Μάθετε αν η διάταξή σας είναι ισορροπημένη

Μια καλή αίσθηση ισορροπίας είναι υγιής για τα σχεδιαγράμματα σας

Η ισορροπία είναι η αρχή του σχεδιασμού που τοποθετεί στοιχεία στην εκτυπωμένη σελίδα ή στον ιστότοπο έτσι ώστε τα κείμενα και τα γραφικά στοιχεία να κατανέμονται ομοιόμορφα. Σε διατάξεις με ισορροπημένη ισορροπία, τα γραφικά δεν υπερισχύουν του κειμένου και η σελίδα δεν φαίνεται να γέρνει προς τη μία πλευρά ή την άλλη.

Οι συγκεκριμένοι τύποι ισορροπίας περιλαμβάνουν συμμετρική, ασύμμετρη και ακτινική.

Συμμετρική ισορροπία

Σε συμμετρική ισορροπία, τα στοιχεία της σελίδας είναι κεντραρισμένα ή δημιουργούν εικόνες καθρέφτη. Παραδείγματα συμμετρικής ισορροπίας παρατηρούνται συχνά σε τυπικές διατάξεις στατικής σελίδας. Όταν ένα σχέδιο μπορεί να είναι κεντραρισμένο ή ομοιόμορφα χωρισμένο τόσο κατακόρυφα όσο και οριζόντια, έχει μια πλήρη συμμετρία δυνατή. Τα συμμετρικά σχέδια συχνά μεταδίδουν μια αίσθηση γαλήνης, οικειότητας, κομψότητας ή σοβαρής σκέψης.

Ένας τρόπος να πει εάν ένα κομμάτι έχει συμμετρική ισορροπία είναι να διπλώσει μια εκτύπωση του στο μισό και στη συνέχεια να στραβώσει έτσι δεν βλέπετε τις πραγματικές λέξεις και εικόνες για να δείτε αν κάθε μισό φαίνεται το ίδιο.

Ασύμμετρη ισορροπία

Σε ασύμμετρη ισορροπία, υπάρχει ένας περίεργος αριθμός στοιχείων ή τα στοιχεία είναι εκτός κέντρου. Παραδείγματα ασύμμετρης ισορροπίας μπορεί να περιλαμβάνουν περιττούς αριθμούς στοιχείων ή στοιχεία διαφορετικού μεγέθους και μπορεί να είναι πιο ανεπίσημα και χαλαρότερα από τα συμμετρικά σχέδια.

Με ασύμμετρη ισορροπία, κατανέμετε ομοιόμορφα τα στοιχεία μέσα στη μορφή που μπορεί να σημαίνει εξισορρόπηση μιας μεγάλης φωτογραφίας με αρκετά μικρά γραφικά. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένταση, αποφεύγοντας σκόπιμα την ισορροπία. Η ασύμμετρη ισορροπία μπορεί να είναι λεπτή ή προφανής.

Τα ανόμοια στοιχεία παρουσιάζουν τους σχεδιαστές με περισσότερες δυνατότητες για τη διευθέτηση της σελίδας και τη δημιουργία ενδιαφέρουσας σχεδίασης από ό, τι τα τέλεια συμμετρικά αντικείμενα. Οι ασύμμετρες διατάξεις είναι γενικά πιο δυναμικές και - παραβλέποντας σκόπιμα ισορροπία - ο σχεδιαστής μπορεί να δημιουργήσει ένταση, να εκφράσει κίνηση ή να μεταδώσει μια διάθεση όπως ο θυμός, ο ενθουσιασμός, η χαρά ή η περιστασιακή διασκέδαση.

Radial Balance

Σε ακτινική ισορροπία, τα στοιχεία στη σελίδα ακτινοβολούν από ένα κεντρικό σημείο. Παραδείγματα ακτινικής ισορροπίας μπορεί να εμφανιστούν σε κυκλική διάταξη όπως οι ακτίνες ενός τροχού βαγονιού ή τα πέταλα σε ένα λουλούδι. Συχνά το κεντρικό σημείο είναι το επίκεντρο του σχεδιασμού. Τα ακτινωτά σχέδια μπορούν επίσης να είναι σπειροειδούς φύσης.

Άλλα στοιχεία ισορροπίας

Η ισορροπία είναι μόνο μία από τις αρχές του σχεδιασμού. Άλλοι περιλαμβάνουν:

Η ισορροπία επιτυγχάνεται όχι μόνο με την κατανομή του κειμένου και των εικόνων αλλά με τη διανομή του λευκού χώρου. Στενά συνδεδεμένη με την ισορροπία είναι η έννοια του κανόνα των τρίτων, το οπτικό κέντρο και η χρήση των δικτύων.

Ο κανόνας των τρίτων αναφέρει ότι τα περισσότερα σχέδια μπορούν να γίνουν πιο ενδιαφέροντα διότι διαιρούσαν οπτικά τη σελίδα στα τρίτα κάθετα και / ή οριζόντια και τοποθετούσαν τα πιο σημαντικά στοιχεία μέσα στα εν λόγω τρίτα.