Γιατί δεν λειτουργεί το 3D για μερικούς ανθρώπους;

Το στερεοσκοπικό 3D απλά δεν λειτουργεί για μερικούς ανθρώπους. Όπως πολλοί από εσάς ίσως έχετε ήδη συνειδητοποιήσει, η σύγχρονη στερεοσκοπική ψευδαίσθηση δημιουργείται με τη διατροφή μιας ελαφρώς διαφορετικής εικόνας σε κάθε μάτι - όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ των δύο εικόνων, τόσο πιο έντονη είναι η εφέ 3D.

Η αντιστάθμιση της δεξιάς και της αριστεράς εικόνας προσομοιώνει άμεσα ένα πραγματικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου οπτικού συστήματος που είναι γνωστό ως διόφθαλμη ανισότητα , το οποίο είναι προϊόν του χάσματος των εκατοστών μεταξύ του δεξιού σας και των αριστερών ματιών.

Επειδή τα μάτια μας απέχουν μερικά εκατοστά, ακόμα και όταν επικεντρώνονται στο ίδιο σημείο στο διάστημα ο εγκέφαλός μας λαμβάνει ελαφρώς διαφορετικές πληροφορίες από κάθε αμφιβληστροειδή. Αυτό είναι ένα από τα πολλά πράγματα που βοηθούν την ανθρώπινη αντίληψη βάθους και είναι η αρχή που αποτελεί τη βάση της στερεοσκοπικής ψευδαίσθησης που βλέπουμε στα θέατρα.

01 από 02

Έτσι τι προκαλεί το αποτέλεσμα να αποτύχει;

"Τι είναι όλη η αναστάτωση; Το μόνο που βλέπω είναι θολές γραμμές". Ο Oliver Cleve / Getty Images

Οποιαδήποτε φυσική κατάσταση που διαταράσσει τη διοφθάλμια ανισότητά σας πρόκειται να μειώσει την αποτελεσματικότητα του στερεοσκοπικού 3D σε θέατρα ή να σας αναγκάσει να μην είστε σε θέση να το παρακολουθήσετε καθόλου.

Διαταραχές όπως η αμβλυωπία, όπου ένα μάτι μεταδίδει σημαντικά λιγότερες οπτικές πληροφορίες από το άλλο στον εγκέφαλο, καθώς και μονοπυρή υποπλασία οπτικού νεύρου (υποανάπτυξη του οπτικού νεύρου) και ο στραβισμός (μια κατάσταση όπου τα μάτια δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα) να είναι αιτίες.

Η αμβλυωπία είναι ιδιαίτερα συχνή, επειδή η κατάσταση μπορεί να είναι λεπτή και ανεξήγητη στο φυσιολογικό ανθρώπινο όραμα, που συχνά δεν εντοπίζεται μέχρι αργά το βράδυ.

02 του 02

Το όραμά μου είναι αξιοπρεπές, γιατί δεν μπορώ να δω 3D;

"Αν η αντίληψη του βάθους μου λειτουργεί στον πραγματικό κόσμο, γιατί δεν λειτουργεί στον κινηματογράφο;". Scott MacBride / Getty Images

Ίσως το πιο εκπληκτικό πράγμα για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα να δουν την τρισδιάστατη ψευδαίσθηση στα θέατρα είναι ότι το σύνηθες όραμά τους είναι πολύ συχνά ικανό. Η πιο συνηθισμένη ερώτηση είναι: "Αν η αντίληψη του βάθους μου λειτουργεί στον πραγματικό κόσμο, γιατί δεν λειτουργεί στον κινηματογράφο;"

Αυτή η απάντηση είναι ότι στον πραγματικό κόσμο, η ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε το βάθος προέρχεται από πολλούς παράγοντες που υπερβαίνουν τις διόφθαλμες ανισότητες. Υπάρχουν πολυάριθμες ισχυρές μονοφθάλμιες βάσεις (που σημαίνει ότι χρειάζεστε μόνο ένα μάτι για να τις παραλάβετε) - παράλλαξη των μοσχευμάτων, σχετική κλίμακα, εναέρια και γραμμική προοπτική και κλίσεις υφής συμβάλλουν εκτενώς στην ικανότητά μας να αντιλαμβάνεται το βάθος.

Έτσι, θα μπορούσατε εύκολα να έχετε μια κατάσταση όπως η Αμβλυωπία να διαταράσσει την διόφθαλμη ανισότητά σας, αλλά η αντίληψή σας στο βάθος παραμένει σχεδόν άθικτη στον πραγματικό κόσμο, απλώς και μόνο επειδή το οπτικό σας σύστημα λαμβάνει ακόμα αρκετές πληροφορίες που αφορούν το βάθος και την απόσταση.

Κλείστε ένα μάτι και κοιτάξτε γύρω σας. Το οπτικό σας πεδίο μπορεί να αισθάνεται λίγο συμπιεσμένο και ίσως αισθανθείτε ότι κοιτάτε τον κόσμο μέσω τηλεφακού, αλλά πιθανότατα δεν πρόκειται να χτυπήσετε σε κανέναν τοίχο, επειδή ο εγκέφαλός μας είναι αρκετά ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη της διοφθαλμικής όρασης.

Ωστόσο, το στερεοσκοπικό 3D σε θέατρα είναι μια ψευδαίσθηση που εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την διοφθάλμια διαφορά - αφαιρέστε την και το αποτέλεσμα αποτυγχάνει.