Δωρεάν πακέτα λογισμικού σχεδιασμού PCB

Ορισμένα πακέτα σχεδιασμού PCB και Electronic Design Automation (EDA) πακέτα είναι διαθέσιμα δωρεάν, τα οποία παρέχουν μια μεγάλη εναλλακτική λύση στα premium, πλήρως εξοπλισμένα IDEs που μπορούν να τρέξουν χιλιάδες δολάρια. Τα περισσότερα από αυτά τα πακέτα περιλαμβάνουν τη σχηματική σύλληψη, την έξοδο σε Gerber ή τις εκτεταμένες μορφές gerber, και έχουν σχετικά λίγους περιορισμούς στο σχεδιασμό.

ZenitPCB

Το ZenitPCB είναι ένα εύχρηστο πρόγραμμα διάταξης PCB που περιλαμβάνει επίσης σχηματική σύλληψη και πρόγραμμα προβολής αρχείων gerber. Περιορίζεται σε 800 καρφίτσες το μέγιστο στην ελεύθερη έκδοση, η οποία περιορίζει τα σχέδια σε μικρότερο χόμπι ή ημι-επαγγελματική χρήση. Το ZenitPCB είναι σε θέση να εξάγει εκτεταμένα αρχεία gerber, επιτρέποντας τη δημιουργία PCB από οποιονδήποτε κατασκευαστή PCB. είναι ένα εύχρηστο πρόγραμμα διάταξης PCB που περιλαμβάνει επίσης σχηματική σύλληψη και πρόγραμμα προβολής αρχείων gerber. Περιορίζεται σε 800 καρφίτσες το μέγιστο στην ελεύθερη έκδοση, η οποία περιορίζει τα σχέδια σε μικρότερο χόμπι ή ημι-επαγγελματική χρήση. Το ZenitPCB είναι σε θέση να εξάγει εκτεταμένα αρχεία gerber, επιτρέποντας τη δημιουργία PCB από οποιονδήποτε κατασκευαστή PCB.

FreePCB

Το FreePCB είναι ένα πακέτο σχεδιασμού PCB ανοιχτού κώδικα για τα Windows. Σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει σχέδια PCB επαγγελματικής ποιότητας αλλά είναι εύκολο να το μάθει και να το χρησιμοποιήσει. Δεν έχει ενσωματωθεί στο autorouter, αλλά το FreeRoute, ένα web-based autorouter PCB μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το autorouting. Οι μόνοι περιορισμοί στο FreePCB είναι το μέγιστο μέγεθος του σκάφους 60x60 ίντσες και 16 στρώματα. Τα σχέδια μπορούν να εξαχθούν σε μορφή εκτεταμένου Gerber, που χρησιμοποιείται από όλους τους κατασκευαστές PCB.

Osmond PCB

Το Osmond PCB είναι ένα δωρεάν, πλήρες πακέτο EDA για το Mac. Το Osmond PCB δεν έχει περιορισμούς και μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και με αυτοκρατορικές και μετρικές μονάδες στον ίδιο σχεδιασμό απρόσκοπτα. Το Osmond PCB μπορεί να εισάγει ένα αρχείο PDF για να χρησιμεύσει ως εικόνα φόντου, επιτρέποντας σε ένα σχέδιο να ταιριάζει με το μηχανικό περίβλημα ή να ανιχνεύει ένα υπάρχον σχέδιο ή φύλλο δεδομένων. Το Osmond PCB υποστηρίζει την άμεση εκτύπωση μιας διάταξης σε μια διαφάνεια για την τεχνική μεταφοράς γραφίτη για την κατασκευή οικιακών PCB DIY. Εκτεταμένες εξόδους Gerber υποστηρίζονται επίσης, επιτρέποντας την ελευθερία επιλογής στον κατασκευαστή.

ExpressPCB

Το ExpressPCB είναι ένας εύκολος στη χρήση συσκευαστής διάταξης PCB που στοχεύει στην πρώτη φορά χρήστη και σχεδιαστή. Το ExpressPCB προσφέρει ένα σχηματικό πρόγραμμα καταγραφής που ενσωματώνεται με το λογισμικό διάταξης PCB. Τα σχηματικά και τα αρχεία διαμόρφωσης μπορούν να συνδεθούν για να μεταφέρουν αυτόματα τις αλλαγές προς τα εμπρός. Το ExpressPCB προορίζεται να χρησιμοποιηθεί με την υπηρεσία παραγωγής ExpressPCB PCB και δεν υποστηρίζει απευθείας την παραγωγή σε τυπικές μορφές. Το ExpressPCB προσφέρει υπηρεσία μετατροπής αρχείων έναντι αμοιβής εάν απαιτούνται τυπικές εξόδους.

Κικάντ

Το καλύτερο πακέτο EDA ανοικτού κώδικα (GPL) είναι το KiCad, το οποίο είναι διαθέσιμο για linux / unix, mac, windows και FreeBSD. Η σουίτα προγραμμάτων KiCad περιλαμβάνει σχηματική καταγραφή, διάταξη PCB με 3d viewer και έως και 16 επίπεδα, δημιουργός αποτυπώματος, διαχειριστή έργου, θεατή Gerber. Εργαλεία είναι διαθέσιμα για την εισαγωγή στοιχείων από άλλα πακέτα, όπως το Eagle. Το KiCad διαθέτει ενσωματωμένο autorouter και το δωρεάν λογισμικό FreeRouting μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί. Το KiCad υποστηρίζει την παραγωγή σε εκτεταμένες μορφές gerber, επιτρέποντας την ελευθερία στην επιλογή του κατασκευαστή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

gEDA

Το gEDA είναι ένα πακέτο ανοιχτού κώδικα που εκτελείται σε Linux, Unix, Mac και πολύ περιορισμένη λειτουργικότητα των Windows. Περιλαμβάνει σχηματική καταγραφή, διαχείριση χαρακτηριστικών, δημιουργία λογαριασμού υλικού (BOM), καθαρή καταχώρηση σε πάνω από 20 μορφές netlist, αναλογική και ψηφιακή προσομοίωση, πρόγραμμα προβολής αρχείων Gerber, προσομοίωση Verilog, ανάλυση γραμμής μετάδοσης και διάταξη σχεδίασης τυπωμένου κυκλώματος (PCB). Οι έξοδοι του Gerber υποστηρίζονται.

DesignSpark PCB

Το DesignSpark PCB είναι ένα δωρεάν πακέτο EDA που προσφέρεται από τα RS Components. Έχει ένα όριο μεγέθους σανίδων ή 1 τετραγωνικό μέτρο ή 1550 τετραγωνικά εκατοστά και δεν έχει όρια στα νούμερα, τα στρώματα ή τους τύπους εξόδου. Το DesignSpark PCB περιλαμβάνει σχηματική καταγραφή, διάταξη PCB, autorouting, προσομοίωση κυκλώματος, αριθμομηχανές σχεδίασης, παρακολούθηση BOM, οδηγό δημιουργίας συνιστωσών και προβολή 3d. Οι βιβλιοθήκες εξαρτημάτων του Eagle, τα αρχεία σχεδιασμού και τα διαγράμματα κυκλωμάτων μπορούν να εισαχθούν στο DesignSpark PCB. Με την εκτεταμένη βιβλιοθήκη των στοιχείων Eagle διαθέσιμα online δωρεάν, η δυνατότητα εισαγωγής αρχείων βιβλιοθήκης εξαρτημάτων κάνει την μετάβαση και την εκκίνηση στο DesignSpark PCB γρήγορη και εύκολη. Το DesignSpark PCB εξάγει όλα τα απαιτούμενα αρχεία για να σας κάνει PCB σε κάθε κατασκευαστή PCB.