Οδηγός για δυνατότητες δικτύωσης με φορητούς υπολογιστές

Μάθετε πώς ένα Laptops Χαρακτηριστικά μπορεί να το συνδεθεί Online

Η δυνατότητα σύνδεσης στο Internet ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε είναι μια σημαντική πτυχή των φορητών υπολογιστών. Ως αποτέλεσμα, οι διεπαφές δικτύωσης είναι στάνταρ για όλους τους φορητούς υπολογιστές. Ορισμένες από αυτές είναι τόσο συχνές ώστε η σύγκριση προϊόντων είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να έχουν μικρές παραλλαγές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην απόδοση του δικτύου. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να διευθετήσετε τι είναι και πώς συγκρίνουν.

Wi-Fi (ασύρματο)

Η ασύρματη δικτύωση μέσω των προτύπων Wi-Fi έχει εξαντληθεί όλα αυτά τα χρόνια καθιστώντας το απαραίτητο χαρακτηριστικό σε όλους τους φορητούς υπολογιστές. Υπάρχουν ορισμένα ακρωνύμια για τα διάφορα πρότυπα και τις ταχύτητες δικτύωσης Wi-Fi που θα χρειαστείτε κατά την αγορά ενός φορητού υπολογιστή για να σας ενημερώσουμε για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Υπάρχουν επί του παρόντος πέντε πρότυπα Wi-Fi που μπορούν να βρεθούν σε φορητούς υπολογιστές. Το 802.11b είναι το παλαιότερο τρέξιμο στα 11 Mbps στο ραδιοφάσμα 2,4 GHz. Το 802.11g χρησιμοποιεί το ίδιο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων 2.4GHz, αλλά μπορεί να μεταδίδει ταχύτητες μέχρι 54Mbps. Είναι συμβατό με το πρότυπο 802.11b. Το 802.11a χρησιμοποιεί το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων 5GHz για βελτιωμένη εμβέλεια και παρόμοιες ταχύτητες 54Mbps. Δεν είναι συμβατό προς τα πίσω λόγω των διαφορετικών ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούνται.

Η πιο κοινή τυποποιημένη έκδοση του Wi-Fi είναι το πρότυπο 802.11n. Αυτό το πρότυπο είναι λίγο πιο συγκεχυμένο καθώς μπορεί να γίνει συσκευή για χρήση του ραδιοφάσματος 2,4 GHz ή 5 GHz. Ο κύριος τρόπος για να μάθετε είναι εάν ο φορητός υπολογιστής παραθέτει 802.11a / g / n ή 802.11b / g / n. Εκείνοι που απαριθμούν a / g / n στα πρότυπα Wi-Fi θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ραδιοφάσμα, ενώ το b / g / n θα χρησιμοποιεί μόνο το φάσμα 2.4GHz. Σημειώστε ότι κάποιοι που αναφέρονται ως 802.11b / g / n μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φάσμα των 5GHz. Εκείνοι που απαριθμούν μια διπλή κεραία έχουν δυνατότητες να χρησιμοποιούν τόσο 2.4 και 5GHz. Αυτό έχει σημασία μόνο για εκείνους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων 5GHz το οποίο έχει το πλεονέκτημα ότι είναι λιγότερο γεμάτο σε πολλούς τομείς για καλύτερο εύρος ζώνης λόγω λιγότερης συμφόρησης.

Όλο και περισσότεροι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν τώρα τη νέα δικτύωση Wi-Fi 5G. Αυτά βασίζονται στα πρότυπα 802.11ac. Αυτά τα προϊόντα ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να επιτύχουν ποσοστά μεταφοράς μέχρι 1,3Gbps που είναι τριπλάσια από το μέγιστο των 802.11n και παρόμοια με αυτά της ενσύρματης δικτύωσης. Όπως και το πρότυπο 802.11a, χρησιμοποιεί τη συχνότητα 5GHz, αλλά είναι διπλής ζώνης που σημαίνει ότι υποστηρίζει επίσης 802.11n στη συχνότητα 2.4GHz.

Συχνά οι χρήστες θα βλέπουν πολλαπλά πρότυπα που παρατίθενται σε φορητό υπολογιστή, όπως το 802.11b / g. Αυτό σημαίνει ότι ο φορητός υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλα τα πρότυπα Wi-Fi που αναφέρονται. Επομένως, αν θέλετε να έχετε το ευρύτερο φάσμα δυνατότητας σύνδεσης ασύρματου δικτύου, αναζητήστε έναν φορητό υπολογιστή με λίστα ασύρματων δικτύων 802.11ac ή 802.11a / g / n. Αυτό μπορεί επίσης να αναφέρεται ως διπλής ζώνης 802.11n δεδομένου ότι υποστηρίζει το φάσμα 2.4GHz και 5GHz.

Ακολουθεί μια λίστα με ορισμένα από τα πρότυπα Wi-Fi:

Ethernet (ενσύρματη δικτύωση)

Μέχρις ότου η ασύρματη δικτύωση γίνει τόσο διαδεδομένη, οι συνδέσεις δικτύου υψηλής ταχύτητας απαιτούσαν τη χρήση ενός καλωδίου Ethernet συνδεδεμένου από το φορητό υπολογιστή σε μια συσκευή δικτύου. Το Ethernet αποτελεί πρότυπο σχέδιο καλωδίου PC για πολλά χρόνια, το οποίο βρέθηκε σε σχεδόν κάθε υπολογιστή. Με την έμφαση σε μικρότερους φορητούς υπολογιστές, όπως τα υπερ-βιβλία που στερούνται τον απαραίτητο χώρο για τη θύρα καλωδίων, περισσότερα συστήματα απομακρύνονται τώρα από την πανταχού παρούσα διασύνδεση.

Υπάρχουν δύο τυπικοί τύποι ταχύτητας Ethernet προς το παρόν. Το πιο κοινό μέχρι πρόσφατα ήταν το Fast Ethernet ή το 10/100 Ethernet. Αυτό έχει μέγιστο ρυθμό δεδομένων 100Mbps και είναι συμβατό με το παλαιότερο πρότυπο Ethernet 10Mbps. Αυτό είναι αυτό που βρίσκεται στα περισσότερα εργαλεία δικτύωσης των καταναλωτών, όπως καλωδιακά και DSL μόντεμ. Το πιο πρόσφατο πρότυπο είναι το Gigabit Ethernet. Αυτό επιτρέπει την υποστήριξη συνδέσεων μέχρι 1000Mbps σε συμβατό εργαλείο δικτύωσης. Όπως το Fast Ethernet, είναι συμβατό με τα πιο αργά είδη δικτύου.

Η ταχύτητα της διασύνδεσης Ethernet θα έχει σημασία μόνο όταν συνδέετε συσκευές σε τοπικό δίκτυο (LAN) . Οι περισσότερες ευρυζωνικές συνδέσεις είναι πιο αργές από το πρότυπο Fast Ethernet, αν και αυτό αρχίζει να αλλάζει με την εγκατάσταση περισσότερων δικτύων οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας.

Bluetooth

Το Bluetooth είναι τεχνικά πρότυπο ασύρματης δικτύωσης που χρησιμοποιεί το ίδιο φάσμα 2.4GHz ως Wi-Fi. Χρησιμοποιείται κυρίως για ασύρματες περιφερειακές συνδέσεις και όχι για πραγματική δικτύωση. Υπάρχει μια πτυχή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και που συνδέεται με ένα ασύρματο τηλέφωνο . Αυτό επιτρέπει σε ένα φορητό υπολογιστή να χρησιμοποιεί τη σύνδεση δεδομένων του ασύρματου τηλεφώνου. Δυστυχώς, πολλοί φορείς ασύρματων τηλεφωνικών κλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν τη σύνδεση ή προσαύξηση για να το επιτρέψουν με μια συσκευή. Επικοινωνήστε με τον μεταφορέα σας εάν πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να σας ενδιαφέρει. Το χαρακτηριστικό αυτό γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο τώρα, αν και λόγω των δυνατοτήτων των smartphone Wi-Fi hotspot .

Ασύρματο / 3G / 4G (WWAN)

Η ενσωμάτωση ενσωματωμένων ασύρματων μόντεμ ή προσαρμογέων δικτύου 3G / 4G είναι μια αρκετά πρόσφατη προσθήκη σε φορητούς υπολογιστές. Οι κατασκευαστές συχνά αναφέρονται σε αυτό ως ασύρματη ευρεία περιοχή δικτύωσης ή WWAN. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε ένα φορητό υπολογιστή να συνδεθεί στο Internet μέσω ενός ασύρματου τηλεφωνικού δικτύου υψηλής ταχύτητας όταν δεν είναι δυνατή άλλη πρόσβαση. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο, αλλά είναι αρκετά ακριβό καθώς απαιτεί ειδικές συμβάσεις δεδομένων. Επιπλέον, τα ασύρματα μόντεμ που είναι ενσωματωμένα σε φορητούς υπολογιστές είναι συνήθως κλειδωμένα σε συγκεκριμένο πάροχο ή κατηγορία δικτύου. Ως αποτέλεσμα, δεν συνιστώ στους χρήστες να αναζητούν αυτές τις δυνατότητες και να αγοράζουν ένα εξωτερικό ασύρματο μόντεμ που χρησιμοποιεί USB αν χρειάζεστε πραγματικά μια τέτοια υπηρεσία. Μια άλλη επιλογή είναι μια κινητή συσκευή hotspot που ουσιαστικά συνδυάζει έναν δρομολογητή Wi-Fi με ασύρματο μόντεμ. Εξακολουθούν να χρειάζονται συμβόλαια δεδομένων, αλλά έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται με σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα Wi-Fi.

Μόντεμ

Μόλις η κυρίαρχη μορφή της δικτύωσης, μόντεμ σπάνια βρίσκονται σε οποιαδήποτε φορητούς υπολογιστές τώρα. Η δικτύωση μέσω τηλεφώνου είναι μια από τις παλαιότερες μορφές δικτύωσης για υπολογιστές PC. Ενώ οι ευρυζωνικές συνδέσεις είναι πιο συχνές στο σπίτι, όταν βρίσκεστε στο δρόμο σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, αυτή μπορεί να είναι η μοναδική μέθοδος σύνδεσης. Ένα απλό τηλεφωνικό καλώδιο συνδεδεμένο στο φορητό υπολογιστή και μια υποδοχή τηλεφώνου επιτρέπει στο χρήστη να συνδεθεί μέσω ενός τηλεφωνικού λογαριασμού. Ενώ πολλοί φορητοί υπολογιστές ενδέχεται να μην διαθέτουν αυτές τις θύρες, είναι πάντα δυνατό να αγοράσετε ένα μόντεμ dial-up USB χαμηλού κόστους για χρήση με σχεδόν οποιονδήποτε υπολογιστή. Το ένα μειονέκτημα είναι ότι τα αναλογικά μόντεμ γενικά δεν λειτουργούν με πολλές γραμμές VoIP λόγω της συμπίεσης των δεδομένων.

Λόγω των περιορισμών των μεταδόσεων ήχου μέσω τηλεφωνικών γραμμών, έχει επιτευχθεί μέγιστη ταχύτητα 56Kbps για κάποιο χρονικό διάστημα. Οποιοσδήποτε φορητός υπολογιστής που διαθέτει ένα μόντεμ είναι συμβατό με 56Kbps. Η μόνη διαφορά είναι ότι παρατίθεται ως τύπος v.90 ή v.92. Αυτές είναι δύο μορφές μεθόδων σύνδεσης δεδομένων και είναι πολύ εναλλάξιμες όταν πρόκειται για πραγματική σύνδεση μέσω τηλεφώνου.