Τα καλύτερα φίλτρα για τους φακούς της φωτογραφικής μηχανής DSLR

Η μεταφορά αυτών των φίλτρων φακών θα βελτιώσει τις φωτογραφίες σας DSLR

Πίσω στις μέρες των κινηματογραφικών μηχανών, οι επαγγελματίες φωτογράφησαν ένα μεγάλο αριθμό φίλτρων για να αντιμετωπίσουν ορισμένες συνθήκες φωτισμού και να προσθέσουν εφέ. Όμως, με την εμφάνιση των DSLR και τα χαρακτηριστικά τους, όπως η ισορροπία λευκού , πολλά από αυτά τα φίλτρα έχουν πλέον ξεπεραστεί. Ωστόσο, μερικά φίλτρα παραμένουν πολύ χρήσιμα στην ψηφιακή φωτογραφία, ειδικά τα καλύτερα φίλτρα για φακούς φωτογραφικής μηχανής DSLR.

Τα πιο δημοφιλή φίλτρα είναι βιδωτά φίλτρα, τα οποία ταιριάζουν στο μπροστινό μέρος των φακών της κάμερας DSLR. Αυτά τείνουν να είναι λογικές τιμές, αλλά θα πρέπει να αγοράσετε φίλτρα για το μέγεθος του νήματος κάθε φακού, το οποίο παρατίθεται σε χιλιοστά και μπορεί να βρεθεί είτε στο μπροστινό μέρος του φακού είτε στο πίσω μέρος του καλύμματος του φακού. Τα μεγέθη σπειρών φακού κυμαίνονται από 48mm έως 82mm σε DSLR.

Το άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι φακοί ευρείας γωνίας θα απαιτούν εξαιρετικά λεπτά φίλτρα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο βινιέτας στις άκρες της φωτογραφίας.

Ευτυχώς, με την εμφάνιση των DSLRs, υπάρχουν πολύ λιγότερα απαραίτητα φίλτρα για μεταφορά, αλλά εδώ είναι αυτά που θα κρατούσα πάντα μαζί μου.

Φίλτρο UV

Ενώ η ακτινοβολία υπεριωδών ακτίνων UV δεν δημιουργεί τόσες δυσκολίες με τα DSLR, όπως συμβαίνει με τις φωτογραφικές μηχανές, η ακτινοβολία του ήλιου μπορεί ακόμα να χρωματίζει τις εικόνες. Ένα φίλτρο UV μπορεί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα χωρίς να μειώσει την ποσότητα ορατού φωτός που φτάνει στον αισθητήρα εικόνας.

Ωστόσο, ο κύριος λόγος για να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας σε όλους τους φακούς σας είναι να τα προστατεύσετε από τη βρωμιά, τη σκόνη και - το σημαντικότερο - την τυχαία ζημιά. Εάν είστε ατυχώς αρκετά για να ρίξετε έναν φακό και να σπάσει, θα εξετάσετε ζημιές αξίας εκατοντάδων δολαρίων. Αλλά τα φίλτρα UV αρχίζουν από περίπου $ 22, οπότε το κόστος αντικατάστασης θα είναι πολύ πιο λογικό! Αγοράστε ένα φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας UV, διαφορετικά θα διατρέξετε τον κίνδυνο εμφάνισης φακών με DSLR. Αν μπορούσα να διαθέσω μόνο ένα φίλτρο, αυτό θα ήταν.

Circular Polarizer

Εάν σας ενδιαφέρει η φωτογραφία τοπίου, ένα πολωτικό φίλτρο είναι απαραίτητο. Με απλά λόγια, ένας πολωτής μειώνει την ποσότητα του ανακλώμενου φωτός που πηγαίνει στον αισθητήρα της φωτογραφικής σας μηχανής. Οι μπλε ουρανοί εμφανίζονται βαθύτερα μπλε και οι αντανακλάσεις από το νερό μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς. Μπορείτε να επιλέξετε την πόλωση που προσθέτετε περιστρέφοντας τον εξωτερικό δακτύλιο του φίλτρου, επειδή αυτό το φίλτρο έχει δύο δακτυλίους, έναν που συνδέεται με τον φακό της κάμερας και ένα εξωτερικό δακτύλιο ελεύθερης μορφής που αναστρέφεται για πόλωση. Αυτό προσθέτει πόλωση σε βαθμούς έως 180 μοίρες.

Το μειονέκτημα των φίλτρων πόλωσης είναι ότι μειώνουν σημαντικά την ποσότητα φωτός που φθάνει στον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής, συχνά με δύο ή τρεις φ-στάσεις.

Ένα τελευταίο σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειώσετε: Μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε τη φθηνότερη επιλογή ενός "γραμμικού πολωτή". Αυτά δεν θα λειτουργούν με κάμερες με αυτόματη εστίαση ή με χρήση μετρήσεων TTL (Μέσω του φακού) ... κάτι που έχουν όλα τα DSLR.

Φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας

Ο μόνος σκοπός ενός φίλτρου ουδέτερης πυκνότητας (ND) είναι να μειώσει την ποσότητα φωτός που φτάνει στον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν μια επαρκώς μακρά έκθεση δεν είναι δυνατή μέσα στις παραμέτρους διαφράγματος. Ένα φίλτρο ND χρησιμοποιείται συνήθως όταν φωτογραφίζετε τρεχούμενο νερό , επειδή βοηθάει στη δημιουργία μιας ομαλής και αιθερικής εικόνας. Το φίλτρο ND μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει την κίνηση προσθέτοντας θόλωση σε κινούμενα αντικείμενα και να κάνει τα κινούμενα αντικείμενα, όπως τα αυτοκίνητα, λιγότερο εμφανή σε πλάνα τοπίου.

Τα πιο δημοφιλή φίλτρα ND μειώνουν το φως κατά δύο (ND4x ή 0,6), τρεις (ND8x ή 0,9) ή τέσσερις (ND16x ή 1,2) φ-στάσεις. Είναι απίθανο ότι θα βρείτε μεγάλη χρήση για περισσότερη μείωση από αυτό, αν και ορισμένοι κατασκευαστές κάνουν τα φίλτρα ND που μειώνουν το φως από έξι φ-στάσεις.

Σταθμισμένο φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας

Τα μετασχηματισμένα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας (GND) ή φίλτρα διαχωρισμού (Split) είναι ένα προαιρετικό εξάρτημα, αλλά αυτό που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο αν δεν θέλετε να κάνετε πολλές εργασίες μετά την παραγωγή. Αυτά τα φίλτρα μειώνουν το φως στην κορυφή της εικόνας και στη συνέχεια απομακρύνονται ομαλά, επιτρέποντας σε μια κανονική ποσότητα φωτός να χτυπήσει τον αισθητήρα της κάμερας από το κάτω τμήμα της εικόνας. Αυτά τα φίλτρα επιτρέπουν την καταγραφή τοπίων με πολύ δραματικό φωτισμό, επιτρέποντας τόσο τον ουρανό όσο και τα νέα στοιχεία να εκτίθενται σωστά.

Πόσο γρήγορα γίνεται η βαθμονόμηση και η ανάμιξη εξαρτάται από το αν το φίλτρο είναι "μαλακό" ή "σκληρό", και αυτό το χαρακτηριστικό ποικίλλει σημαντικά από τον κατασκευαστή στον κατασκευαστή. Πρέπει να κάνετε την έρευνά σας πριν αγοράσετε αυτά τα φίλτρα κοιτάζοντας παραδείγματα στις ιστοσελίδες των κατασκευαστών. Όπως και τα φίλτρα ND, τα GND διατίθενται σε μια ποικιλία ρυθμίσεων f-stop. Δεν θα πρέπει να χρειάζεστε περισσότερο από ένα μείγμα f-stop ενός έως τριών.