Επιλέγοντας το σωστό ενισχυτή για το αυτοκίνητο ή το φορτηγό σας

Κάθε ηχητικό σύστημα αυτοκινήτων έχει έναν ενισχυτή κάποιου είδους, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι εξωτερικοί. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ενισχυτών είναι ενσωματωμένες σε μονάδες κεφαλής, και συνήθως δεν έχουν να γράψουν πολλά για το σπίτι τους. Εάν έχετε κάποτε σπρώξει την ένταση στο στερεοφωνικό συγκρότημα και παρατηρήσατε πολλή παραμόρφωση, ένας από τους κύριους ενάγοντες είναι ο ενισχυμένος, ενσωματωμένος ενισχυτής. Τα χαρακτηριστικά χειρισμού ισχύος των ηχείων σας μπαίνουν στο παιχνίδι, αλλά ένας καλός ενισχυτής μπορεί να κάνει θαύματα ακόμη και σε μια κατάσταση αποθεμάτων.

Εάν θέλετε να αναβαθμίσετε έναν υπάρχοντα ενισχυτή ή να εγκαταστήσετε ένα ολοκαίνουργιο, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί παράγοντες για να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Τρία από τα κύρια πράγματα που πρέπει να εξετάσουμε είναι:

  1. Κανάλια
  2. Εξουσία
  3. Συμβατότητα συστήματος

Ποιος είναι ο σωστός αριθμός καναλιών;

Οι ενισχυτές διατίθενται σε διάφορες διαφορετικές διαμορφώσεις και ο σωστός αριθμός καναλιών εξαρτάται από το πόσα ηχεία έχετε στο ηχοσύστημα σας. Σε γενικές γραμμές, θα χρειαστείτε ένα κανάλι για κάθε ομιλητή που θέλετε να ενισχύσετε. Αν προσθέτετε ένα υπογούφερ σε ένα υπάρχον σύστημα, τότε ένας ενισχυτής ενός καναλιού θα κάνει τη δουλειά του καλά. Υπάρχουν ακόμη και μονοφωνικοί ενισχυτές με βαθμολογία " κατηγορίας D " που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και να μειώνουν τη θερμότητα κατά την ενίσχυση των subwoofer .

Μονάδες με δύο, τέσσερα ή έξι κανάλια είναι πιο ευέλικτα. Ένας ενισχυτής 2 καναλιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία δύο γούφερ, δύο ομοαξονικά ηχεία ή μπορείτε να το γεφυρώσετε για να εκτελέσετε ένα μόνο δευτερεύον. χρησιμοποιήστε το για να τροφοδοτήσετε δύο σετ ομοαξονικών ηχείων. Αν θέλετε απλώς να προσθέσετε ένα υπογούφερ και να δώσετε περισσότερη ισχύ στα πίσω ηχεία πλήρους φάσματος, τότε ένας ενισχυτής 4 καναλιών θα κάνει πιθανώς τη δουλειά. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να εκτελέσετε κάθε ηχείο πλήρους εμβέλειας από το δικό του κανάλι και στη συνέχεια να γεφυρώσετε τα άλλα δύο για να τροφοδοτήσετε το υποσύστημα. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσατε να τροφοδοτήσετε και τα τέσσερα ομοαξονικά ηχεία από τον ίδιο ενισχυτή και, στη συνέχεια, να εγκαταστήσετε έναν χωριστό μονοφωνικό ενισχυτή για το subwoofer.

Τα συστήματα εξαρτημάτων μπορεί να είναι πιο περίπλοκα και μπορεί να καταλήξετε να χρειάζεστε περισσότερους από έναν ενισχυτή, εξωτερικούς διαχωριστές και άλλα εξαρτήματα.

Μην σκουπίζετε τη δύναμη

Εάν θέλετε να αποκτήσετε τον καλύτερο ήχο από το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου, είναι ζωτικής σημασίας να μην υποτιμάτε τα ηχεία σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ηχεία πρώτα και στη συνέχεια να βρει έναν ενισχυτή που έχει αρκετό χυμό για να τους εξουσία. Εάν εργάζεστε μόνο με τα ηχεία εργοστασίου σας, θα θέλετε να βρείτε την τιμή RMS και, στη συνέχεια, επιλέξτε έναν ενισχυτή ικανό να βγάλετε τουλάχιστον το 75 με 150 τοις εκατό αυτού του αριθμού.

Η ισχύς είναι επίσης ανησυχητική αν θέλετε να εκτελέσετε ένα υποβιβασμό από τον ίδιο ενισχυτή που χρησιμοποιείτε για να οδηγήσετε τα ηχεία σας. Η γεφύρωση δύο καναλιών ενός ενισχυτή πολλαπλών καναλιών μπορεί να παρέχει αρκετή ισχύ για να τρέξει ένα δευτερεύον στοιχείο, αλλά δεν είναι ιδανικό σε κάθε περίπτωση. Εάν ο ενισχυτής δεν μπορεί να ταιριάξει με τις ανάγκες σας σε συγκεκριμένες συσκευές υπογούφερ , τότε καλύτερα να ψάχνετε για έναν ξεχωριστό μονοφωνικό ενισχυτή ικανό να κάνει τη δουλειά σωστά.

Βασική μονάδα και συμβατότητα ενισχυτή

Αν κατασκευάζετε ένα σύστημα ήχου αυτοκινήτου από το έδαφος, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό: αγοράστε μια μονάδα κεφαλής με έξοδο προενίσχυσης και έναν ενισχυτή που έχει εισόδους επιπέδου γραμμής. Παρέχοντας ένα μη ενισχυμένο σήμα στον ενισχυτή, θα καταλήξετε στον καθαρότερο δυνατό ήχο.

Οι περισσότερες μονάδες εργοστασιακών μονάδων και πολλές μονάδες δευτερογενούς αγοράς δεν διαθέτουν έξοδο προενισχυτή. Εάν εργάζεστε με μια υπάρχουσα μονάδα κεφαλής που εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε έναν ενισχυτή που να έχει εισόδους στάθμης ηχείων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο ήχο από αυτό που θα έχετε χωρίς τον εξωτερικό ενισχυτή και θα σας εξοικονομήσει από το να χρειαστεί να χρειαστείτε επιπλέον καλώδια ή προσαρμογείς.

Εγκατάσταση ενισχυτή αυτοκινήτου μετά την αγορά

Εγκατάσταση και καλωδίωση ενός ενισχυτή δεν είναι επιστήμη πυραύλων, αλλά ίσως να θέλετε να σκεφτείτε τη θέση και πώς θα καθοδηγήσετε τα καλώδια, ενώ εξακολουθείτε να ψωνίζεστε για μια μονάδα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν έρχονται με ενισχυτές από το εργοστάσιο, θα πρέπει να βρείτε κάπου για να χωρέσει το νέο υλικό. Με αυτό κατά νου, μπορεί να απλοποιήσει τα πράγματα εάν λάβετε μερικές μετρήσεις πριν αγοράσετε έναν ενισχυτή.

Ορισμένες δημοφιλείς τοποθεσίες εγκατάστασης περιλαμβάνουν:

Εάν ελέγξετε τις μετρήσεις αυτών των χώρων μπροστά από το χρόνο, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύ θλίψη κάτω από τη γραμμή. Το ίδιο ισχύει και για την εγκατάσταση ηχείων και υπογούφερ, τα οποία κατά κανόνα δεν θα έχουν ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό του οχήματός σας.

Έχετε επίσης κατά νου ότι θα χρειαστεί να δώσετε ενέργεια στον ενισχυτή σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτελέσετε επιπλέον καλώδια.