Οι προβολείς HID Xenon Blue Handset μετά την αγορά Νομικές;

Ορισμένα από τα αυτοκίνητα που βλέπετε με μπλε προβολείς ήρθαν με φώτα εκκένωσης υψηλής έντασης (HID) από το εργοστάσιο και είναι απόλυτα νόμιμα. Άλλα αυτοκίνητα που βλέπετε με μπλε προβολείς έχουν παράνομες τροποποιήσεις που μπορούν και συχνά θα οδηγήσουν σε εισιτήριο ή και χειρότερα. Αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα όταν φτάνετε ακριβώς σε αυτό, αλλά η απλή απάντηση είναι ότι θα πρέπει να ελέγξετε τους συγκεκριμένους νόμους όπου ζείτε πριν βάζετε οτιδήποτε άλλο εκτός από την αντικατάσταση του λαμπτήρα προβολέων στο αυτοκίνητό σας.

Απόθεμα Αλογόνου Vs. Φωτισμοί εκκένωσης υψηλής έντασης

Ο λόγος για τον οποίο το θέμα των προβολέων μετά την αγορά ή των "μπλε" προβολέων είναι τόσο περίπλοκο είναι ότι υπάρχουν δύο είδη προβολέων αντικατάστασης μετά την αγορά που μπορούν να φαίνονται μπλε και χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικές τεχνολογίες.

Μερικοί "μπλε" προβολείς είναι απλώς κανονικές κάψουλες αλογόνου με μπλε φιλμ, ενώ άλλοι είναι πραγματικά ένας εντελώς διαφορετικός τύπος τεχνολογίας φωτός.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα χρησιμοποιούν προβολείς αλογόνου, όπου κάθε προβολέας αποτελείται από ένα μόνιμο συγκρότημα ανακλαστήρα και ένα καψάκιο αλογόνου. Έτσι, όταν ο βολβός καίει, μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από μια φθηνή κάψα αλογόνου αντί να αντικαταστήσει ολόκληρο το συγκρότημα ανακλαστήρα.

Οι εργοστασιακοί φωτισμοί HID είναι παρόμοιοι, αλλά αντί για ανακλαστήρα σχεδιασμένο για καψάκιο αλογόνου, χρησιμοποιούν ένα συγκρότημα προβολέα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μπορείτε να αγοράσετε κάψουλες HID που θα γλιστρήσουν κατευθείαν στη συναρμολόγηση προβολέων του εργοστασίου σας, κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με φωτεινά, ασυμπτωτικά φασόλια που θα λάμψουν σε όλη τη χώρα και συνεπώς θα προκαλέσουν προβλήματα σε άλλους οδηγούς.

Όπου η NHTSA υποστηρίζει προβολείς HID μετά την αγορά

Επί του παρόντος, οι περισσότερες δικαιοδοσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν οι προβολείς να συμμορφώνονται με τα ομοσπονδιακά πρότυπα ασφαλείας για μηχανοκίνητα οχήματα (FMVSS) 108, σύμφωνα με τα οποία οι κάψουλες αντικατάστασης των προβολέων πρέπει να ταιριάζουν με τις διαστάσεις και τις ηλεκτρικές προδιαγραφές του εργοστασιακού εξοπλισμού. Αυτό είναι ένα ζήτημα που οφείλεται στο γεγονός ότι οι προβολείς HID δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι προβολείς αλογόνου. Για παράδειγμα, οι προβολείς HID χρησιμοποιούν ένα έρμα, το οποίο δεν χρειάζονται οι κάψουλες αλογόνου.

Το NHTSA παίρνει μια πολύ στενή άποψη για το τι χρειάζεται για να συμμορφωθεί με το FMVSS 108. Σύμφωνα με το State Patrol της Ουάσινγκτον, μια αντικατάσταση HID για έναν λαμπτήρα αλογόνου H1 θα πρέπει να ταιριάζει ακριβώς με το μέγεθος και τοποθέτηση του βολβού του H1, τον ηλεκτρικό συνδετήρα και το οποίο είναι κατηγορηματικά αδύνατο λόγω του γεγονότος ότι οι βολβοί της κατηγορίας H1 δεν χρησιμοποιούν κυρίως τα στραγγαλιστικά πηνία.

Επιπλέον, η NHTSA διαπίστωσε ότι τα κιτ μετατροπής HID συχνά υπερέβησαν την ονομαστική ισχύ των προβολέων του εργοστασίου, συχνά κατά πολύ. Σε μερικές περιπτώσεις, οι προβολείς HID μετά την αγορά έχουν μετρηθεί πάνω από 800 τοις εκατό της μέγιστης κεκλιμένης ισχύος των προβολέων αλογόνου που προορίζονταν να αντικαταστήσουν.

Μην πιστεύετε στο DOT

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι εντάξει να εγκαταστήσετε ένα κιτ μετατροπής HID αν έχει ένα λογότυπο DOT σε αυτό, αλλά το γεγονός είναι ότι αυτό το σήμα σημαίνει μόνο ότι η εταιρεία που κατασκευάζει το προϊόν έχει αυτοπιστοποιημένη πιστοποίηση ότι πληροί ομοσπονδιακές απαιτήσεις. Η NHTSA, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των απαιτήσεων, αλλά δεν πιστοποιεί ότι ένα συγκεκριμένο προϊόν πληροί αυτές τις απαιτήσεις. Έτσι, ενώ υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα που συμμορφώνεται με τα πρότυπα DOT, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως ένας εγκεκριμένος από DOT προβολέας .

Δεδομένου ότι η NHTSA έχει καταγραφεί λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό για ένα κιτ μετατροπής HID να συμμορφώνεται με το FMVSS 108, οποιαδήποτε ετικέτα "εγκεκριμένη από την DOT" στα φώτα HID μετά την αγορά θα πρέπει να λαμβάνεται με κόκκους αλατιού. Όπως πάντα, είναι σημαντικό να διερευνήσετε ακριβώς ποιο είναι το προϊόν και εάν είναι πραγματικά νόμιμο ή όχι, αντί να παίρνετε μόνο κάποιον λόγο.

Νόμιμες μεταγενέστερες αγορές HID

Δεδομένου ότι ορισμένα αυτοκίνητα έρχονται με προβολείς HID από το εργοστάσιο, οι προβολείς HID σαφώς δεν είναι ασφαλείς και από μόνοι τους. Στην πραγματικότητα, αν αντικαταστήσετε τα συγκροτήματα ανακλαστήρα προβολέων με τα κατάλληλα συγκροτήματα προβολέα, τα στοχεύσετε σωστά και η εργασία εγκατάστασης γίνεται επαγγελματικά, είναι πιθανό να καταλήξετε με μια ασφαλή αναβάθμιση που δεν θα κάνει τυφλούς άλλους οδηγούς.

Ωστόσο, θα μπορούσατε ακόμα να τραβήξετε, και θα μπορούσατε ακόμα να καταλήξετε με ένα εισιτήριο, ανάλογα με το πώς διατυπώνονται οι νόμοι όπου ζείτε και τις προτεραιότητες του τοπικού αστυνομικού τμήματος. Στην πραγματικότητα, είναι τελείως πιθανό ότι θα μπορούσατε να τραβήξετε απλώς για την οδήγηση γύρω με λαμπτήρες αλογόνου που έχουν μια μπλε επίστρωση για να προσεγγίσουν την εμφάνιση των φώτων HID. Όσον αφορά το αν το εισιτήριο θα μπορούσε πραγματικά να σταθεί στο δικαστήριο, αυτό, πάλι, εξαρτάται από τους συγκεκριμένους νόμους όπου ζείτε.