Πέντε αναβαθμίσεις προβολέων για καλύτερο φωτισμό και μοτίβα ακτίνων

Οι αναβαθμίσεις των προβολέων μπορεί να είναι αισθητικές, πρακτικές ή και οι δύο. Η αναβάθμιση των παλιών προβολέων αλογόνου σε LED ή εκφόρτιση υψηλής έντασης (HID) αντικατοπτρίζει αποτελεσματικά τα θαμπό, κίτρινα δοκάρια για ένα ψυχρότερο λευκό ή μπλε, αλλά το κάνει σωστά μπορεί επίσης να βελτιώσει τη νυχτερινή όρασή σας χωρίς να παραμορφώσει τους άλλους οδηγούς.

Άλλες αναβαθμίσεις, όπως η πρόσκρουση της φωτεινότητας των καψουλών αλογόνου σας, ή απλά η ανακατασκευή των διατάξεων προβολέων σας, είναι καθαρά πρακτικές. Αυτές οι αναβαθμίσεις δεν θα αλλάξουν το βλέμμα του αυτοκινήτου σας τη νύχτα, αλλά οι καλοί προβολείς μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων κατά τη διάρκεια του λυκόφωτου και των νυχτερινών ωρών , έτσι αξίζει να εξεταστεί.

Πέντε αναβαθμίσεις προβολέων και βελτιώσεις

Οι περισσότερες αναβαθμίσεις προβολέων είναι αρκετά απλές που μπορείτε να τις κάνετε στο σπίτι χωρίς υπερβολική προηγούμενη εμπειρία, αλλά μερικές είναι πιο περίπλοκες από άλλες. Ορισμένες αναβαθμίσεις των προβολέων είναι επίσης ευκολότερες ή πιο δύσκολες ανάλογα με το όχημα που οδηγείτε και τον τύπο προβολέων από τον οποίο προήλθε.

Εδώ είναι οι πέντε καλύτερες επιλογές για την αναβάθμιση ή τη βελτίωση των προβολέων σας:

  1. Αντικαταστήστε τους φθαρμένους προβολείς ή τις κάψουλες σας με καινούργιους.
      • Οι προβολείς μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, οπότε η αντικατάσταση παλαιών καψουλών θα έχει ως αποτέλεσμα πιο φωτεινή δέσμη.
  2. Μερικοί προβολείς, όπως οι βολβοί HID μακράς διαρκείας, μπορούν στην πραγματικότητα να χάσουν έως και 70 τοις εκατό της έντασης τους από τη στιγμή που θα καούν τελικά.
  3. Αναβαθμίστε τις υπάρχουσες κάψουλες σε μια πιο φωτεινή έκδοση.
      • Για την ευκολότερη δυνατή αναβάθμιση, επιλέξτε λαμπτήρες άμεσης αντικατάστασης που είναι λαμπρότεροι από τις αρχικές κάψουλες.
  4. Ορισμένες κασέτες aftermarket μπορούν να είναι περισσότερο από 80 τοις εκατό φωτεινότερες από τους προβολείς σας όταν ήταν καινούργιοι.
  5. Οι φωτεινότεροι προβολείς συχνά βαθμολογούνται σε μικρότερες διάρκειες ζωής.
  6. Καθαρίστε και επαναφέρετε τους φακούς προβολέων.
      • Εάν οι προβολείς σας φαίνονται ομαλοί ή θολό, υπάρχει πιθανώς μια συσσώρευση που μπορείτε να αφαιρέσετε.
  7. Ο ευκολότερος τρόπος για την ανανέωση του φακού των προβολέων είναι να αγοράσετε ένα κιτ αποκατάστασης.
  8. Αναβαθμίστε τους προβολείς HID.
      • Οι προβολείς HID μπορούν να είναι πολύ φωτεινότεροι από τους προβολείς του εργοστασίου σας.
  9. Τα καψάκια HID μπορεί να φαίνονται λίγο σαν κάψουλες αλογόνου, αλλά δεν μπορείτε απλά να αποσυνδέσετε ένα αλογόνου και να συνδέσετε ένα HID.
  1. Ορισμένες κάψουλες προβολέων που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως ξένον είναι στην πραγματικότητα απλώς τροποποιημένες κάψουλες αλογόνου.
  2. Η αναπροσαρμογή ενός οχήματος για προβολείς HID απαιτεί την εγκατάσταση στραγγαλιστικών πηνίων και μπορεί επίσης να απαιτήσει νέα συγκροτήματα προβολέων.
  3. Αναβαθμίστε τους προβολείς LED.
      • Οι προβολείς LED είναι συνήθως πολύ φωτεινότεροι και διαρκούν περισσότερο από τους λαμπτήρες αλογόνου εργοστασίου.
  4. Οι κάψουλες προβολέων άμεσης αντικατάστασης LED μπορούν να χωρέσουν στις υπάρχουσες υποδοχές προβολέων.
  5. Η τοποθέτηση των κάψουλων LED στα περιβλήματα των ανακλαστήρων συνήθως έχει ως αποτέλεσμα ένα κακό μοτίβο δέσμης.
  6. Οι προβολείς στυλ προβολέα συχνά λειτουργούν καλύτερα με drop-in LED κάψουλες, αλλά μπορεί να θέλετε να κάνετε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη συγκεκριμένη μάρκα και το μοντέλο σας.

Φωτεινότητα προβολέα και μοτίβο δοκού

Όταν εξετάζετε τι κάνει πραγματικά τους προβολείς, τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η φωτεινότητα και το μοτίβο δέσμης. Η φωτεινότητα ενός λαμπτήρα ή κάψουλας προβολέων συνήθως μετριέται σε αυλούς και κυριολεκτικά αναφέρεται στο πόσο φωτεινό είναι ο λαμπτήρας.

Το μοτίβο δέσμης προβολέων αναφέρεται στο στρώμα φωτός που δημιουργούν οι προβολείς στο σκοτάδι και μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με τη φωτεινότητα. Το μοτίβο δέσμης είναι προϊόν του ανακλαστήρα και του φακού σε ένα τυπικό συγκρότημα προβολέων. Άλλοι προβολείς χρησιμοποιούν προβολείς αντί για ανακλαστήρες.

Αν το μοτίβο δέσμης είναι ασαφές, αντί για αιχμηρό ή φωτίζει το λάθος τμήμα του δρόμου, δεν έχει σημασία πόσο φωτεινοί είναι οι βολβοί των προβολέων.

Οι περισσότερες αναβαθμίσεις προβολέων επικεντρώνονται στη φωτεινότητα, αλλά δεν μπορείτε να αγνοήσετε το μοτίβο δέσμης. Για παράδειγμα, μερικές αναβαθμίσεις των λαμπτήρων προβολέων μπορεί να οδηγήσουν σε μια ασαφή ή εσφαλμένη δοκό που δεν φωτίζει αρκετά τον δρόμο ή μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και τους ανατρεπτικούς αυτοκινητιστές.

Σε μία μελέτη που διεξήγαγε το IIHS, η οποία εξέτασε τις πολλαπλές διαμορφώσεις προβολέων σε 31 οχήματα, μόνο ένας στους 82 έκανε πραγματικά το βαθμό. Έτσι, ακόμα και αν το όχημά σας είναι σχετικά καινούριο και οι προβολείς σας φαίνονται φωτεινοί, η αναβάθμιση θα μπορούσε να κάνει ακόμα έναν κόσμο διαφοράς.

Τα φώτα ομίχλης είναι αναβάθμιση;

Φωτεινότητα και μοτίβα δέσμης επίσης παίζουν σε φώτα ομίχλης, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να φωτίζουν το δρόμο ακριβώς μπροστά από ένα όχημα. Η βασική ιδέα είναι ότι σε περιπτώσεις όπου οι κανονικοί προβολείς θα αντανακλούν πίσω στον οδηγό και θα δημιουργήσουν λάμψη, τα φώτα ομίχλης δεν θα είναι.

Έτσι, αν δεν ξοδεύετε πολύ χρόνο σε συνθήκες ομίχλης, οδηγώντας πολύ αργά, τα φώτα ομίχλης πιθανώς δεν είναι μια αναβάθμιση που αξίζει να κοιτάξετε .

Πότε να αντικαταστήσετε τις φθαρμένες κεφαλές προβολέων

Ενώ είναι εύκολο να σκεφτόμαστε μια κάψουλα προβολέων ως κάτι που απλά λειτουργεί μέχρι να καεί, η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό το είδος δυαδικού απόλυτου. Οι προβολείς στην πραγματικότητα μεγαλώνουν πιο έντονοι και πιο ζωντανοί καθώς μεγαλώνουν, αλλά η διαδικασία είναι τόσο αργή που συνήθως περνά απαρατήρητη.

Οι περισσότεροι οδηγοί περιμένουν την κάψουλα ενός προβολέα να καεί πριν την αντικαταστήσει, αλλά αυτή είναι μια περίπτωση όπου η ενεργητικότητα έχει πολλά οφέλη. Αντικατάσταση των καψουλών προβολέων σας νωρίς, πριν να καούν, εξασφαλίζει ότι δεν θα έχετε ποτέ φως στους προβολείς σας όταν οδηγείτε το βράδυ, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αναβάθμιση stealth.

Οι διαφορετικοί τύποι προβολέων ηλικίας διαφορετικά , οπότε δεν είναι πάντα προφανές όταν ζητείται αντικατάσταση. Μερικοί θα μεγαλώσουν ολοένα και πιο κίτρινοι καθώς μεγαλώνουν, ενώ άλλοι προβολείς θα φαίνονται να σβήνουν χωρίς να αλλάζει πολύ το χρώμα του φωτός. Σε κάθε περίπτωση, αν οι προβολείς σας φαίνονται αξιοσημείωτα κίτρινοι ή αμυδρά, η εγκατάσταση νέων καψαλιών προβολέων θα βελτιώσει την ορατότητα σας τη νύχτα.

Η αντικατάσταση των φθαρμένων κάψουλων προβολέων είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία που σχεδόν όλοι μπορούν να κάνουν στο σπίτι. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι απλό θέμα να αποσυνδέσετε τις κάψουλες, αποσυνδέοντας το κλιπ ή το κολάρο που συγκρατεί κάθε καψάκιο στη θέση του και ανταλλάσσοντας νέες. Σε άλλες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να εργαστείτε λίγο για να αποκτήσετε πρόσβαση στις κάψουλες.

Αναβάθμιση κάψουλων προβολέων σε λαμπρότερες εκδόσεις

Η πιο απλή αναβάθμιση προβολέων είναι να αντικαταστήσετε τις κάψουλες προβολέων του εργοστασίου σας με άμεσες αντικαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να είναι πιο φωτεινές. Αυτές οι κάψουλες αντικατάστασης έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος και σχήμα με τους αρχικούς λαμπτήρες προβολέων και χρησιμοποιούν την ίδια βασική τεχνολογία φωτισμού αλογόνου.

Όταν αναβαθμίζετε τους προβολείς σας με λαμπρότερες κάψουλες που είναι οι ίδιοι βασικοί τύποι λαμπτήρων, συχνά αναφέρεται ως αναβαθμισμένη αναβάθμιση. Αυτός ο τύπος αναβάθμισης κυριολεκτικά συνίσταται στην αφαίρεση των παλαιών καψουλών και την εγκατάσταση των νέων.

Το μεγάλο πράγμα για την αντικατάσταση των καψουλών με προβολείς αλογόνου με υψηλής απόδοσης λαμπρότερες κάψουλες αλογόνου είναι ότι η φωτεινότητα είναι η μόνη διαφορά. Αυτές οι κάψουλες έχουν τις ίδιες απαιτήσεις ισχύος και συνεργάζονται με τα υπάρχοντα συγκροτήματα προβολέων σας για να δημιουργήσουν το ίδιο βασικό μοτίβο δέσμης.

Πότε και πώς να καθαρίσετε ή να επαναφέρετε τους φακούς προβολέων

Ο επόμενος ευκολότερος τρόπος για να αναβαθμίσετε ή να βελτιώσετε τους προβολείς σας λειτουργεί μόνο εάν οι φακοί προβολέων σας φαίνονται αθόρυβοι. Αυτή η ομίχλη εμφάνιση είναι συνήθως ενσωματωμένη οξείδωση που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη φωτεινότητα όσο και το μοτίβο δέσμης των προβολέων σας, αλλά μπορείτε να την αφαιρέσετε με ένα κιτ επισκευής προβολέων ή με μια χούφτα αντικειμένων από το τοπικό κατάστημα υλικού.

Η βασική διαδικασία περιλαμβάνει την υγρή λείανση των προβολέων με ένα πολύ λεπτό γυαλόχαρτο ή σμύριδα και με την εφαρμογή μίας στρώσης με ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η ταινία ζωγραφικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τη βαφή του οχήματος κατά τη διάρκεια της λείανσης και της εφαρμογής του διαυγούς παλτό, και η λείανση μπορεί να γίνει με το χέρι ή με ηλεκτρικό εργαλείο.

Όταν γίνει σωστά, η αποκατάσταση των φακών των προβολέων μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή αύξηση της φωτεινότητας, είτε αντικαθιστάτε είτε όχι τις κάψουλες προβολέων.

Αναβάθμιση σε προβολείς HID

Οι προβολείς HID είναι πολύ φωτεινότεροι από τους τυπικούς λαμπτήρες αλογόνου. Αυτοί οι προβολείς εξακολουθούν να χρησιμοποιούν καψάκια, αλλά δεν μπορείτε να ρίξετε μόνο κάψουλες HID σε αυτοκίνητο που προέρχεται από το εργοστάσιο με λαμπτήρες αλογόνου. Στην πραγματικότητα, αυτή η αναβάθμιση μπορεί στην πραγματικότητα να απαιτήσει κάποιες βασικές ηλεκτρικές εργασίες καλωδίωσης εκτός από την αντικατάσταση των συγκροτημάτων προβολέων.

Ο βασικότερος τύπος αναβάθμισης των προβολέων HID αφορά την εγκατάσταση ή την καλωδίωση ενός στραγγαλιστικού πηνίου και την αντικατάσταση των καψουλών αποθέματος με κάψουλες HID. Αυτό είναι τεχνικά εφικτό σε μερικές περιπτώσεις, αλλά μπορεί να καταλήξετε με ένα κακό μοτίβο δέσμης. Σε ένα χειρότερο σενάριο, αυτό μπορεί να σας αφήσει ανίκανο να δείτε τη νύχτα, ενώ παράλληλα και τυφλούς άλλους οδηγούς .

Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν το αυτοκίνητό σας είχε συγκροτήματα ανακλαστήρα προβολέα, σε αντίθεση με τους προβολείς, η ρίψη σε κάψουλες HID είναι μια κακή ιδέα.

Ο τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να αντικαταστήσετε τα συγκροτήματα προβολέων σας με προβολείς. Μπορεί επίσης να μπορείτε να βρείτε συστοιχίες προβολέων HID που περιλαμβάνουν τα απαραίτητα στραγγαλιστικά πηνία και επίσης να δημιουργήσετε ένα έντονο μοτίβο δέσμης που να επιτρέπει μεγάλη νυχτερινή όραση χωρίς να δημιουργεί υπερβολική λάμψη ή να καθυστερεί κανέναν .

Αναβάθμιση σε προβολείς LED

Οι προβολείς LED είναι επίσης φωτεινότεροι από το αλογόνο και τα οχήματα που έρχονται πραγματικά με προβολείς LED δεν συμμορφώνονται κατ 'ανάγκη με το τυπικό μοτίβο των καψουλών που εισάγονται σε περιβλήματα. Τούτου λεχθέντος, οι κάψουλες προβολέων LED διατίθενται ως αναβαθμίσεις.

Κατά την αναβάθμιση από αλογόνου σε προβολείς LED, μπορείτε να αντιμετωπίσετε μερικά από τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζετε κατά την αναβάθμιση σε HID. Το ζήτημα είναι ότι, ενώ υπάρχουν κάψουλες LED άμεσης αντικατάστασης, δεν λειτουργούν κατ 'ανάγκην τέλειες σε κάθε εφαρμογή.

Ακόμη και αν μια κάψουλα με προβολείς LED πληροί τις βασικές προδιαγραφές της κάψουλας αλογόνου που πρόκειται να αντικαταστήσει, το φως που παράγει θα τείνει να αλληλεπιδρά με το συγκρότημα των προβολέων με διαφορετικό τρόπο. Αυτό είναι συνήθως μια μεγαλύτερη διαπραγμάτευση όταν εργάζεστε με ανακλαστήρες συγκροτήματα από ό, τι αν το αυτοκίνητό σας ήρθε με προβολείς.

Εάν το αυτοκίνητό σας έρχεται με προβολείς, μπορεί να μπορείτε να πέσετε σε κάψουλες LED και να απολαύσετε φωτεινό, δροσερό φως με ένα τραγανό μοτίβο δέσμης. Μπορεί επίσης να βρείτε συγκροτήματα προβολέα ή συνολικό κιτ μετατροπής προβολέων LED, ανάλογα με το όχημα που οδηγείτε.