Ρύθμιση και χρήση ενός δικτύου Wi-Fi Guest

Ορισμένοι δρομολογητές δικτύου υποστηρίζουν δίκτυα επισκεπτών - ένα είδος μικρού τοπικού δικτύου σχεδιασμένο για χρήση από προσωρινά επισκέπτες.

Οφέλη από την υπηρεσία WiFi Guest

Η δικτύωση επισκεπτών παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο δίκτυο κάποιου άλλου με περιορισμένη άδεια. Συχνά λειτουργούν από επιχειρήσεις, αλλά έχουν γίνει πιο κοινές στα οικιακά δίκτυα. Στην οικιακή δικτύωση, ένα δίκτυο επισκεπτών είναι ένα τοπικό δίκτυο (ένα υποδίκτυο ) που ελέγχεται από τον ίδιο δρομολογητή που ελέγχει το πρωτεύον τοπικό του δίκτυο.

Τα δίκτυα επισκεπτών βελτιώνουν την ασφάλεια του δικτύου. Με ένα δίκτυο επισκεπτών στο σπίτι, για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε στους φίλους σας πρόσβαση στη σύνδεσή σας στο Internet χωρίς να μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi και επίσης να περιορίζετε αυστηρά τις πληροφορίες που μπορείτε να βλέπετε στο εσωτερικό σας δίκτυο. Επίσης, διατηρούν το πρωτεύον δίκτυο προστατευμένο από σκουλήκια δικτύου που διαφορετικά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε άλλους υπολογιστές εάν ένας επισκέπτης συνδέεται σε μολυσμένη συσκευή.

Υποστηρίζει το Δίκτυο Υποστήριξης του Δρομολογητή σας;

Μόνο οι δρομολογητές επιχειρηματικής κλάσης και ορισμένα είδη δρομολογητών οικίας έχουν ενσωματωμένη δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών. Μερικές φορές πρέπει να ελέγξετε τον ιστότοπο και την τεκμηρίωση του κατασκευαστή, για να μάθετε αν το δικό σας. Εναλλακτικά, συνδεθείτε στη διεπαφή διαχείρισης του δρομολογητή και αναζητήστε σχετικές επιλογές μενού. Οι περισσότεροι έχουν μια ενότητα "Συνεργάτες", με ορισμένες εξαιρέσεις:

Ορισμένοι δρομολογητές υποστηρίζουν μόνο ένα δίκτυο επισκεπτών, ενώ άλλοι μπορούν να τρέξουν πολλαπλά από αυτά ταυτόχρονα. Οι ασύρματες δρομολογητές διπλής ζώνης υποστηρίζουν συχνά δύο-ένα στη ζώνη των 2,4 GHz και μία στη ζώνη των 5 GHz. Ενώ δεν υπάρχει κανένας πρακτικός λόγος για τον οποίο ένα άτομο χρειάζεται περισσότερα από ένα για κάθε μπάντα, ορισμένοι ασύρματοι δρομολογητές Asus RT παρέχουν μέχρι και έξι δίκτυα επισκεπτών!

Όταν ένα δίκτυο επισκεπτών είναι ενεργό, οι συσκευές του λειτουργούν σε ξεχωριστό εύρος διευθύνσεων IP από αυτό των άλλων συσκευών. Οι δρομολογητές Linksys, για παράδειγμα, διατηρούν τις διευθύνσεις διευθύνσεων 192.168.3.1-192.168.3.254 και 192.168.33.1-192.168.33.254 για τους επισκέπτες τους.

Πώς να δημιουργήσετε ένα WiFi δίκτυο επισκεπτών

Ακολουθήστε αυτά τα βασικά βήματα για να ρυθμίσετε ένα οικείο δίκτυο στο σπίτι:

  1. Συνδεθείτε στη διεπαφή του διαχειριστή και ενεργοποιήστε τη λειτουργία του δικτύου επισκεπτών. Οι δρομολογητές οικιακής χρήσης έχουν απενεργοποιημένη σύνδεση επισκεπτών από προεπιλογή και συνήθως παρέχουν μια επιλογή on / off για τον έλεγχο.
  2. Επιβεβαιώστε το όνομα του δικτύου. Τα δίκτυα επισκεπτών στους οικιακούς ασύρματους δρομολογητές λειτουργούν χρησιμοποιώντας διαφορετικό SSID από το πρωτεύον δίκτυο του δρομολογητή. Ορισμένοι οικιακοί δρομολογητές ορίζουν αυτόματα το όνομα ενός δικτύου επισκεπτών ως το όνομα του πρωτεύοντος δικτύου με ένα επίθεμα '-guest', ενώ άλλα σας επιτρέπουν να επιλέξετε το δικό σας όνομα.
  3. Ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε την εκπομπή SSID. Οι δρομολογητές διατηρούν κανονικά την εκπομπή SSID, η οποία επιτρέπει την εύρεση του ονόματος δικτύου τους σε συσκευές που πραγματοποιούν σάρωση για κοντινά δίκτυα Wi-Fi. Η απενεργοποίηση της εκπομπής αποκρύπτει το όνομα από τις σαρώσεις συσκευών και απαιτεί από τους επισκέπτες να διαμορφώσουν με μη αυτόματο τρόπο τις συνδέσεις τους. Μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να απενεργοποιήσουν την εκπομπή SSID για τα δίκτυα επισκεπτών, ώστε να αποφύγουν το νοικοκυριό τους να βλέπουν δύο διαφορετικά ονόματα. (Εάν ένας δρομολογητής διαθέτει δίκτυο επισκεπτών, μπορεί να εκπέμπει δύο ονόματα, ένα για το πρωτεύον δίκτυο και ένα για τον επισκέπτη).
  1. Εισαγάγετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας Wi-Fi. Οι τοπικοί δρομολογητές υποστηρίζουν τη χρήση διαφορετικών κωδικών ασφαλείας (ή κλειδιών ή φράσεων πρόσβασης) μεταξύ των επισκεπτών και των κύριων δικτύων. Για παράδειγμα, ορισμένοι δρομολογητές Linksys χρησιμοποιούν έναν ειδικό προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης για "επισκέπτη" για να συνδεθούν στα δίκτυα επισκεπτών τους. Αλλάξτε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και επιλέξτε τους κωδικούς πρόσβασης που είναι αρκετά εύκολοι για να θυμάστε και να μοιραστείτε με τους φίλους σας, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο να μαντέψετε τους γκρίζους γείτονες.
  2. Ενεργοποιήστε άλλες επιλογές ασφαλείας, όπως απαιτείται. Οι οικιακοί δρομολογητές μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση του δικτύου επισκεπτών είτε στους πόρους του Διαδικτύου είτε στον τοπικό οικιακό δίκτυο (κοινόχρηστα αρχεία και εκτυπωτές). Ορισμένοι δρομολογητές επιτρέπουν μόνο την πρόσβαση των επισκεπτών στη σύνδεση στο Internet και όχι στο τοπικό δίκτυο, ενώ άλλοι το κάνουν μια επιλογή. Εάν ο δρομολογητής σας έχει την επιλογή, σκεφτείτε να επιτρέψετε στους επισκέπτες να κάνουν μόνο περιήγηση στο Internet. Για παράδειγμα, ορισμένοι δρομολογητές Netgear παρέχουν ένα πλαίσιο ελέγχου στους διαχειριστές για να επιτρέπουν στους επισκέπτες να βλέπουν ο ένας τον άλλον και να έχουν πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο - αφήνοντας αυτό το κουτί ανεξέλεγκτα τους εμποδίζει να φτάσουν σε τοπικούς πόρους, αλλά εξακολουθεί να τους επιτρέπει να συνδεθούν μέσω της κοινής σύνδεσης στο Internet.
  1. Επιβεβαιώστε τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων επισκεπτών. Οι δρομολογητές οικιακής χρήσης συχνά τοποθετούν ένα ρυθμιζόμενο όριο στον αριθμό των συσκευών που μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα δίκτυο επισκεπτών. (Σημειώστε ότι αυτή η ρύθμιση αντιπροσωπεύει έναν αριθμό συσκευών και όχι ανθρώπους.) Ορίστε αυτό το όριο σε χαμηλό αριθμό εάν ανησυχείτε για πάρα πολλούς επισκέπτες που μπαίνουν ταυτόχρονα στη σύνδεσή σας στο Internet.

Χρήση ενός Guest Network

Η είσοδος σε ένα ασύρματο δίκτυο φιλοξενουμένων στο σπίτι λειτουργεί όπως και η σύνδεση με ένα δημόσιο σημείο πρόσβασης Wi-Fi . Ένα μέλος του νοικοκυριού πρέπει να παράσχει το όνομα του δικτύου (ιδιαίτερα εάν δεν χρησιμοποιεί εκπομπή SSID) και να παράσχει τον κωδικό ασφαλείας, αν υποθέσει ότι έχει ενεργοποιήσει ένα. Η πιο συνηθισμένη αιτία των αποτυχιών σύνδεσης δικτύου επισκεπτών είναι η χρήση εσφαλμένων κωδικών πρόσβασης - προσέξτε ιδιαίτερα για την σωστή εισαγωγή τους.

Να είστε ευγενικοί και να ρωτήσετε πριν προσπαθήσετε να ενταχθείτε στο δίκτυο επισκεπτών κάποιου. Αν σχεδιάζετε να χρησιμοποιείτε σε μεγάλο βαθμό τη σύνδεση στο Internet, πείτε στους ιδιοκτήτες σπιτιού εκ των προτέρων. Ορισμένοι δρομολογητές οικίας επιτρέπουν στο διαχειριστή να ορίσει ένα χρονικό όριο για το πόσο μακριά επιτρέπεται σε μια συσκευή επισκέπτη να παραμείνει συνδεδεμένη. Εάν η σύνδεση του επισκέπτη ξαφνικά σταματήσει να λειτουργεί, ελέγξτε με τον ιδιοκτήτη σπιτιού, καθώς μπορεί να είναι ένα πρόβλημα μόνο στην πλευρά του επισκέπτη του δικτύου του οποίου δεν γνωρίζουν.