Στοιχεία τρισδιάστατου μοντέλου - Κατακόρυφα, άκρα, πολύγωνα και άλλα

Ανατομία ενός 3D μοντέλου

Τα τρισδιάστατα μοντέλα είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία των 3D γραφικών υπολογιστών. Χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχε κινούμενη εικόνα στον υπολογιστή - καμία ιστορία παιχνιδιών , κανένα Wall-E , κανένα μεγάλο πράσινο κακό.

Δεν θα υπήρχαν τρισδιάστατα παιχνίδια, πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν πήραμε να εξερευνήσουμε την Hyrule στην Ocarina of Time , και ο Master Chief δεν ήταν ποτέ στο Halo. Δεν θα υπήρχαν ταινίες Transformers (τουλάχιστον τον τρόπο που τις ξέρουμε σήμερα) και οι διαφημίσεις αυτοκινήτων δεν θα μπορούσαν να φαίνονται κάτι τέτοιο.

Κάθε αντικείμενο, χαρακτήρας και περιβάλλον, σε κάθε κινηματογραφική ταινία με υπολογιστή ή σε 3D βιντεοπαιχνίδι, αποτελείται από τρισδιάστατα μοντέλα. Έτσι ναι, είναι πολύ σημαντικές στον κόσμο της CG.

Τι είναι το μοντέλο 3D;

Ένα 3D μοντέλο είναι μια μαθηματική αναπαράσταση οποιουδήποτε τρισδιάστατου αντικειμένου (πραγματικού ή φανταστικού) σε περιβάλλον 3D λογισμικού. Σε αντίθεση με μια εικόνα 2D, τα τρισδιάστατα μοντέλα μπορούν να προβληθούν σε εξειδικευμένες σουίτες λογισμικού από οποιαδήποτε γωνία και μπορούν να κλιμακωθούν, να περιστραφούν ή να τροποποιηθούν ελεύθερα. Η διαδικασία δημιουργίας και διαμόρφωσης ενός τρισδιάστατου μοντέλου είναι γνωστή ως 3d modeling.

Τύποι τρισδιάστατων μοντέλων

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι τρισδιάστατων μοντέλων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ταινιών και παιχνιδιών, με τις πιο εμφανείς διαφορές να είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται και χειραγωγούνται (υπάρχουν και διαφορές στα υποκείμενα μαθηματικά, αλλά αυτό είναι λιγότερο σημαντικό μέχρι το τέλος -χρήστης).

  1. NURBS Επιφάνεια: Μια μη ομοιόμορφη ορθολογική B-spline ή επιφάνεια NURBS είναι ένα μοντέλο ομαλής επιφάνειας που δημιουργείται με τη χρήση καμπυλών Bezier (όπως μια 3D έκδοση του εργαλείου MS Paint pen). Για να σχηματίσει μια επιφάνεια NURBS, ο καλλιτέχνης αντλεί δύο ή περισσότερες καμπύλες σε 3D χώρο, ο οποίος μπορεί να μετακινηθεί με μετακινούμενες λαβές που ονομάζονται κορυφές ελέγχου (CVs) κατά μήκος του άξονα x, y ή z.
    1. Η εφαρμογή λογισμικού παρεμβάλλει το διάστημα μεταξύ των καμπυλών και δημιουργεί ένα ομαλό πλέγμα μεταξύ τους. Οι επιφάνειες NURBS έχουν το υψηλότερο επίπεδο μαθηματικής ακρίβειας και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται πιο συχνά στη μοντελοποίηση για μηχανική και αυτοκινητοβιομηχανία.
  2. Πολυγωνικό Μοντέλο: Τα πολυγωνικά μοντέλα ή τα "μάτια" όπως συχνά ονομάζονται, αποτελούν τη συνηθέστερη μορφή 3D μοντέλου που βρίσκεται στη βιομηχανία κινούμενων σχεδίων, ταινιών και παιχνιδιών και θα είναι το είδος που θα επικεντρωθούμε στην υπόλοιπο του άρθρου.

Τα συστατικά ενός πολυγωνικού μοντέλου

Στην καλή μοντελοποίηση, τα polgons είναι είτε τετράπλευρα ( τετράγωνα -ο κανόνας στο χαρακτήρα / οργανική μοντελοποίηση) είτε τα τρία όψεων ( tris- χρησιμοποιούνται πιο συχνά στη μοντελοποίηση παιχνιδιών). Οι καλοί μοντελιστές επιδιώκουν την αποδοτικότητα και την οργάνωση, προσπαθώντας να κρατήσουν τις μετρήσεις πολυγώνων όσο το δυνατόν χαμηλότερες για το σχήμα που επιδιώκεται.
Ο αριθμός των πολυγώνων σε ένα πλέγμα, ονομάζεται poly-count , ενώ η πολυγωνική πυκνότητα ονομάζεται ανάλυση . Τα καλύτερα τρισδιάστατα μοντέλα έχουν υψηλή ανάλυση; όπου απαιτούνται περισσότερες λεπτομέρειες - όπως τα χέρια ή το πρόσωπο ενός χαρακτήρα, και η χαμηλή ανάλυση σε περιοχές χαμηλής λεπτομέρειας του πλέγματος. Τυπικά, όσο μεγαλύτερη είναι η συνολική ανάλυση ενός μοντέλου, τόσο πιο ομαλή θα εμφανιστεί σε μια τελική απόδοση . Τα μάτια χαμηλότερης ανάλυσης φαίνονται μικρά (θυμηθείτε τον Mario 64 ;).
Τα πολυγωνικά μοντέλα είναι πολύ παρόμοια με τα γεωμετρικά σχήματα που μάλλον μάθατε στο γυμνάσιο. Ακριβώς όπως ένας βασικός γεωμετρικός κύβος, τα πολυγωνικά 3D μοντέλα αποτελούνται από πρόσωπα, άκρα και κορυφές .
Στην πραγματικότητα, τα πιο σύνθετα 3D μοντέλα ξεκινούν ως ένα απλό γεωμετρικό σχήμα, όπως ένας κύβος, σφαίρα ή κύλινδρος. Αυτά τα βασικά 3D σχήματα ονομάζονται αρχέτυπα αντικειμένων . Τα πρωτόγονα μπορούν στη συνέχεια να μοντελοποιηθούν, να διαμορφωθούν και να μετατραπούν σε οποιοδήποτε αντικείμενο που προσπαθεί να δημιουργήσει ο καλλιτέχνης (όσο θα θέλαμε να βρούμε λεπτομέρειες, θα καλύψουμε τη διαδικασία της τρισδιάστατης μοντελοποίησης σε ξεχωριστό άρθρο).

Υπάρχει ένα ακόμα συστατικό των τρισδιάστατων μοντέλων που πρέπει να αντιμετωπιστούν:

Υφές και σκίαση

Χωρίς υφές και shaders, ένα τρισδιάστατο μοντέλο δεν θα έμοιαζε πολύ. Στην πραγματικότητα, δεν θα μπορούσατε να το δείτε καθόλου. Αν και οι υφές και οι shaders δεν έχουν καμία σχέση με το γενικό σχήμα ενός 3D μοντέλου, έχουν τα πάντα για να κάνουν με την οπτική τους εμφάνιση.

Η υφή και η σκίαση είναι μια σημαντική πτυχή του αγωγού γραφικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και η ευημερία στο γράψιμο δικτύων shader ή η ανάπτυξη χαρτών υφής είναι μια εξειδικευμένη ιδιότητα. Οι καλλιτέχνες υφής και σκίασης είναι εξίσου σημαντικές για τη συνολική εμφάνιση μιας ταινίας ή μιας εικόνας ως μοντέλων ή εμψυχωτών.

Τα κατάφερες!

Ας ελπίσουμε ότι σε αυτό το σημείο γνωρίζετε λίγο περισσότερο τα τρισδιάστατα μοντέλα και τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Στον πυρήνα τους, τα τρισδιάστατα μοντέλα είναι απλώς πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα με εκατοντάδες μικρές πολυγωνικές όψεις. Ενώ είναι αναμφίβολα διασκεδαστικό να διαβάσετε σχετικά με τα τρισδιάστατα μοντέλα, είναι ακόμα πιο συναρπαστικό να τα κάνετε μόνοι σας.