Εισαγωγή στην BPL - Ευρυζωνικές γραμμές μεταφοράς ενέργειας

Η τεχνολογία BPL (Broadband over Power Line) καθιστά δυνατή την πρόσβαση στο Internet υψηλής ταχύτητας και στο οικιακό δίκτυο μέσω συνηθισμένων οικιακών ηλεκτρικών γραμμών και καλωδίων ρεύματος. Το BPL δημιουργήθηκε ως εναλλακτική λύση σε άλλα ενσύρματα ευρυζωνικά συστήματα όπως το DSL και το καλωδιακό μόντεμ , αλλά απέτυχε να αποκτήσει ευρεία χρήση.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο BPL για να αναφερθούν ειδικά στις πτυχές της οικιακής δικτύωσης των επικοινωνιών γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας και του IPL (Internet over Power Line), για να αναφερθούν σε διαδικτυακές χρήσεις μεγάλων αποστάσεων. Και οι δύο είναι σχετικές μορφές επικοινωνίας μέσω ηλεκτρικής γραμμής (PLC). Αυτό το άρθρο χρησιμοποιεί το "BPL" ως γενικό όρο που αναφέρεται συλλογικά σε αυτές τις τεχνολογίες.

Πώς λειτουργεί ευρυζωνικό δίκτυο μέσω της γραμμής ρεύματος

Το BPL λειτουργεί με παρόμοια αρχή με το DSL: Τα δεδομένα του δικτύου υπολογιστών μεταδίδονται μέσω καλωδίων χρησιμοποιώντας υψηλότερα εύρη συχνοτήτων σηματοδότησης από αυτά που μεταδίδουν ηλεκτρική ενέργεια (ή φωνή στην περίπτωση DSL). Εκμεταλλευόμενοι την ανυπόστατη δυνατότητα μεταφοράς των καλωδίων, τα δεδομένα υπολογιστών μπορούν θεωρητικά να αποστέλλονται μπρος-πίσω σε ένα δίκτυο BPL χωρίς διακοπή της εξόδου ισχύος στο σπίτι.

Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού δεν σκέφτονται το ηλεκτρικό τους σύστημα ως οικιακό δίκτυο. Ωστόσο, μετά την εγκατάσταση κάποιου βασικού εξοπλισμού, οι τοίχοι μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημεία σύνδεσης στο δίκτυο και τα οικιακά δίκτυα μπορούν να εκτελούνται σε ταχύτητες Mbps με πλήρη πρόσβαση στο Internet.

Τι συνέβη με την πρόσβαση στο Internet BPL;

Η BPL εμφανίστηκε πριν από χρόνια ως λογική λύση για την επέκταση της διαθεσιμότητας του ευρυζωνικού Διαδικτύου, καθώς οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτουν φυσικά περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από το DSL ή το καλώδιο. Ο πρώιμος ενθουσιασμός για τη BPL στη βιομηχανία επίσης δεν έλειπε. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σε πολλές διαφορετικές χώρες πειραματίστηκαν με τη BPL και πραγματοποίησαν δοκιμές πεδίου της τεχνολογίας.

Ωστόσο, ορισμένοι βασικοί περιορισμοί τελικά εμπόδισαν την έγκρισή του:

Γιατί το BPL δεν χρησιμοποιείται ευρέως στα οικιακά δίκτυα

Με προ-ενσύρματα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνουν σε όλα τα δωμάτια, οι ρυθμίσεις οικιακού δικτύου BPL είναι ελκυστικές για τους ιδιοκτήτες σπιτιού που δεν θέλουν να χάλια με καλώδια δικτύου. Τα προϊόντα της BPL, όπως αυτά που βασίζονται στο HomePlug, έχουν αποδειχθεί βιώσιμες λύσεις, αν και υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες της τεχνολογίας (όπως η δυσκολία στη στήριξη κατοικιών δύο κυκλωμάτων). Πολλά νοικοκυριά έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν Wi-Fi αντί BPL, ωστόσο. Οι περισσότερες συσκευές έχουν ήδη ενσωματωμένο Wi-Fi και η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται ευρέως και σε άλλα μέρη όπου οι άνθρωποι εργάζονται και ταξιδεύουν.