Πώς να συνθέσετε μια καλύτερη διάταξη σελίδας

Συμβουλές σύνθεσης σελίδας

Η διάταξη σελίδας ή η σύνθεση της σελίδας είναι η διαδικασία τοποθέτησης και ρύθμισης και αναδιάταξης κειμένου και γραφικών στη σελίδα. Μια καλή σύνθεση είναι αυτή που δεν είναι μόνο ευχάριστη να κοιτάξει αλλά και μεταφέρει αποτελεσματικά το μήνυμα του κειμένου και των γραφικών στο προοριζόμενο κοινό. Υπάρχουν ορισμένα δοκιμασμένα και αληθινά στοιχεία της σύνθεσης σελίδας που μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης διάταξης. Ίσως παρατηρήσετε ότι αυτές οι συμβουλές σχετικά με τη σύνθεση της σελίδας είναι στενά συνδεδεμένες με τις αρχές σχεδιασμού.

01 από 07

Ευθυγραμμίστε όλα τα στοιχεία μεταξύ τους ή ένα πλέγμα

Getty Images / Reggie Casagrande

Τοποθετήστε κάθε κείμενο ή γραφικό στοιχείο στη σελίδα έτσι ώστε να έχουν μια οπτική σύνδεση μεταξύ τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οριζόντια ή κατακόρυφη ευθυγράμμιση . απλώς ευθυγραμμίστε αντικείμενα κατά μήκος της ίδιας άκρης ή στο κέντρο τους. Το Eyeballing μπορεί να λειτουργήσει αλλά για περίπλοκες διατάξεις, ένα πλέγμα είναι χρήσιμο. Αυτή η άκρη σύνθεσης από μόνη της μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σύνθεση μιας σελίδας, διότι τα μάτια και ο εγκέφαλός μας απαιτούν ένα ορισμένο βαθμό τάξης και συνέπειας .

02 του 07

Επιλέξτε ένα ενιαίο οπτικό ή κάνετε ισχυρές οπτικές συνδέσεις

Μία από τις απλούστερες και ίσως πιο ισχυρές διατάξεις χρησιμοποιεί ένα ισχυρό οπτικό. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε πολλαπλές εικόνες, διατηρήστε τις συνδεδεμένες τόσο με ευθυγράμμιση όσο και με εγγύτητα - ομαδοποίηση των εικόνων έτσι ώστε να σχηματίζουν μια ενιαία οπτική μονάδα και να τις ευθυγραμμίζονται με παρόμοιο τρόπο.

03 του 07

Κρατήστε Στοιχεία Ζυγού ή Ζυγού στο Υπόλοιπο

Η δημιουργία της σωστής ισορροπίας αφορά τόσο τον αριθμό των στοιχείων κειμένου και γραφικών όσο και τον τρόπο με τον οποίο είναι διατεταγμένα στη σελίδα. Οι περίεργοι αριθμοί τείνουν να δημιουργούν μια πιο δυναμική διάταξη. Χρησιμοποιήστε έναν περιττό αριθμό γραφικών, περιττό αριθμό κτιρίων κειμένου. Ή, δημιουργήστε μια δυναμική διάταξη με ασύμμετρη διάταξη στοιχείων. Η συμμετρική ισορροπία ή η χρήση ομοιόμορφων στοιχείων όπως δύο ή τεσσάρων στηλών ή ένα μπλοκ από 4 εικόνες γενικά παράγει μια τυπική , πιο στατική διάταξη.

04 του 07

Διαίρεση της σελίδας σε τρίτους

Σχετικά με την ισορροπία, ο κανόνας των τρίτων υποδηλώνει ότι μια πιο ευχάριστη σύνθεση είναι δυνατή εάν η διαρρύθμιση του κειμένου και των γραφικών μπορεί να τοποθετηθεί χρησιμοποιώντας μία από αυτές τις οδηγίες:

  1. Τα πιο σημαντικά στοιχεία απέχουν περισσότερο ή λιγότερο ομοιόμορφα μέσα σε κάθετα ή οριζόντια τρίτα
  2. Τα πιο σημαντικά στοιχεία συγκεντρώνονται στο άνω ή το κάτω τρίτο της σελίδας
  3. Τα πιο σημαντικά στοιχεία επικεντρώνονται σε ένα από τα σημεία όπου οι γραμμές διασταυρώνονται μετά την οπτική διαίρεση της σελίδας σε τρίτα οριζόντια και κάθετα

05 του 07

Προσθέστε λευκό χώρο στη σωστή θέση

Εξίσου σημαντική με το κείμενο και τα γραφικά στη σελίδα είναι ο κενός χώρος. Κρατώντας πάρα πολύ στη σελίδα, ακόμα και αν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο και ισορροπημένο και εμπίπτει στον κανόνα των τρίτων, μπορεί να καταστρέψει μια σύνθεση. Η σελίδα χρειάζεται οπτικό χώρο αναπνοής. Το καλύτερο μέρος για το λευκό χώρο είναι γύρω από τις άκρες της σελίδας (περιθώρια) και τις άκρες των κειμένων ή των γραφικών στοιχείων, ώστε να μην παγιδευτεί στο μέσο της σελίδας, αλλά η αύξηση της παραγράφου, της γραμμής και της γραμματοσειράς μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάταξη .

06 του 07

Χρησιμοποιήστε δύο ή περισσότερα από τα ίδια στοιχεία σχεδίασης

Εάν κάποιος είναι καλός, δύο είναι καλύτεροι; Μερικές φορές ναι. Η επανάληψη μπορεί να έρθει με τη μορφή συνεπούς χρήσης της ευθυγράμμισης, χρησιμοποιώντας τα ίδια χρώματα για συναφή αντικείμενα (όπως αποσπάσματα ή τίτλους), χρησιμοποιώντας το ίδιο στυλ ή μέγεθος γραφικών ή απλά τοποθετώντας τους αριθμούς σελίδων στο ίδιο σημείο σε μια δημοσίευση.

07 του 07

Δώστε έμφαση στις διαφορές μεταξύ των στοιχείων σχεδίασης

Αν και ορισμένες πτυχές της σύνθεσης σελίδων περιλαμβάνουν πράγματα που είναι τα ίδια - η ίδια ευθυγράμμιση, η συνεπής χρήση του χρώματος - είναι επίσης μια καλή ιδέα να κάνουμε μερικά πράγματα διαφορετικά, να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία αντίθεσης, όπως χρώμα και ευθυγράμμιση. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίθεση και τόσο αποτελεσματικότερη η διάταξη. Τα απλά παραδείγματα χρήσης έμφασης περιλαμβάνουν την παραγωγή τίτλων πολύ μεγαλύτερες από άλλα κείμενα και τη χρήση διαφορετικού μεγέθους ή χρώματος κειμένου για λεζάντες, αποσπάσματα και αριθμούς σελίδων.