Η τεχνολογία προσδίδει νέα έννοια στη ραδιοφωνική μετάδοση

Μια ματιά στις διάφορες μορφές ραδιοφωνικής μετάδοσης

Η ραδιοφωνική μετάδοση είναι μια ασύρματη μετάδοση ασύρματης επικοινωνίας μέσω ραδιοκυμάτων που προορίζεται να προσεγγίσει ένα ευρύ κοινό. Η μετάδοση περιλαμβάνει πολλές τεχνολογίες που μεταδίδουν περιεχόμενο ή δεδομένα. Λόγω της εισαγωγής νέων τεχνολογιών, ο τρόπος με τον οποίο ορίζεται το ραδιόφωνο αλλάζει ακόμα περισσότερο.

Η Nielsen Audio, παλαιότερα γνωστή ως Arbitron, η εταιρεία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες που αναφέρει ραδιοφωνικά ακροατήρια, ορίζει έναν "ραδιοφωνικό σταθμό" ως κυβερνητικό σταθμό ΑΜ ή FM. έναν ραδιοφωνικό σταθμό HD. μια ροή διαδικτύου ενός υφιστάμενου κυβερνητικού σταθμού με άδεια χρήσης. ένα από τα δορυφορικά ραδιοφωνικά κανάλια από το XM Satellite Radio ή το Satellite Radio του Sirius. ή, ενδεχομένως, έναν σταθμό που δεν είναι εγκεκριμένος από την κυβέρνηση.

Παραδοσιακή ραδιοφωνική μετάδοση

Η παραδοσιακή ραδιοφωνική μετάδοση περιλαμβάνει σταθμούς AM και FM. Υπάρχουν αρκετοί υποτύποι, δηλαδή οι εμπορικές εκπομπές, οι μη εμπορικές εκπαιδευτικές, οι δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και οι μη κερδοσκοπικές ποικιλίες, καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της κοινότητας ραδιοφωνικού και φοιτητικού πανεπιστημίου σε όλο τον κόσμο.

Η παλαιότερη μορφή ραδιοκυμάτων, που ονομάζεται θερμοδοντική βαλβίδα, εφευρέθηκε το 1904 από τον αγγλικό φυσικό John Ambrose Fleming. Η πρώτη εκπομπή αναφέρεται ότι συνέβη το 1909 από τον Charles Herrold στην Καλιφόρνια. Ο σταθμός του αργότερα έγινε KCBS, ο οποίος εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα ως σταθμός AM όλων των ειδήσεων έξω από το Σαν Φρανσίσκο.

AM Radio

Η AM, η παλαιότερη μορφή του ραδιοφώνου, είναι επίσης γνωστή ως διαμόρφωση εύρους. Ορίζεται ως το πλάτος ενός φέροντος κύματος το οποίο μεταβάλλεται σύμφωνα με κάποια χαρακτηριστικά του σήματος διαμόρφωσης. Η ζώνη μεσαίων κυμάτων χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την εκπομπή AM.

Οι εκπομπές AM εμφανίζονται σε βορειοαμερικανικά ραδιοκύματα στην περιοχή συχνοτήτων 525 έως 1705 kHz, γνωστή και ως "τυποποιημένη ζώνη εκπομπής". Η μπάντα επεκτάθηκε στη δεκαετία του 1990 προσθέτοντας εννέα κανάλια από 1605 έως 1705 kHz. Το σήμα είναι ότι μπορεί να ανιχνευθεί και να μετατραπεί σε ήχο με απλό εξοπλισμό.

Ένα μειονέκτημα του ραδιοφώνου AM είναι ότι το σήμα υπόκειται σε παρεμβολές από κεραυνούς, ηλεκτρικές καταιγίδες και άλλες ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές όπως η ηλιακή ακτινοβολία. Η ισχύς των περιφερειακών καναλιών που μοιράζονται συχνότητα πρέπει να μειώνεται τη νύχτα ή να κατευθύνεται κατευθείαν προς την κατεύθυνση της αποφυγής παρεμβολών. Τη νύχτα, τα σήματα ΑΜ μπορούν να ταξιδεύουν σε πολύ πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες, ωστόσο, εκείνη τη στιγμή η εξασθένιση του σήματος μπορεί να είναι η πιο σοβαρή.

Ραδιόφωνο FM

Το FM, επίσης γνωστό ως διαμόρφωση συχνότητας, εφευρέθηκε από τον Edwin Howard Armstrong το 1933 για να ξεπεράσει το πρόβλημα της παρεμβολής ραδιοσυχνοτήτων, που μαστίζει τη ραδιοφωνική λήψη AM. Η διαμόρφωση συχνότητας ήταν μια μέθοδος για την εντύπωση δεδομένων σε ένα κύμα εναλλασσόμενου ρεύματος μεταβάλλοντας την στιγμιαία συχνότητα του κύματος. Το FM λαμβάνει χώρα σε VHF ραδιοκύματα στην περιοχή συχνοτήτων 88 έως 108 MHz.

Η αρχική ραδιοφωνική υπηρεσία FM στις ΗΠΑ ήταν το Yankee Network, που βρίσκεται στη Νέα Αγγλία. Η τακτική εκπομπή FM ξεκίνησε το 1939, αλλά δεν αποτελούσε σημαντική απειλή για τη ραδιοτηλεοπτική βιομηχανία. Απαιτούσε την αγορά ειδικού δέκτη.

Ως εμπορικό εγχείρημα, παρέμεινε ένα μέσο που χρησιμοποιούσε λίγο ενθουσιώδες ήχο μέχρι τη δεκαετία του 1960. Οι πιο ευημερούσες σταθμοί ΑΜ απέκτησαν άδειες FM και συχνά μεταδίδουν τον ίδιο προγραμματισμό στον σταθμό FM όπως στον σταθμό AM, επίσης γνωστός ως simulcasting.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών περιόρισε αυτή την πρακτική στη δεκαετία του 1960. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα νέα ραδιόφωνα περιελάμβαναν τόσο AM και FM δέκτες, η FM έγινε το κυρίαρχο μέσο, ​​ειδικά στις πόλεις.

Νεότερη τεχνολογία ραδιοφώνου

Υπήρξαν αρκετοί τύποι ραδιοφωνικών σταθμών που χρησιμοποιούν νεότερη ραδιοφωνική τεχνολογία που έχουν αναπτυχθεί από το 2000, δορυφορικό ραδιόφωνο, ραδιόφωνο HD και ραδιόφωνο στο Διαδίκτυο.

Satellite Radio

Το SIRIUS XM Satellite Radio, μια συγχώνευση των δύο πρώτων αμερικανικών εταιρειών δορυφορικού ραδιοφώνου, παρέχει προγραμματισμό σε εκατομμύρια ακροατές που πληρώνουν για ειδικό ραδιοεξοπλισμό μαζί με μηνιαία συνδρομή.

Η πρώτη αμερικανική εκπομπή του δορυφορικού ραδιοφώνου πραγματοποιήθηκε από την XM τον Σεπτέμβριο του 2001.

Ο προγραμματισμός μεταδίδεται από τη γη στο δορυφόρο και στη συνέχεια αποστέλλεται πίσω στη γη. Ειδικές κεραίες λαμβάνουν τις ψηφιακές πληροφορίες είτε απευθείας από το δορυφόρο είτε από σταθμούς επαναλήπτη που γεμίζουν κενά.

Ραδιόφωνο HD

Η τεχνολογία ραδιοφώνου HD μεταδίδει ψηφιακό ήχο και δεδομένα παράλληλα με τα υπάρχοντα αναλογικά σήματα AM και FM. Από τον Ιούνιο του 2008, περισσότεροι από 1.700 ραδιοφωνικοί σταθμοί HD μεταδίδουν 2,432 ραδιοφωνικά κανάλια HD.

Σύμφωνα με την Ibiquity, τον κατασκευαστή της τεχνολογίας, το ραδιόφωνο HD κάνει "... το AM σας ακούγεται σαν FM και FM ακούγεται σαν CD".

Η Ibiquity Digital Corporation, μια αμερικανική κοινοπραξία ιδιωτικών εταιρειών, δηλώνει ότι το ραδιόφωνο HD προσφέρει πολυκάναλη FM, η οποία είναι η δυνατότητα να μεταδίδει πολλαπλές ροές προγραμμάτων σε μία μόνο συχνότητα FM, η οποία έχει λήψη χωρίς κρυπτογράφηση, χωρίς κρυστάλλους.

Internet Radio

Το ραδιόφωνο στο Διαδίκτυο, γνωστό και ως προσομοιωμένο ραδιόφωνο ή ραδιοφωνική μετάδοση, αισθάνεται σαν ραδιόφωνο και ήχους όπως το ραδιόφωνο, αλλά δεν είναι πραγματικά ραδιόφωνο εξ ορισμού. Το ραδιόφωνο του Διαδικτύου παρέχει την ψευδαίσθηση του ραδιοφώνου, χωρίζοντας τον ήχο σε μικρά πακέτα ψηφιακών πληροφοριών και στη συνέχεια στέλνοντας σε άλλη τοποθεσία, όπως έναν υπολογιστή ή ένα smartphone, και στη συνέχεια επανασυναρμολογώντας τα πακέτα σε μια συνεχή ροή ήχου.

Τα podcast είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το ραδιόφωνο στο Διαδίκτυο. Τα podcasts, ένα portmanteau ή ο συνδυασμός των λέξεων iPod και Broadcast είναι μια επεισοδική σειρά ψηφιακών αρχείων πολυμέσων που ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει έτσι ώστε τα νέα επεισόδια να μεταφορτώνονται αυτόματα μέσω διαδικτυακής syndication στον τοπικό υπολογιστή του χρήστη ή στο ψηφιακό media player.