Τι είναι ένα Ultrabook

Ο νέος ορισμός της Ultrabook της Intel είναι πραγματικά μια νέα τάξη φορητού υπολογιστή;

Στο δεύτερο μισό του 2011, ο όρος Ultrabook άρχισε να χρησιμοποιείται από μια σειρά εταιρειών για ένα σύνολο νέων συστημάτων φορητών υπολογιστών. Στη συνέχεια, στο CES 2012, τα Ultrabooks ήταν μία από τις μεγάλες ανακοινώσεις προϊόντων με σχεδόν κάθε σημαντική εταιρεία υπολογιστών που προσφέρει μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στο έτος. Αλλά τι ακριβώς είναι ένα Ultrabook; Αυτό το άρθρο διερευνά αυτή την ερώτηση σε μια προσπάθεια να βοηθήσει να λύσει τη σύγχυση αγοραστές μπορεί να έχουν ενώ ψάχνουν για ένα φορητό υπολογιστή.

Τα βασικά για τα Ultrabooks

Καταρχάς, το Ultrabook δεν είναι ένα εμπορικό σήμα ή ακόμα και μια κατηγορία συστήματος. Από τεχνική άποψη, είναι απλώς μια εμπορική ονομασία της Intel που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν για να ορίσουν ένα συγκεκριμένο σύνολο λειτουργιών για έναν φορητό υπολογιστή. Κάποιος μπορεί να το συνδέσει με αυτό που έκανε στο παρελθόν με την Centrino, αλλά ο ορισμός αυτή τη φορά είναι λίγο πιο ρευστός από την άποψη των τεχνικών πτυχών. Πρόκειται κυρίως για μια απάντηση στην εξαιρετικά λεπτή και δημοφιλή σειρά MacBook Air των φορητών υπολογιστών ultra thin.

Τώρα, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που ένα φορητό υπολογιστή πρέπει να χρησιμοποιήσει για να είναι ένα Ultrabook. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να είναι λεπτό. Φυσικά, ο ορισμός του λεπτού είναι αρκετά επιεική, καθώς σημαίνει απλώς ότι πρέπει να είναι κάτω από 1 ίντσα πάχους. Με αυτόν τον ορισμό, ακόμη και τα MacBook Pro θα πληρούν τα κριτήρια ακόμα κι αν είναι φορητοί υπολογιστές με πλήρη χαρακτηριστικά. Αυτό είναι κυρίως μόνο για να προσπαθήσουμε και να προωθήσουμε τη φορητότητα ενάντια στην αυξανόμενη τάση των υπολογιστών tablet.

Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν πραγματικά τρία που ξεχωρίζουν. Πρόκειται για το Intel Rapid Start, η Intel Smart Response και η Intel Smart Connect. Όπως είναι εμφανές εδώ, όλοι αναπτύσσονται από την Intel, ώστε ένα Ultrabook θα περιλαμβάνει προφανώς τις βασικές τεχνολογίες της Intel σε αυτές. Αλλά τι κάνουν αυτά τα χαρακτηριστικά;

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η Ταχεία εκκίνηση. Αυτό ουσιαστικά είναι ένας μηχανισμός όπου ο φορητός υπολογιστής μπορεί να επιστρέψει από κατάσταση ύπνου ή αδρανοποίησης σε πλήρως λειτουργικό λειτουργικό σύστημα σε περίπου πέντε δευτερόλεπτα ή και λιγότερο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας μεθόδου αποθήκευσης χαμηλής ισχύος που μπορεί να ανακτηθεί γρήγορα. Η πτυχή της χαμηλής ισχύος είναι σημαντική καθώς επιτρέπει στο φορητό υπολογιστή να παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους. Η Intel εκτιμά ότι αυτό θα πρέπει να είναι μέχρι και 30 ημέρες πριν το φορητό υπολογιστή απαιτήσει χρέωση. Ο ευκολότερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω μονάδων SSD ως κύρια συσκευή αποθήκευσης. Είναι εξαιρετικά γρήγοροι και αντλούν πολύ λίγη δύναμη.

Η τεχνολογία Smart Response της Intel είναι ουσιαστικά ένας άλλος τρόπος για να ενισχύσει την απόδοση του Ultrabook μέσω ενός τυπικού φορητού υπολογιστή. Εν συντομία, αυτή η τεχνολογία παίρνει συχνά χρησιμοποιούμενα αρχεία και τα τοποθετεί σε ταχύτερα ανταποκρινόμενα μέσα, όπως μια μονάδα SSD. Τώρα, εάν η κύρια αποθήκευση είναι μια μονάδα SSD, αυτό δεν προσθέτει πραγματικά ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αντ 'αυτού, πρόκειται για έναν συμβιβασμό που επιτρέπει στους κατασκευαστές να επισυνάψουν ένα μικρό ποσό στερεάς κατάστασης αποθήκευσης με ένα παραδοσιακό σκληρό δίσκο χαμηλού κόστους που παρέχει πολύ μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης. Τώρα οι υβριδικοί σκληροί δίσκοι θα μπορούσαν θεωρητικά να κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά δεδομένου ότι πρόκειται για ορισμό προϊόντος της Intel, δεν το κάνουν. Αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο ένα φορητό υπολογιστή όπως το Samsung Series 9 δεν φέρει το όνομα Ultrabook, παρόλο που μοιράζεται πολλές από τις ίδιες δυνατότητες.

Η τελευταία από τις σημαντικότερες τεχνολογίες είναι η τεχνολογία Smart Connect. Αυτό έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση των δυνατοτήτων των δισκίων. Ουσιαστικά, τα δισκία δεν είναι ποτέ πραγματικά απενεργοποιημένα, αλλά τίθενται σε κατάσταση αναστολής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ύπνου, τα tablet θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν ορισμένες λειτουργίες για να ενημερώνονται συνεχώς. Έτσι, ενώ η οθόνη και οι διασυνδέσεις είναι απενεργοποιημένες και ο επεξεργαστής και η δικτύωση εκτελούνται σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης, ώστε να μπορούν να ενημερώσουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις ροές ειδήσεων και τα κοινωνικά μέσα. Η τεχνολογία Smart Connect κάνει το ίδιο πράγμα για ένα Ultrabook. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτή η δυνατότητα είναι προαιρετική και δεν απαιτείται. Ως αποτέλεσμα, δεν θα έχουν όλα τα Ultrabooks.

Άλλοι στόχοι για τα Ultrabook

Υπάρχουν άλλοι στόχοι για τα Ultrabook που ανέφερε η Intel όταν μιλάμε για τα συστήματα. Τα Ultrabooks θα πρέπει να έχουν μεγάλους χρόνους λειτουργίας. Ο μέσος φορητός υπολογιστής λειτουργεί για λιγότερο από τέσσερις ώρες με χρέωση. Ένα εξαιρετικά βιβλίο θα πρέπει να επιτύχει περισσότερα από αυτό αλλά δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απαίτηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι πιθανό να επιτύχουν τις δέκα ώρες χρήσης που μπορούν να επιτύχουν τα netbooks ή τα δισκία. Η απόδοση είναι επίσης μια βασική λειτουργία των Ultrabooks. Παρόλο που δεν πρόκειται να είναι powerhouses όπως αντικαταστάσεις επιφάνειας εργασίας που προσπαθούν να ταιριάζουν με τους επιτραπέζιους υπολογιστές, θα χρησιμοποιούν τα πρότυπα ισοδύναμα εξαρτήματα φορητών υπολογιστών αλλά σε εκδόσεις χαμηλότερης ισχύος. Επιπλέον, η αποθήκευση υψηλής ταχύτητας από μονάδες SSD ή τεχνολογία έξυπνης απόκρισης, δίνει πολύ πιο γρήγορη αίσθηση. Στη συνέχεια, πάλι, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν απαιτούν μεγάλο βαθμό απόδοσης στους υπολογιστές τους τώρα.

Τέλος, η Intel ήταν πολύ πρόθυμη να προσπαθήσει να κρατήσει τα Ultrabooks προσιτά. Ο στόχος ήταν ότι τα συστήματα θα πρέπει να έχουν τιμές κάτω από $ 1000. Δυστυχώς, πολλά από τα πρώτα μοντέλα που κυκλοφόρησαν το 2011 δεν πέτυχαν αυτόν τον στόχο. Επίσης, ήταν συνήθως μόνο η βάση που θα φθάσει σε αυτό το σημείο τιμών. Γιατί είναι αυτό απογοητευτικό; Λοιπόν, το MacBook Air 11 ιντσών, το οποίο είναι το πρώτο βήμα για αυτή την κατηγορία του συστήματος, κοστίζει στα $ 1000 καθιστώντας δύσκολη την ανταγωνισμό πολλών άλλων εταιρειών PC. Οι μεταγενέστερες γενιές των ultrabooks έγιναν πολύ πιο προσιτές, αλλά η κατηγορία δεν ξεκινά όπως η Intel και οι κατασκευαστές ελπίζουν.

Ultrabooks Versus Laptops: Η κατώτατη γραμμή

Έτσι, είναι το Ultrabook μια ριζική νέα κατηγορία φορητού υπολογιστή; Όχι, είναι πραγματικά μια πρόοδος του ήδη αναπτυσσόμενου εξαιρετικά φορητού τμήματος υπολογιστών. Πρόκειται να προωθήσει ένα νέο κύμα λεπτών και ελαφρών συστημάτων που προσφέρουν ένα σταθερό επίπεδο απόδοσης, αλλά είναι επίσης στο πιο ασφαλές τέλος του φάσματος των τιμών για τους περισσότερους καταναλωτές. Είναι σαφώς ένας στόχος να προσπαθήσουμε να πιέσουμε τους καταναλωτές περισσότερο προς τους φορητούς υπολογιστές και μακριά από τα δισκία. Ακόμα και η Intel έχει υποστηρίξει την εμπορία των Ultrabooks υπέρ της νέας τους ετικέτας 2 σε 1 που ορίζει πραγματικά τους καλύπτοντες φορητούς υπολογιστές .