Αναθεώρηση λογισμικού - Στιγμή εμπνεύσεως (MoI)

Κάποιες πρώτες εμφανίσεις με το Μοντέλο MoI του Triple Squid

Έχω χρησιμοποιήσει τη Maya ως την κύρια σουίτα 3D για όσο καιρό έχω δημιουργήσει 3D. Όπως κάθε λογισμικό, η Maya έχει το μερίδιο των δυνατών και των αδύνατων δυνατοτήτων της, αλλά είμαι άνετος να την χρησιμοποιήσω και δεν βλέπω τον εαυτό μου να μετακομίσω σε διαφορετικό πακέτο οποτεδήποτε σύντομα.

Παρόλο που μπορεί να υπάρχει ένα πιο αποδοτικό εργαλείο μοντελοποίησης - όπως το Modo ή ακόμα και το 3DS Max, η εκμάθηση ενός νέου πακέτου υψηλού επιπέδου είναι μια αρκετά μεγάλη δέσμευση.

Ωστόσο...

Υπάρχουν αρκετά "ελαφριά" πακέτα 3D εκεί έξω, και πολλά από αυτά είναι αρκετά απλά που μπορούν να μάθουν σε λίγες συνεδρίες. Αποφάσισα από τη στιγμή που περιορίζομαι στον Maya όλα αυτά τα χρόνια, ίσως να είναι διασκεδαστικό να δοκιμάσετε μερικές από τις απλούστερες λύσεις μοντελοποίησης για να δείτε πώς συγκρίνουν με ένα παλιό πρότυπο.

Για την πρώτη μου περιπέτεια, θα δοκιμάσω τον μοντελιστή MoI (Moment of Inspiration) του Triple Squid Software, ο οποίος τοποθετείται ως ένα εύχρηστο, διαισθητικό εργαλείο NURBS.

01 από 04

Πρώτες εντυπώσεις

Hinterhaus Productions / GettyImages

Έχω μια ατυχή τάση να αποφύγω τη μοντελοποίηση του NURBS στη Maya όσο μπορώ όσο το δυνατόν, έτσι ανησυχούσα ότι η μετάβαση σε ένα κομμάτι λογισμικού όπως ο Μ.Ι. θα ήταν μια δύσκολη προσαρμογή.

Το αντίθετο-χάρη στην καλά σχεδιασμένη διεπαφή του Μ.Ι., κατέληξε σε μια ομαλή μετάβαση και όλη η εμπειρία μου έδωσε μια χούφτα τεχνάσματα που θα μπορέσω να μεταφέρω μαζί μου πίσω στη Μάγια.

Η εμπειρία του χρήστη του Μ.Ο. είναι απλή. Υπάρχουν πολύ λίγα μενού για να πετάξετε και ό, τι χρειάζεστε για να είστε παραγωγικοί είναι προσβάσιμοι από έναν ενιαίο πίνακα διασύνδεσης. Η πλοήγηση είναι σχεδόν ταυτόσημη με το alt-centric σύστημα της Maya, έτσι όλα τα πράγματα που θεωρείται το λογισμικό είναι εκπληκτικά εύκολο να πηδήσει μέσα.

Υπάρχουν τρία video tutorials στην τεκμηρίωση του Ιδρύματος, τα οποία παρέχουν μια πολύ καλή εικόνα του εργαλείου και της μεθοδολογίας του λογισμικού και μπορώ να τα δουλέψω με πολύ λίγα προβλήματα.

Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι σε ένα αυτόνομο έργο, αρχικά έτρεξα σε μερικές απογοητεύσεις - η μοντελοποίηση με καμπύλες απαιτεί μια πολύ διαφορετική νοοτροπία από την πολυ-μοντελοποίηση και υπήρξε σίγουρα μια περίοδος προσαρμογής πριν μπορέσω να "σκεφτώ" όπως ένα μοντέλο NURBS. Προφανώς, ένας αρχάριος για 3D μοντελοποίηση πιθανότατα δεν θα είχε αυτό το ζήτημα.

02 από 04

Ταχύτητα


Όπως ανέφερα προηγουμένως, πήρα τα μαθήματα γρήγορα, αλλά ήταν απογοητευτικά αργή όταν ξεκίνησα αρχικά μόνος μου.

Σε ένα σημείο προσπαθούσα να μοντελοποιήσω μια κυλινδρική μορφή που θα ήταν μάλλον ασήμαντη σε έναν πολυγωνικό μοντελιστή και κατέληξε να με πάρει περίπου είκοσι λεπτά για να πάρω το αποτέλεσμα που πήγαινα εξαιτίας κάποιων δυσκολιών με το εργαλείο λοξοτομής.

Ωστόσο, όταν σταμάτησα να σκέφτομαι την πολυγωνική ροή των άκρων και άρχισα να πειραματίζω με καμπύλες και booleans, ήμουν ικανός να μοντελοποιήσω μερικά σχήματα που θα χρειαζόταν πολύ, πολύ περισσότερο για να πετύχω στις Μάγια.

Οι τελεστές boolean είναι κάτι που δεν έπαιξα ποτέ πραγματικά πολύ, επειδή το σύστημα της Maya συνήθως δεν κάνει τοπολογία σας ευνοεί. Στο MoI, όπου η ροή των άκρων δεν είναι πραγματικά ένα ζήτημα, λειτουργούν άψογα και σε συνδυασμό με έναν εξαιρετικό εξαγωγέα .OBJ είναι σίγουρα ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα του λογισμικού.

Μετά από λίγες ώρες στο MoI ήρθα γρήγορα με μορφές που μάλλον δεν θα έβλεπα σε ένα πολυ-μοντελιστή, κάτι που είναι φανταστικό. Αγαπούσα απόλυτα τη διαφορά Boolean να κόψει τα σχήματα από μια μεγαλύτερη μορφή και είχε μια έκρηξη πειραματίζεται με την τεχνική.

03 του 04

Καταγγελίες


Όχι πολύ, πραγματικά. Είχα μερικά προβλήματα με τις εντολές λοξοτομής και ράβδου, που δεν είναι τίποτα από το συνηθισμένο, όπως κάποιος που χρησιμοποιείται για την πολύ κακοποιημένη λειτουργία της καμπύλης της Μάγιας, αλλά σκέφτηκα ότι σε ένα μοντέλο που βασίζεται σε NURBS τα εργαλεία θα ήταν πιο δύσκολο να σπάσουν.

Αν ήθελα να επιλέξω το νήμα, το άλλο μου ζήτημα θα ήταν πιθανώς η μετάφραση, η κλιμάκωση και η εναλλαγή των λειτουργιών του Μ.Ι., οι οποίες θεωρώ ότι είναι αχρείωτες και συγκεχυμένες. Πολύ προτιμώ την προσέγγιση της Maya να αντικρούσει τη χειραγώγηση , αλλά αυτό θα μπορούσε εύκολα να είναι μια κατάσταση "παλιές συνήθειες-πεθαίνουν", όπου είμαι τόσο συνηθισμένος σε έναν τρόπο σκέψης ότι είναι δύσκολο να προσαρμοστείς σε μια νέα μέθοδο.

04 του 04

Τελικές σκέψεις


Αυτό είναι ένα φανταστικό κομμάτι του λογισμικού που επιτρέπει στους αρχάριους να μπουν και να γίνουν παραγωγικοί σχεδόν αμέσως. Μετά από μόλις δύο ή τρεις συνεδρίες ήμουν σε θέση να καταλήξω σε μερικά μοντέλα που ήμουν αρκετά ευχαριστημένος με, και σχεδιάζω να συνεχίσω να πειραματίζω με το λογισμικό.

Η τιμή είναι περίπου το ένα τρίτο του Rhino 3D (το οποίο αναπτύχθηκε από το ίδιο άτομο) και είναι ίσως το πιο κοντινό σημείο σύγκρισης του ΜΟΙ. Είναι μια καλή υποκατάσταση για κάποιον που χρειάζεται απλώς βασικές λειτουργίες CAD χωρίς πολλές κουδούνες και σφυρίχτρες.

Η Maya έχει στην πραγματικότητα ένα αρκετά ισχυρό εργαλείο NURBS, οπότε αν δεν μπορώ πραγματικά να συνδεθώ με τη μοντελοποίηση Boolean, δεν βλέπω τον εαυτό μου να χρειάζεται ποτέ μια αυτόνομη λύση όπως ο ΜΟΙ. Ωστόσο, το λογισμικό είναι ιδανικό για χρήστες του Cinema4D που δεν έχουν πρόσβαση σε καμία ενσωματωμένη λειτουργικότητα NURBS και ο εξαγωγέας .OBJ του MoI είναι αρκετά εκπληκτικός, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά εύκολο να αποκτήσετε τα μοντέλα του MoI σε μια σωστή απόδοση.

Είμαι πραγματικά χαρούμενος που αποφάσισα να πάρω το MoI για δοκιμαστική οδήγηση. Αισθάνομαι πιο άνετα να φτιάξω επιφανειακή μοντελοποίηση και έκανα μόλις πριν λίγες μέρες. Πάντα έχω κολλήσει σε ροές εργασίας πολυγώνου / υποδιαίρεσης επειδή μου δίδαξε, αλλά μπορώ να δω ήδη περιοχές στην ροή εργασίας μου όπου μια προσέγγιση στυλ ΜΟΙ θα μπορούσε πραγματικά να με βοηθήσει να είμαι πιο αποτελεσματικός.

Για κάποιον εντελώς νέο στο 3D μοντέλο, αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αρχίσετε να πειραματίζετε, ειδικά αν ενδιαφέρεστε για την αυτοκινητοβιομηχανία ή το σχεδιασμό του προϊόντος και αυτό διπλασιάζεται αν νομίζετε ότι ίσως θέλετε να μάθετε Rhino (ή ακόμα και Solidworks) κάποια στιγμή ο δρόμος.