Μάθετε τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε τις συμπυκνωμένες γραμματοσειρές να ξεχωρίζουν στα σχέδιά σας

Οι οικογένειες γραμματοσειρών περιλαμβάνουν συχνά συμπυκνωμένες εκδόσεις των τυπικών γραμματοσειρών τους

Οι συμπυκνωμένες γραμματοσειρές είναι στενές εκδόσεις τυπικών γραμματοσειρών σε οικογένειες τύπων. Συχνά μια συμπυκνωμένη γραμματοσειρά έχει " συμπυκνωθεί", "συμπιεσθεί " ή "στενός" στο όνομά της. Για παράδειγμα, ίσως γνωρίζετε τη γραμματοσειρά Arial. Η οικογένεια γραμματοσειρών Arial περιλαμβάνει Arial, Arial Bold, Arial Condensed και Arial Bold Συμπυκνωμένες μεταξύ άλλων παραλλαγών της γραμματοσειράς. Η γραμματοσειρά Arial Condensed έχει το ίδιο ύψος με τη γραμματοσειρά Arial, αλλά είναι πολύ στενότερη, πράγμα που σημαίνει περισσότερους χαρακτήρες που ταιριάζουν σε μια γραμμή τύπου.

Ορισμένες γραμματοσειρές που δεν ανήκουν σε μια μεγαλύτερη οικογένεια περιγράφονται επίσης ως συμπυκνωμένες όταν είναι πολύ ψηλότερες από αυτές που είναι ευρείες. Το ITC Roswell είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού. Αν και υπάρχουν αρκετές εκδόσεις του Roswell, όλες είναι συμπυκνωμένες και εντυπωσιακά ψηλότερες από αυτές που είναι ευρείες.

Γιατί να χρησιμοποιείτε συμπυκνωμένες γραμματοσειρές

Υπάρχουν συγκεντρωμένες γραμματοσειρές για εξοικονόμηση χώρου. Το στενό πλάτος επιτρέπει τη συσσώρευση περισσότερων χαρακτήρων σε μια γραμμή, επικεφαλίδα, παράγραφο, στήλη ή σελίδα. Το μειονέκτημα είναι ότι οι συμπυκνωμένες γραμματοσειρές είναι πιο δύσκολο να διαβαστούν επειδή τα γράμματα είναι πιο λεπτά και πιο κοντά σε σχέση με τις τυπικές γραμματοσειρές.

Οι συμπυκνωμένες γραμματοσειρές λειτουργούν καλύτερα σε μικρές δόσεις, όπως για υποδιαγραφές, λεζάντες ή αποσπάσματα , ειδικά όταν συνδυάζονται με τυποποιημένες γραμματοσειρές της ίδιας οικογένειας. Μπορούν επίσης να δουλεύουν για διακοσμητικούς τίτλους και γραφικά κειμένου όταν οι επιμέρους χαρακτήρες είναι σκόπιμα τοποθετημένοι σε απόσταση, έτσι ώστε να παίρνετε τα ψηλά, λεπτά γράμματα αλλά χωρίς την περιορισμένη γραφική παράσταση.

Οι συμπυκνωμένες γραμματοσειρές είναι επίσης διαθέσιμες σε όψεις οθόνης - εκείνες που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν ως τίτλοι, όχι για κείμενο. Σε περιπτώσεις όπου το πλάτος της στήλης είναι σταθερό, όπως σε εφημερίδες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπυκνωμένες γραμματοσειρές οθόνης για να ορίσετε μεγαλύτερους τίτλους από ό, τι είναι εφικτό με τυποποιημένες όψεις.

Οι συμπυκνωμένες γραμματοσειρές έχουν ένα δικό τους στυλ, ένα που κάποιοι αισθάνονται ότι είναι πιο σύγχρονο από την τυπική γραμματοσειρά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν αντίθεση με μια τυπική γραμματοσειρά ή σε ένα σχέδιο.

Η λίστα των συμπυκνωμένων γραμματοσειρών είναι τόσο μεγάλη, δεν μπορούν όλοι να αναφέρονται εδώ, αλλά μερικά παραδείγματα είναι:

Γιατί να σταματήσετε στη συμπύκνωση;

Υπάρχουν συνηθισμένες γραμματοσειρές εκεί έξω, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να παραμείνετε μακριά από αυτές για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός από τις επικεφαλίδες. Εκτός και αν χρησιμοποιούνται σε μεγάλο μέγεθος, είναι σχεδόν ακατανόητες. Οι συμπυκνωμένες γραμματοσειρές περιλαμβάνουν: