Οδηγός για τεχνικές 3D φωτισμού για ψηφιακή κίνηση

Εισαγωγή

Φωτισμός μιας σκηνής 3D. Ακούγεται πολύ απλό;

Ως επί το πλείστον, ο φωτισμός στον "πραγματικό κόσμο" τείνει να συμβαίνει ακριβώς. Ο ήλιος ανατέλλει, χτυπάμε ένα διακόπτη ή ανοίγουμε τα blinds και voila, light! Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πού τοποθετούμε μια λάμπα, πώς γωνιάζουμε τα blinds ή πού σκοπεύουμε τον φακό αλλά το ενενήντα τοις εκατό του χρόνου που η εμπειρία μας με το φως είναι αρκετά παθητική.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά στη βιομηχανία γραφικών υπολογιστών.

Όπως θα σας έλεγε ένας μεγάλος φωτογράφος, ο φωτισμός είναι όλα.

Εντάξει, όλα μπορεί να είναι λίγο υπερβολικά, αλλά έχοντας μια καλά υλοποιημένη λύση φωτισμού μπορεί πολύ καλά να κάνει ή να σπάσει μια απόδοση. Χωρίς μεγάλο φωτισμό, ακόμη και ένα φανταστικό 3D μοντέλο μπορεί να καταλήξει να φαίνεται επίπεδη και μη πειστικό στην τελική εικόνα.

Δεν θα ξοδέψω πολύ χρόνο για να σας εμποδίσω τους λόγους για τους οποίους ο φωτισμός είναι μια τόσο σημαντική (και υποτιμημένη) πτυχή του αγωγού CG .

Αλλά κάντε το άλμα της σελίδας και θα αρχίσουμε τη συζήτησή μας σχετικά με τις τεχνικές 3D φωτισμού με μια επισκόπηση των έξι τύπων φώτων που βρίσκονται στα κοινά πακέτα λογισμικού 3D.

Παρόλο που είναι πολύ εύκολο να κάνετε κλικ στο κουμπί "Δημιουργία φωτός" στο πακέτο λογισμικού 3D και να τοποθετήσετε μια πηγή φωτός στη σκηνή σας, η πραγματικότητα του σκάφους είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Υπάρχουν ορισμένα καλά εδραιωμένα παραδείγματα φωτισμού 3D και ο τύπος της σκηνής συνήθως καθορίζει ποια είναι η καταλληλότερη. Για παράδειγμα, οι τεχνικές που λειτουργούν καλά για ένα εσωτερικό περιβάλλον συνήθως δεν έχουν πολύ νόημα για μια εξωτερική βολή. Ομοίως, ο φωτισμός "στούντιο" για την απόδοση του προϊόντος ή του χαρακτήρα απαιτεί μια πολύ διαφορετική διαδικασία από το φωτισμό για κινούμενα σχέδια και ταινίες.

Στο τέλος, κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά ορισμένοι τύποι φωτός λειτουργούν καλά για ορισμένες σκηνές.

Εδώ είναι μερικές από τις τυπικές επιλογές φωτισμού που βρίσκονται στις περισσότερες σουίτες λογισμικού 3D :

Οι τύποι φωτός που συζητήσαμε εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε από τον απλό φωτισμό στούντιο τριών σημείων έως τις σύνθετες κινούμενες σκηνές που απαιτούν 40+ φώτα. Χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντοτε σε συνδυασμό μεταξύ τους -είναι πολύ σπάνιο ότι μια σκηνή θα περιλαμβάνει μόνο φώτα σημείων ή μόνο φώτα περιοχής κ.λπ.

Παρ 'όλα αυτά, μόλις αρχίσαμε να χαράξουμε την επιφάνεια ενός βαθύ και ποικίλου θέματος. Θα δημοσιεύσουμε ένα άρθρο σχετικά με τον "προηγμένο" τρισδιάστατο φωτισμό κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, στο οποίο θα εισαγάγουμε το HDRI, την απόφραξη του περιβάλλοντος και τον παγκόσμιο φωτισμό.

Εν τω μεταξύ, εδώ είναι μερικές εξωτερικές πηγές για τον τρισδιάστατο φωτισμό:

Χρώμα και Φως - James Gurney (Θεωρία, συνιστάται ιδιαίτερα)
Φωτισμός La Ruelle (Φωτιστικό εξωτερικού φωτισμού)
Φωτισμός La Salle (φροντιστήριο εσωτερικού φωτισμού)