Οδηγός για τις μορφές αρχείων βίντεο βιντεοκάμερας

Προσδιορισμός των τύπων μορφών αρχείων βίντεο

Σε αντίθεση με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες καταγράφουν εικόνες σε μία μορφή αρχείου (το JPEG), οι ψηφιακές βιντεοκάμερες καταγράφουν βίντεο σε διάφορες μορφές αρχείων. Η κατανόηση αυτών των διαφόρων μορφών είναι σημαντική επειδή επηρεάζουν πόσο εύκολο είναι να δουλέψει το βίντεο σε έναν υπολογιστή, πόσο μεγάλα θα είναι τα αρχεία και η ποιότητα του βίντεο που καταγράφουν.

Υπάρχουν πολλές μορφές αρχείων βίντεο και ακόμη και βιντεοκάμερες που χρησιμοποιούν το ίδιο δεν μπορεί να το εφαρμόσουν με τον ίδιο τρόπο. Ως επί το πλείστον, θα πρέπει να ανησυχείτε μόνο για τη μορφή αρχείου βιντεοκάμερας εάν θέλετε να εκτελέσετε επεξεργασία στο βίντεό σας ή να γράψετε ένα DVD. Ευτυχώς, το λογισμικό που είναι συσκευασμένο με τη βιντεοκάμερά σας έχει σχεδιαστεί για να διαβάσει και να κάνει κάποιες πολύ βασικές λειτουργίες με το βίντεό σας. Ωστόσο, αν θέλετε να εκτελέσετε πιο εξελιγμένες επεξεργασίες, η συμβατότητα αρχείων αποτελεί πρόβλημα. Αν ο υπολογιστής σας δεν μπορεί να εμφανίσει το βίντεο της βιντεοκάμεράς σας, πιθανότατα το βίντεο είναι σε μορφή αρχείου που το λογισμικό σας δεν μπορεί να διαβάσει.

Δημοφιλείς μορφές βίντεο βιντεοκάμερας

DV & HDV: Η μορφή DV σχεδιάστηκε για την αποθήκευση ψηφιακού βίντεο σε μαγνητική ταινία. Το HDV αναφέρεται στην έκδοση υψηλής ευκρίνειας της μορφής DV. Τα αρχεία DV και HDV έχουν μεγάλη μνήμη, αλλά παράγουν βίντεο υψηλής ποιότητας. Δεδομένης της πτώσης των πωλήσεων βιντεοκάμερας που βασίζονται σε ταινίες, λιγότεροι καταναλωτές πρέπει να ανησυχούν για DV και HDV, αλλά παραμένουν δημοφιλείς μεταξύ των ενθουσιωδών.

MPEG-2: Πολλές βιντεοκάμερες τυπικής ευκρίνειας καταγράφουν σε MPEG-2. Χρησιμοποιείται επίσης σε βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας , αν και όχι τόσο συχνά. Είναι ένα πολύ υψηλής ποιότητας ψηφιακό σχήμα, το ίδιο που χρησιμοποιείται στις ταινίες DVD που παράγονται από τα στούντιο του Χόλιγουντ. Αυτές οι βιντεοκάμερες βασίζονται σε MPEG-2 ένα ωραίο πλεονέκτημα έναντι άλλων μορφών: το βίντεο καίγεται εύκολα σε ένα DVD και οι περισσότεροι παίκτες πολυμέσων (όπως το Apple QuickTime και το Windows Media Player) υποστηρίζουν την αναπαραγωγή MPEG-2 .

Το MPEG-2 βρίσκεται πιο συχνά σε παραδοσιακές βιντεοκάμερες που είναι ακριβότερες και υψηλότερες από τα μοντέλα βιντεοκάμερας τσέπης. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή τα αρχεία βίντεο MPEG-2 είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από άλλες μορφές και έτσι δεν είναι τόσο εύκολο να μεταφορτωθούν στον Ιστό ή να στείλουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν ενδιαφέρεστε περισσότερο για την προβολή υψηλής ποιότητας, βίντεο με κάμερα με τυπική ευκρίνεια σε μια τηλεόραση, ένα μοντέλο που βασίζεται σε MPEG-2 είναι μια εξαιρετική επιλογή.

MPEG-4 / H.264: Βρίσκεται στις περισσότερες βιντεοκάμερες τσέπης όπως το Flip και σε πολλές βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας HD, το MPEG-4 / H.264 είναι στην πραγματικότητα μια πολύ ευρεία οικογένεια διαφορετικών μορφών που υποστηρίζουν την τυπική και την υψηλής ευκρίνειας εγγραφή βίντεο. Υπάρχουν αρκετές αρετές στο H.264: μπορεί να καταγράφει βίντεο υψηλής ποιότητας και να τις συμπιέζει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταναλώνουν υπερβολική μνήμη. Οι κατασκευαστές βιντεοκάμερας χρησιμοποιούν το H.264 αν θέλουν να προσφέρουν ένα προϊόν βίντεο "φιλικό προς το Web".

AVCHD: Μια παραλλαγή της μορφής H.264, είναι μια μορφή αρχείου βίντεο υψηλής ευκρίνειας που βρίσκεται στις περισσότερες βιντεοκάμερες Canon, Sony και Panasonic HD (άλλοι κατασκευαστές την υποστηρίζουν επίσης). Οι βιντεοκάμερες AVCHD μπορούν να τραβήξουν βίντεο υψηλής ποιότητας και μπορούν επίσης να εγγράψουν βίντεο HD σε έναν τυπικό δίσκο DVD, ο οποίος μπορεί να αναπαραχθεί σε συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή AVCHD εδώ.

Πώς ξέρεις ποια είναι η μορφή της βιντεοκάμερας;

Επειδή αυτό είναι ένα αρκετά τεχνικό στοιχείο στη βιντεοκάμερά σας, συνήθως δεν διαφημίζονται όλα αυτά εμφανώς. Παρ 'όλα αυτά, όλες οι βιντεοκάμερες θα υποδείξουν τη μορφή που χρησιμοποιούν στις επίσημες προδιαγραφές. Αν έχετε ήδη μια βιντεοκάμερα και είστε περίεργοι για τον τύπο μορφής που διαθέτετε, ελέγξτε το εγχειρίδιο. Και αν δεν μπορείτε να βρείτε το εγχειρίδιο, ντροπή σε σας.