Πώς να επανεγκαταστήσετε σωστά το λογισμικό στα Windows

Πώς να επανεγκαταστήσετε το λογισμικό στα Windows 10, 8, 7, Vista, & XP

Η επανεγκατάσταση ενός προγράμματος λογισμικού είναι ένα από τα πιο βασικά βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων που είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε χρήστη υπολογιστή, αλλά είναι συχνά ένα βήμα που παραβλέπεται κατά την προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος λογισμικού.

Με την επανεγκατάσταση ενός τίτλου λογισμικού, είτε πρόκειται για ένα εργαλείο παραγωγικότητας, για ένα παιχνίδι ή για οτιδήποτε ενδιάμεσα, μπορείτε να αντικαταστήσετε όλα τα αρχεία του προγράμματος, τις καταχωρήσεις μητρώου , τις συντομεύσεις και άλλα αρχεία που απαιτούνται για την εκτέλεση του προγράμματος.

Εάν οποιοδήποτε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με το πρόγραμμα προκαλείται από κατεστραμμένα ή λείπει αρχεία (η πιο κοινή αιτία των προβλημάτων λογισμικού), η επανεγκατάσταση είναι πολύ πιθανή λύση στο πρόβλημα.

Ο σωστός τρόπος για να επανεγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα λογισμικού είναι να τον απεγκαταστήσετε εντελώς και στη συνέχεια να το επανεγκαταστήσετε από την πλέον ενημερωμένη πηγή εγκατάστασης που μπορείτε να βρείτε.

Η κατάργηση της εγκατάστασης και η επανεγκατάσταση ενός προγράμματος με αυτόν τον τρόπο είναι πραγματικά πολύ εύκολη, αλλά η ακριβής μέθοδος διαφέρει λίγο ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα των Windows που τυχαίνει να χρησιμοποιείτε. Παρακάτω δίνονται οδηγίες για κάθε έκδοση των Windows.

Σημείωση: Δείτε την έκδοση των Windows που έχω; αν δεν είστε σίγουροι ποια από αυτές τις διάφορες εκδόσεις των Windows είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας.

Πώς να επανεγκαταστήσετε σωστά ένα πρόγραμμα στα Windows

  1. Ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου .
    1. Ένας γρήγορος τρόπος για να ανοίξετε τον Πίνακα Ελέγχου στα Windows 10 ή Windows 8 είναι με το μενού Power User ( Χρήση του μενού ενέργειας) , αλλά μόνο αν χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο ή ποντίκι . Επιλέξτε Πίνακας Ελέγχου από το μενού που εμφανίζεται μετά το πάτημα του WIN + X ή με δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη .
  2. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο Ανοίξτε ένα πρόγραμμα που βρίσκεται κάτω από την επικεφαλίδα Προγράμματα ή Προσθαφαίρεση προγραμμάτων εάν χρησιμοποιείτε Windows XP.
    1. Σημείωση: Εάν δεν βλέπετε αρκετές κατηγορίες με συνδέσμους κάτω από αυτές, αλλά αντί να βλέπετε μόνο μερικά εικονίδια, επιλέξτε αυτά που αναφέρουν Προγράμματα και δυνατότητες .
    2. Σημαντικό: Εάν το πρόγραμμα που σχεδιάζετε για την επανεγκατάσταση απαιτεί έναν σειριακό αριθμό , θα πρέπει να εντοπίσετε αυτόν τον σειριακό αριθμό τώρα. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τον αύξοντα αριθμό, ίσως μπορείτε να τον εντοπίσετε με ένα πρόγραμμα εύρεσης προϊόντος κλειδιού προϊόντος . Ένα πρόγραμμα εύρεσης κλειδιών θα λειτουργήσει μόνο εάν το πρόγραμμα είναι ακόμα εγκατεστημένο, οπότε πρέπει να το χρησιμοποιήσετε πριν από την απεγκατάσταση του προγράμματος.
  3. Εντοπίστε και κάντε κλικ στο πρόγραμμα που θέλετε να απεγκαταστήσετε, μεταβαίνοντας στη λίστα των επί του παρόντος εγκατεστημένων προγραμμάτων που εμφανίζονται στην οθόνη.
    1. Σημείωση: Εάν πρέπει να επανεγκαταστήσετε ένα Windows Update ή μια εγκατεστημένη ενημερωμένη έκδοση σε ένα άλλο πρόγραμμα, κάντε κλικ στο σύνδεσμο Προβολή εγκατεστημένων ενημερώσεων στην αριστερή πλευρά του παραθύρου Προγράμματα και δυνατότητες ή εναλλαγή του πλαισίου Εμφάνιση ενημερώσεων αν χρησιμοποιείτε Windows XP. Δεν είναι όλα τα προγράμματα να εμφανίζουν τις εγκατεστημένες ενημερώσεις εδώ, αλλά μερικοί θα το κάνουν.
  1. Κάντε κλικ στο κουμπί Απεγκατάσταση , Απεγκατάσταση / Αλλαγή ή Κατάργηση για να καταργήσετε την εγκατάσταση του προγράμματος.
    1. Σημείωση: Αυτό το κουμπί εμφανίζεται είτε στη γραμμή εργαλείων πάνω από τη λίστα προγραμμάτων όταν ένα πρόγραμμα έχει επιλεγεί είτε είναι απενεργοποιημένο, ανάλογα με την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείτε.
    2. Οι λεπτομέρειες του τι συμβαίνει τώρα εξαρτάται από το πρόγραμμα που αποτυγχάνετε να απεγκαταστήσετε. Ορισμένες διαδικασίες απεγκατάστασης απαιτούν μια σειρά επιβεβαιώσεων (παρόμοιες με αυτές που ίσως έχετε δει όταν εγκαταστήσατε το πρόγραμμα για πρώτη φορά), ενώ άλλες ενδέχεται να απεγκαταστήσουν χωρίς να απαιτούν καθόλου είσοδο.
    3. Απαντήστε σε όλες τις υποδείξεις όσο καλύτερα μπορείτε - απλά θυμηθείτε ότι θέλετε να καταργήσετε εντελώς το πρόγραμμα από τον υπολογιστή σας.
    4. Συμβουλή: Εάν η κατάργηση εγκατάστασης δεν λειτουργεί για κάποιο λόγο, δοκιμάστε ένα ειδικό πρόγραμμα απεγκατάστασης λογισμικού για να καταργήσετε το πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα, εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει ένα από αυτά, ίσως έχετε δει ένα ειδικό κουμπί απεγκατάστασης στον Πίνακα Ελέγχου που χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα τρίτου μέρους, όπως το κουμπί "Ισχυρό κατάργηση εγκατάστασης" όταν εγκαθίσταται το IObit Uninstaller - μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όταν το βλέπετε.
  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας , ακόμα κι αν δεν απαιτείται.
    1. Σημαντικό: Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν είναι προαιρετικό βήμα. Όπως ενοχλητικό, όπως μερικές φορές, η λήψη του χρόνου για την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το πρόγραμμα είναι πλήρως απεγκαταστημένο.
  2. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα που έχετε απεγκαταστήσει έχει απεγκατασταθεί πλήρως. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται πλέον στο μενού "Έναρξη" και επίσης ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι η καταχώρηση του προγράμματος στα Προγράμματα και τις λειτουργίες ή το στοιχείο Προσθαφαίρεση προγραμμάτων έχει καταργηθεί.
    1. Σημείωση: Εάν δημιουργήσατε τις δικές σας συντομεύσεις σε αυτό το πρόγραμμα, αυτές οι συντομεύσεις πιθανότατα θα υπάρχουν, αλλά φυσικά δεν θα λειτουργήσουν. Μη διστάσετε να τα διαγράψετε μόνοι σας.
  3. Εγκαταστήστε την πιο ενημερωμένη έκδοση του διαθέσιμου λογισμικού. Είναι καλύτερο να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του προγράμματος από τον ιστότοπο του προγραμματιστή λογισμικού, αλλά μια άλλη επιλογή είναι να πάρετε το αρχείο από τον αρχικό δίσκο εγκατάστασης ή από μια προηγούμενη λήψη.
    1. Σημαντικό: Εάν δεν έχει δοθεί διαφορετική εντολή από την τεκμηρίωση λογισμικού, όλες οι ενημερώσεις κώδικα και τα service pack που ενδέχεται να είναι διαθέσιμα θα πρέπει να εγκατασταθούν στο πρόγραμμα μετά την επανεκκίνηση που ακολουθεί την εγκατάσταση (Βήμα 8).
  1. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας ξανά.
  2. Ελέγξτε το επανεγκατεστημένο πρόγραμμα.