Ρύθμιση των γονικών ελέγχων στο Mac σας

01 από 07

Γονικός έλεγχος - Ξεκινώντας

Ο γονικός έλεγχος είναι μέρος της ομάδας Systems.

Η λειτουργία γονικού ελέγχου Mac είναι μια μέθοδος ελέγχου των εφαρμογών και του περιεχομένου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να προβάλει ένας συγκεκριμένος χρήστης. Η λειτουργία γονικού ελέγχου σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε τα εισερχόμενα και εξερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τους φίλους iChat που επιτρέπεται να επικοινωνούν.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το γονικό έλεγχο για να ορίσετε χρονικά όρια στη χρήση του υπολογιστή, τόσο από την άποψη του αριθμού ωρών χρήσης όσο και από τις ώρες της ημέρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο υπολογιστής. Τέλος, ο γονικός έλεγχος μπορεί να διατηρεί ένα ημερολόγιο που θα σας κρατά ενήμερους για το πώς χρησιμοποιείται το Mac σας από οποιονδήποτε διαχειριζόμενο χρήστη του λογαριασμού.

Ο, τι χρειάζεσαι

Εκκινήστε τους γονικούς ελέγχους

  1. Ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της στο Dock ή επιλέγοντας 'System Preferences' από το μενού της Apple.
  2. Στην ενότητα "Σύστημα" των προτιμήσεων συστήματος, κάντε κλικ στο εικονίδιο "Γονικός έλεγχος".
  3. Θα ανοίξει το παράθυρο προτιμήσεων Γονικού Ελέγχου.
  4. Κάντε κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος στην κάτω αριστερή γωνία. Για να συνεχίσετε, θα πρέπει να δώσετε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης διαχειριστή.
  5. Εισαγάγετε το όνομα διαχειριστή και τον κωδικό πρόσβασης στα κατάλληλα πεδία.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί 'OK'.

02 του 07

Γονικός έλεγχος - Ρύθμιση συστήματος και εφαρμογών

Κάθε διαχειριζόμενος λογαριασμός μπορεί να έχει τις δικές του ρυθμίσεις γονικού ελέγχου.

Το παράθυρο γονικού ελέγχου χωρίζεται σε δύο κύριες περιοχές. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει ένα παράθυρο λογαριασμού που περιλαμβάνει όλους τους διαχειριζόμενους λογαριασμούς στο Mac σας.

Διαχείριση πρόσβασης σε λειτουργίες συστήματος και εφαρμογές

  1. Επιλέξτε το διαχειριζόμενο λογαριασμό που θέλετε να ρυθμίσετε με το γονικό έλεγχο από το παράθυρο λίστας στα αριστερά.
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα 'Σύστημα'.
  3. Ο γονικός έλεγχος αναφέρει τις διαθέσιμες επιλογές ελέγχου της πρόσβασης στις λειτουργίες και τις εφαρμογές του συστήματος.
  • Κάντε τις επιλογές σας τοποθετώντας σημάδια ελέγχου δίπλα στα κατάλληλα στοιχεία.
  • 03 του 07

    Γονικός έλεγχος - Περιεχόμενο

    Μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση σε ιστότοπους και να φιλτράρετε την πρόσβαση στο λεξικό.

    Η ενότητα "Περιεχόμενο" του Γονικού Ελέγχου σάς επιτρέπει να ελέγχετε ποιοι ιστότοποι μπορούν να επισκέπτονται ο διαχειριζόμενος χρήστης. Επίσης, σας επιτρέπει να τοποθετήσετε ένα φίλτρο στην ενσωματωμένη εφαρμογή Λεξικό, για να αποφύγετε την πρόσβαση σε βρώμικο.

    Ρύθμιση φίλτρων περιεχομένου

    1. Κάντε κλικ στην καρτέλα "Περιεχόμενο".
    2. Τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στην επιλογή "Απόκρυψη λεηλασίας στο λεξικό", εάν θέλετε να φιλτράρετε την ενσωματωμένη εφαρμογή Λεξικό.
    3. Οι παρακάτω περιορισμοί στον ιστότοπο διατίθενται από το γονικό έλεγχο:
  • Κάντε τις επιλογές σας.
  • 04 του 07

    Γονικός έλεγχος - Mail και iChat

    Μπορείτε να περιορίσετε ποιος μπορεί να αλληλεπιδρά ο διαχειριζόμενος λογαριασμός στο Mail και το iChat.

    Ο γονικός έλεγχος σάς δίνει τη δυνατότητα να περιορίσετε τη χρήση των εφαρμογών Apple Mail και iChat σε μια λίστα με γνωστές επαφές που έχουν εγκριθεί.

    Ρύθμιση αλληλογραφίας αλληλογραφίας και iChat

    1. Περιορισμός αλληλογραφίας. Τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής για να εμποδίσετε τον διαχειριζόμενο χρήστη να στείλει μηνύματα ή να λαμβάνει μηνύματα από οποιονδήποτε δεν βρίσκεται στον εγκεκριμένο κατάλογο.
    2. Περιορίστε το iChat. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου για να εμποδίσετε τον διαχειριζόμενο χρήστη να ανταλλάσσει μηνύματα με οποιονδήποτε χρήστη του iChat που δεν βρίσκεται στον εγκεκριμένο κατάλογο.
    3. Εάν τοποθετήσατε ένα σημάδι επιλογής δίπλα σε ένα από τα παραπάνω στοιχεία, θα επισημανθεί η εγκεκριμένη λίστα επαφών. Χρησιμοποιήστε το πλήκτρο συν (+) για να προσθέσετε ένα άτομο στην εγκεκριμένη λίστα ή το κουμπί μείον (-) για να αφαιρέσετε ένα άτομο από τη λίστα.
    4. Για να προσθέσετε μια καταχώρηση στην εγκεκριμένη λίστα:
      1. Κάντε κλικ στο κουμπί συν (+).
      2. Καταχωρίστε το όνομα και το επώνυμο του ατόμου.
      3. Καταχωρίστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και / ή το όνομα iChat του ατόμου.
      4. Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού για να επιλέξετε τον τύπο διεύθυνσης που εισάγετε (Email, AIM ή Jabber).
      5. Εάν ένα άτομο έχει πολλούς λογαριασμούς που θέλετε να προσθέσετε στη λίστα, κάντε κλικ στο κουμπί συν (+) στο τέλος του πεδίου Επιτρεπόμενων λογαριασμών για να καταχωρίσετε πρόσθετους λογαριασμούς.
      6. Αν θέλετε να συμπεριλάβετε το άτομο στο προσωπικό σας βιβλίο διευθύνσεων, τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στην επιλογή "Προσθήκη προσώπου στο Βιβλίο διευθύνσεών μου".
      7. Κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη".
      8. Επαναλάβετε για κάθε επιπλέον άτομο που θέλετε να προσθέσετε.
    5. Εάν θέλετε να λάβετε ένα αίτημα άδειας κάθε φορά που ο διαχειριμένος χρήστης επιθυμεί να ανταλλάξει μηνύματα με κάποιον που δεν είναι στη λίστα, τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στην επιλογή "Αποστολή αιτημάτων άδειας" και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.

    05 του 07

    Γονικός έλεγχος - Χρονικά όρια

    Ο περιορισμός του χρόνου που αφιερώνεται στο Mac είναι απλώς ένα σημάδι επιλογής.

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Γονικού Ελέγχου Mac για να ελέγξετε πότε το Mac σας θα είναι διαθέσιμο για χρήση από οποιονδήποτε έχει λογαριασμό διαχειριζόμενου χρήστη καθώς και πόσο καιρό μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

    Ορίστε τα χρονικά όρια της εβδομάδας

    Στην ενότητα "Χρονικά όρια εβδομάδας"

    1. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου στο πλαίσιο "Περιορίστε τη χρήση του υπολογιστή σε".
    2. Χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό για να ορίσετε ένα χρονικό όριο από 30 λεπτά έως 8 ώρες χρήσης σε μία μόνο ημέρα.

    Ρυθμίστε τα χρονικά όρια του Σαββατοκύριακου

    Στην ενότητα "Χρονικά όρια για το Σαββατοκύριακο":

    1. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου στο πλαίσιο "Περιορίστε τη χρήση του υπολογιστή σε".
    2. Χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό για να ορίσετε ένα χρονικό όριο από 30 λεπτά έως 8 ώρες χρήσης σε μία μόνο ημέρα.

    Αποτρέψτε τη χρήση του υπολογιστή σε σχολικές βραδιές

    Μπορείτε να αποτρέψετε τη χρήση του υπολογιστή από έναν διαχειριζόμενο χρήστη κατά τη διάρκεια καθορισμένων χρονικών περιόδων στις σχολικές βραδιές.

    1. Για να ελέγξετε τη χρήση της εβδομάδας, τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στο πλαίσιο 'Σχολικές βραδιές'.
    2. Κάντε κλικ στις ώρες ή τα λεπτά στο πεδίο πρώτης ώρας και πληκτρολογήστε μια φορά ή χρησιμοποιήστε το βέλος επάνω / κάτω για να ορίσετε την αρχή της ώρας κατά την οποία ο υπολογιστής ενδέχεται να μην χρησιμοποιηθεί.
    3. Επαναλάβετε το παραπάνω βήμα για το δεύτερο πεδίο χρόνου για να ορίσετε το τέλος της ώρας κατά την οποία ο υπολογιστής ενδέχεται να μην χρησιμοποιηθεί.

    Αποτρέψτε τη χρήση του υπολογιστή κατά τη διάρκεια Σαββατοκύριακου

    Μπορείτε να αποτρέψετε τη χρήση του υπολογιστή από έναν διαχειριζόμενο χρήστη κατά τη διάρκεια καθορισμένων χρονικών περιόδων το Σαββατοκύριακο.

    1. Για να ελέγξετε τη χρήση του Σαββατοκύριακου, τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στο πλαίσιο 'Σαββατοκύριακο'.
    2. Κάντε κλικ στις ώρες ή τα λεπτά στο πεδίο πρώτης ώρας και πληκτρολογήστε μια φορά ή χρησιμοποιήστε το βέλος επάνω / κάτω για να ορίσετε την αρχή της ώρας κατά την οποία ο υπολογιστής ενδέχεται να μην χρησιμοποιηθεί.
    3. Επαναλάβετε το παραπάνω βήμα για το δεύτερο πεδίο χρόνου για να ορίσετε το τέλος της ώρας κατά την οποία ο υπολογιστής ενδέχεται να μην χρησιμοποιηθεί.

    06 του 07

    Γονικός έλεγχος - Αρχεία καταγραφής

    Με τα αρχεία καταγραφής γονικού ελέγχου, μπορείτε να παρακολουθείτε τους ιστότοπους που επισκέπτονται, τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται και τις επαφές iChat.

    Η λειτουργία Γονικού Ελέγχου Mac διατηρεί ένα αρχείο καταγραφής δραστηριότητας που μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τον τρόπο με τον οποίο ένας διαχειρισμένος χρήστης χρησιμοποιεί τον υπολογιστή. Μπορείτε να δείτε ποιοι ιστότοποι επισκέφθηκαν, ποιοι ιστοτόποι μπλοκαρίστηκαν και ποιες εφαρμογές χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και να δείτε τα στιγμιαία μηνύματα που ανταλλάχθηκαν.

    Προβολή αρχείων γονικού ελέγχου

    1. Κάντε κλικ στην καρτέλα "Αρχεία καταγραφής".
    2. Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού "Εμφάνιση δραστηριότητας για" για να επιλέξετε ένα χρονικό πλαίσιο για προβολή. Οι επιλογές είναι σήμερα, μία εβδομάδα, ένα μήνα, τρεις μήνες, έξι μήνες, ένα έτος, ή όλες.
    3. Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού 'Ομάδα κατά' για να καθορίσετε τον τρόπο εμφάνισης των καταχωρήσεων του ημερολογίου. Μπορείτε να προβάλετε καταχωρίσεις ανά εφαρμογή ή ημερομηνία.
    4. Στο παράθυρο Συλλογές αρχείων καταγραφής, επιλέξτε τον τύπο αρχείου καταγραφής που θέλετε να προβάλετε: Δικτυακοί τόποι που επισκέφθηκαν, αποκλεισμένοι ιστότοποι, εφαρμογές ή iChat. Το επιλεγμένο αρχείο καταγραφής θα εμφανιστεί στο παράθυρο "Αρχεία καταγραφής" στα δεξιά.

    07 του 07

    Γονικός έλεγχος - Τυλίξτε

    Η λειτουργία γονικού ελέγχου είναι αρκετά εύκολη στη ρύθμιση, αλλά εξαρτάται από εσάς να διαχειριστείτε τις παραμέτρους της. Εάν χρησιμοποιείτε το γονικό έλεγχο για να φιλτράρετε ιστότοπους, μην υποθέσετε ότι η Apple γνωρίζει τι είναι καλύτερο για την οικογένειά σας. Πρέπει να παρακολουθήσετε επιμελώς τις τοποθεσίες που επισκέπτεται η οικογένειά σας, εξετάζοντας τα αρχεία καταγραφής γονικού ελέγχου. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσαρμόσετε το φίλτρο ιστότοπου για να προσθέσετε ιστότοπους που θα έπρεπε να έχουν αποκλειστεί ή να καταργήσετε ιστότοπους που είναι αποδεκτοί για την επίσκεψη ενός μέλους της οικογένειάς σας.

    Το ίδιο ισχύει και για τις λίστες πρόσβασης Mail και iChat. Τα παιδιά έχουν έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κύκλο φίλων, οπότε οι λίστες επαφών πρέπει να ενημερωθούν για να είναι αποτελεσματικό το φιλτράρισμα. Η επιλογή "αποστολή άδειας αποστολής" μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της παροχής ελευθερίας στα παιδιά και της διατήρησης των δραστηριοτήτων τους.