Πώς να διαγράψετε προσωρινά αρχεία στα Windows

Αφαιρέστε με ασφάλεια τα αρχεία temp στα Windows 10, 8, 7, Vista και XP

Ένας πραγματικά εύκολος τρόπος για να ελευθερώσετε κάποιο χώρο στο δίσκο στα Windows είναι να διαγράψετε προσωρινά αρχεία, μερικές φορές αναφερόμενα ως αρχεία temp . Τα αρχεία Temp είναι ακριβώς αυτό που μοιάζουν πιθανότατα: αρχεία που το λειτουργικό σας σύστημα χρειάζεται μόνο να υπάρχει προσωρινά ενώ χρησιμοποιείται, αλλά τώρα απλώς σπαταλάει χώρο.

Τα περισσότερα προσωρινά αρχεία αποθηκεύονται σε αυτό που ονομάζεται φάκελος Windows Temp , η θέση του οποίου διαφέρει από τον υπολογιστή στον υπολογιστή και ακόμη και από το χρήστη στο χρήστη. Τα βήματα γι 'αυτό είναι παρακάτω.

Ο χειροκίνητος καθαρισμός του φακέλου Temp στα Windows συνήθως διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η συλλογή προσωρινών αρχείων.

Σημείωση: Μπορείτε να διαγράψετε τα αρχεία temp με τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows , συμπεριλαμβανομένων των Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista και Windows XP .

Πώς να διαγράψετε προσωρινά αρχεία στα Windows

  1. Στα Windows 8.1 ή μεταγενέστερα, κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, επιλέξτε Εκτέλεση .
    1. Στα Windows 8.0, ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης στο Run είναι από την οθόνη Apps . Σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη για να εμφανιστεί το πλαίσιο αναζήτησης ή να εκτελεστεί η επιλογή Εκτέλεση .
    2. Ένας άλλος τρόπος για να ανοίξετε το πλαίσιο διαλόγου "Εκτέλεση" είναι να εισαγάγετε τη συντόμευση πληκτρολογίου Windows Key + R.
  2. Στο παράθυρο Εκτέλεση ή στο πλαίσιο αναζήτησης, πληκτρολογήστε ακριβώς την ακόλουθη εντολή : % temp% Αυτή η εντολή, η οποία είναι τεχνικά μία από τις πολλές μεταβλητές περιβάλλοντος στα Windows, θα ανοίξει το φάκελο που έχει ορίσει το Windows ως φάκελο Temp , [όνομα χρήστη] \ AppData \ Local \ Temp .
  3. Επιλέξτε όλα τα αρχεία και τους φακέλους στο φάκελο Temp που θέλετε να διαγράψετε. Εκτός αν έχετε κάποιο λόγο διαφορετικά, επιλέξτε όλα.
    1. Συμβουλή: Εάν χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο ή ποντίκι , κάντε κλικ σε ένα στοιχείο και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl + A για να επιλέξετε κάθε στοιχείο μέσα στο φάκελο. Εάν βρίσκεστε σε μια διεπαφή μόνο με αφής, επιλέξτε Επιλογή όλων από το μενού Αρχική σελίδα στο επάνω μέρος του φακέλου.
    2. Σημαντικό: Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε ποιο είναι το κάθε αρχείο temp που πρόκειται να διαγράψετε, ή ποιο ή πόσα αρχεία περιλαμβάνονται σε όλους τους υποφακέλους που επιλέγετε. Τα Windows δεν σας επιτρέπουν να διαγράψετε αρχεία ή φακέλους που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Περισσότερα για αυτό σε λίγο.
  1. Διαγράψτε όλα τα προσωρινά αρχεία και φακέλους που έχετε επιλέξει, είτε χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Διαγραφή στο πληκτρολόγιό σας είτε το κουμπί Διαγραφή από το αρχικό μενού.
    1. Σημείωση: Ανάλογα με την έκδοση των Windows που διαθέτετε και τον τρόπο ρύθμισης του υπολογιστή σας, ενδέχεται να σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε ότι επιθυμείτε να Διαγραφή πολλών στοιχείων . Ίσως χρειαστεί να κάνετε κλικ στο Yes (Ναι) σε ένα ειδικό παράθυρο Confirm Multiple File Delete που εμφανίζεται. Χειριστείτε τυχόν μηνύματα σχετικά με τα κρυφά αρχεία σε αυτόν τον φάκελο με τον ίδιο τρόπο - είναι επίσης καλό να διαγράψετε αυτά τα μηνύματα.
  2. Πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Παράκαμψη αν παρουσιαστεί μια προειδοποίηση Αρχείο σε Χρήση ή Φάκελος Χρήσης κατά τη διαδικασία προσωρινής διαγραφής αρχείου.
    1. Αυτό είναι τα Windows που σας λένε ότι το αρχείο ή ο φάκελος που προσπαθείτε να διαγράψετε είναι κλειδωμένο και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ένα πρόγραμμα ή ίσως και από τα ίδια τα Windows. Η παράλειψη αυτών επιτρέπει τη διαγραφή για να συνεχίσετε με τα υπόλοιπα δεδομένα.
    2. Συμβουλή: Εάν λαμβάνετε πολλά από αυτά τα μηνύματα, επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου Να κάνετε αυτό για όλα τα τρέχοντα στοιχεία και έπειτα πατήστε ή κάντε ξανά κλικ στην επιλογή Παράκαμψη . Θα πρέπει να το κάνετε μία φορά για τα μηνύματα αρχείων και πάλι για τα φάκελο , αλλά οι προειδοποιήσεις θα πρέπει να σταματήσουν μετά από αυτό.
    3. Σημείωση: Σπάνια θα δείτε ένα μήνυμα όπως το σφάλμα διαγραφής αρχείου ή φακέλου που θα σταματήσει τελείως τη διαδικασία διαγραφής αρχείου temp. Εάν συμβεί αυτό, κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και δοκιμάστε ξανά. Εάν και αυτό δεν λειτουργεί, δοκιμάστε να ξεκινήσετε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία και επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα.
  1. Περιμένετε μέχρι να διαγραφούν όλα τα αρχεία temp, τα οποία θα μπορούσαν να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα, αν έχετε μόνο λίγα αρχεία σε αυτό το φάκελο και μέχρι αρκετά λεπτά αν έχετε πολλά και είναι μεγάλα.
    1. Δεν θα σας ζητηθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντ 'αυτού, η ένδειξη προόδου θα εξαφανιστεί και θα δείτε το κενό σας ή σχεδόν κενό φάκελο temp επάνω στην οθόνη. Μη διστάσετε να κλείσετε αυτό το παράθυρο.
    2. Εάν τυχαίνει να διαγράφετε τόσα πολλά δεδομένα που δεν μπορούν να αποσταλούν σε όλους τους φακέλους στον Κάδο Ανακύκλωσης, θα σας ειπωθεί ότι θα καταργηθούν οριστικά.
  2. Τέλος, εντοπίστε τον Κάδο Ανακύκλωσης στην επιφάνεια εργασίας σας, κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο το εικονίδιο και, στη συνέχεια, επιλέξτε Αδειάστε τον Κάδο Ανακύκλωσης .
    1. Επιβεβαιώστε ότι θέλετε να διαγράψετε τα στοιχεία, τα οποία θα καταργήσουν οριστικά αυτά τα προσωρινά αρχεία από τον υπολογιστή σας.

Χρησιμοποιώντας μια εντολή γραμμής εντολών

Τα βήματα που εμφανίζονται παραπάνω θεωρούνται ο συνήθης τρόπος διαγραφής των προσωρινών αρχείων, αλλά, φυσικά, πρέπει να το κάνετε αυτό χειροκίνητα. Αν προτιμάτε, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μίνι πρόγραμμα που μπορεί να διαγράψει αυτόματα τα αρχεία temp αυτόματα με ένα απλό διπλό κλικ / πατήστε ένα αρχείο BAT .

Για να το κάνετε αυτό, απαιτείται η εντολή rd (remove directory) Command Prompt για να διαγράψετε ολόκληρο το φάκελο και όλους τους υποφακέλους.

Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στο Σημειωματάριο (Notepad) ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και αποθηκεύστε την με την επέκταση αρχείου .BAT:

rd% temp% / s / q

Η παράμετρος "q" καταστέλλει τις ερωτήσεις επιβεβαίωσης για να διαγράψετε τα αρχεία και τους φακέλους και το "s" είναι για τη διαγραφή όλων των υποφακέλων και των αρχείων στο φάκελο temp. Εάν η μεταβλητή περιβάλλοντος % temp% για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί, μπορείτε να την αντικαταστήσετε στην πραγματική θέση φακέλου που αναφέρεται στο Βήμα 2 παραπάνω, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε πληκτρολογήσει τη σωστή διαδρομή φακέλου .

Άλλοι τύποι προσωρινών αρχείων στα Windows

Ο φάκελος Windows Temp δεν είναι ο μόνος χώρος στον οποίο αποθηκεύονται προσωρινά αρχεία και άλλες ομάδες αρχείων που δεν χρειάζονται πλέον σε υπολογιστές με Windows.

Ο φάκελος Temp που εντοπίσατε στο Βήμα 2 παραπάνω είναι ο τόπος όπου θα βρείτε μερικά από τα προσωρινά αρχεία που δημιουργούνται από το λειτουργικό σύστημα στα Windows, αλλά ο φάκελος C: \ Windows \ Temp \ περιέχει ορισμένα πρόσθετα αρχεία που δεν χρειάζεστε πλέον διατήρηση.

Μη διστάσετε να ανοίξετε αυτόν το φάκελο Temp και να διαγράψετε οτιδήποτε βρίσκετε εκεί.

Το πρόγραμμα περιήγησής σας διατηρεί επίσης προσωρινά αρχεία, συνήθως σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η περιήγησή σας φορτώνοντας προσωρινά αποθηκευμένες εκδόσεις των ιστοσελίδων κατά την επανεξέτασή τους. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να καθαρίσετε την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης για βοήθεια σχετικά με τη διαγραφή αυτών των τύπων προσωρινών αρχείων.

Άλλες, πιο δύσκολες για εύρεση τοποθεσίες περιέχουν και προσωρινά αρχεία. Το πρόγραμμα Εκκαθάριση δίσκου, ένα βοηθητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνεται σε όλες τις εκδόσεις των Windows, μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε αυτόματα τα περιεχόμενα κάποιων άλλων φακέλων temp. Μπορείτε να το ανοίξετε σε ένα παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση ( Windows Key + R ) μέσω της εντολής cleanmgr .

Αφιερωμένα "καθαριστικά συστημάτων", όπως το δωρεάν πρόγραμμα CCleaner, μπορούν να κάνουν αυτό και άλλες παρόμοιες εργασίες πολύ εύκολα. Υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα καθαρισμού υπολογιστή για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων των Wise Disk Cleaner και Baidu PC Faster.

Συμβουλή: Ελέγξτε πόσα ελεύθερο χώρο έχει ο σκληρός δίσκος σας , τόσο πριν όσο και μετά τη διαγραφή των προσωρινών αρχείων, για να δείτε πόσα χώρο έχετε ανακτήσει.