απόλυτα ωραία για τα δύο αντικείμενα να επικαλύπτονται.

Σμίκρυνση και ρίξτε μια ματιά στη στήλη σας! Η κλασική δωρική στήλη κάθισε απευθείας στο πάτωμα της κατασκευής, ωστόσο αν θέλετε να πάτε για μια νεοκλασική εμφάνιση, χρησιμοποιήστε τις τεχνικές που περιγράφονται εδώ για να δημιουργήσετε μια βάση / βάθρο.

Στο επόμενο μάθημα, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη στήλη προσθέτοντας περιθώρια υποστήριξης και λεπτομέρειες.