Πώς να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Lattice της Maya

Παρουσιάζοντας το Lattice Deformer

Το εργαλείο πλέγματος είναι ένας από τους πέντε μεγάλους τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της μοντελοποίησης σας στο Autodesk Maya. Όχι μόνο τα πλέγματα καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση αλλαγών σχήματος σε μάτια υψηλής ανάλυσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροποποιήσουν τις αναλογίες ενός μοντέλου χαρακτήρων, να προσθέσουν στυλιζαρίωση σε ένα υπόβαθρο ή κτίριο ή ακόμα και να βοηθήσουν στην αρχική φάση αποκλεισμού ενός έργου.

Δεδομένου ότι η λειτουργία του πλέγματος είναι στην πραγματικότητα ταξινομημένη ως εργαλείο κινούμενων σχεδίων στα σύνολα μενού της Maya, οι αρχάριοι μοντελιστές την περνούν συχνά ή δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχει, όταν θα μπορούσαν πραγματικά να επωφεληθούν πολύ από τη χρήση της.

Αποφασίσαμε να συνθέσουμε ένα σύντομο φροντιστήριο που εξηγεί το εργαλείο πλέγματος και παρουσιάζει μερικά από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά του:

01 από 03

Βασικά βασικά στοιχεία

Για να βρείτε τη λειτουργία πλέγματος, πρέπει να έχετε πρόσβαση στο ράφι κινούμενων εικόνων.

Βρείτε το μενού της μονάδας στην επάνω αριστερή γωνία του UI - από προεπιλογή η καρτέλα μοντελοποίησης είναι πιθανότατα ενεργή. Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού και επιλέξτε κινούμενη εικόνα από τη λίστα.

Ενεργοποιώντας το ράφι κινούμενων εικόνων, θα έχετε στη διάθεσή σας μια νέα σειρά εικονιδίων και μενού UI. Για να δημιουργήσετε ένα πλέγμα, επιλέξτε ένα αντικείμενο (ή ομάδα αντικειμένων) και μεταβείτε στο Animation → Lattice → Options Box.

02 του 03

Μελέτη περίπτωσης: Στυλίξτε ένα κτίριο με σχάρες

Σε αυτό το παράδειγμα, θα πάρουμε ένα μοντέλο κτιρίου και θα χρησιμοποιήσουμε ένα πλέγμα για να του δώσουμε μια λίγο πιο γελοία εμφάνιση.

Το ίδιο το κτίριο είναι ήδη λίγο στυλιζαρισμένο, με υπερβολικές λοξοτμήσεις και φανταστικό μεσαιωνικό αρχιτεκτονικό στυλ, αλλά μπορούμε να το πιέσουμε περαιτέρω αλλάζοντας τη σιλουέτα και τις αναλογίες. Σε περιβάλλοντα κινούμενων σχεδίων, είναι αρκετά συνηθισμένο για τους καλλιτέχνες να ξεφλουδίζουν τις σιλουέτες τους με καμπυλωτούς τοίχους, από στέγες τραχύτητας και μεγαλύτερα από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της ζωής.

Αυτό το κτίριο σχεδιάστηκε από πολυάριθμα αντικείμενα, αλλά θέλουμε να αλλάξουμε το σχήμα στο σύνολό του, οπότε πριν να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, πρέπει να επιλέξουμε ολόκληρο το κτίριο και να πατήσουμε Ctrl + G για να ομαδοποιήσουμε τα αντικείμενα και Modify → Center Pivot to κεντράρετε το σημείο περιστροφής της ομάδας.

Ακριβώς για να είμαστε ασφαλείς, θα διαγράψουμε επίσης το ιστορικό για το κτίριο και θα δημιουργήσουμε ένα νέο σημείο "save as" πριν δημιουργήσουμε το πλέγμα.

03 του 03

Κινούμενο με σχάρες

Τα σχάρες στις Μάγια μπορούν να είναι βασισμένα στο κλειδί, που σημαίνει ότι μπορούν να κινούνται.

Προφανώς, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι από τα πλέγματα για να οικοδομήσουμε μια πολύπλοκη εξέδρα (όπως μια εξέδρα χαρακτήρων για παράδειγμα), αλλά αν εργάζεστε σε ένα σχετικά απλό κινούμενο σχέδιο που απαιτεί μόνο βασική παραμόρφωση, ένα πλέγμα θα μπορούσε σίγουρα να έρθει σε πρακτικό.

Για να χρησιμοποιήσετε ένα πλέγμα για κινούμενες παραμορφώσεις, πρέπει να ρυθμίσετε τα βασικά καρέ για τις συντεταγμένες CV των επιμέρους σημείων πλέγματος. Δημιουργήστε ένα πλέγμα και επιλέξτε μία από τις λαβές σημείων.

Στον επεξεργαστή χαρακτηριστικών πρέπει να δείτε μια καρτέλα βιογραφικών σημειωμάτων κάτω από τα πλαίσια εισαγωγής S, T και U Divisions. Κάντε κλικ σε αυτήν την καρτέλα για να αποκαλύψετε τις συντεταγμένες x, y και z του επιλεγμένου σημείου πλέγματος - αυτές είναι τα χαρακτηριστικά που θέλετε να πληκτρολογήσετε.

Συμπερασματικά

Ας ελπίσουμε ότι έχετε πάρει μερικές πολύτιμες συμβουλές και μάθετε λίγο για το πώς το εργαλείο πλέγματος μπορεί να εξορθολογίσει τη ροή εργασίας σας στο Maya. Τα σχάρες δεν έχουν νόημα σε κάθε περίπτωση - μερικές φορές απλά πρέπει να μπείτε εκεί και περισσότερο γύρω από ορισμένες κορυφές, αλλά σίγουρα υπάρχουν στιγμές που είναι το απόλυτο καλύτερο εργαλείο για τη δουλειά.