Τι είναι το Ubernet;

Όλοι έχουμε ακούσει για τον Παγκόσμιο Ιστό και το Διαδίκτυο , αλλά τι γίνεται με το "Ubernet"; Τι σημαίνει αυτός ο όρος;

Το Ubernet είναι ένας όρος που έχει σχεδιαστεί για να χαρακτηρίσει τις τεράστιες διαδραστικές συνδέσεις που έχουμε μεταξύ μας και με πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου . Από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης στην εκπαίδευση , το ποσό της καθαρής πρόσβασης που έχουμε σε μια τεράστια ποικιλία πόρων είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Pew Research Internet Project, η ευκολία πρόσβασης στην επικοινωνία και την πληροφόρηση «θα μειώσει την έννοια των εδαφικών συνόρων, τα ιδεολογικά ή πολιτικά εμπόδια και την πρόσβαση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στους οικονομικούς πόρους». Βλέπουμε ήδη αυτό το παιχνίδι από πολυάριθμες εκδηλώσεις: ζωντανά νέα που αναφέρθηκαν σε πραγματικό χρόνο μέσω του Twitter από μάρτυρες, πολιτικά κινήματα αναζωογονημένα σε κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Facebook , επαγγελματική δικτύωση που γίνεται online μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και δωρεάν μαθήματα για οτιδήποτε από μηχανική μηχανική έως προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών που προσφέρονται online από κολέγια και πανεπιστήμια.

Το Ubernet θα αλλάξει τις αλληλεπιδράσεις μας

Το Ubernet "πρόκειται να αλλάξει συστηματικά την κατανόηση ότι είμαστε ανθρώπινοι, κοινωνικοί, πολιτικοί", γράφει ο Nishant Shaw, επισκέπτης καθηγητής στο Κέντρο Ψηφιακών Καλλιτεχνιών στο Πανεπιστήμιο Leuphana της Γερμανίας. Το Ubernet αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στις βασικές δομές και συστήματα που επιτρέπουν ή περιορίζουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, το οποίο «είναι εορταστικό για αυτό που φέρνει», γράφει ο Shaw, αλλά παράγει επίσης μεγάλη επισφάλεια επειδή οι υπάρχουσες δομές χάνουν νόημα και ... η παραγγελία πρέπει να παραχθεί για να φιλοξενήσει αυτά τα νέα μοντέλα ύπαρξης. "

Οι προσπελάσεις στο Ubernet θα επηρεάσουν την εκπαίδευση

Ο Hal Varian, επικεφαλής οικονομολόγος της Google , έγραψε: "Η μεγαλύτερη επίπτωση στον κόσμο θα είναι η καθολική πρόσβαση σε όλες τις ανθρώπινες γνώσεις. Το πιο έξυπνο άτομο στον κόσμο σήμερα θα μπορούσε να κολλήσει πίσω από ένα άροτρο στην Ινδία ή την Κίνα. Η ενεργοποίηση αυτού του προσώπου - και των εκατομμυρίων που του αρέσει - θα έχει βαθύ αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ανθρώπινης φυλής. Φτηνές κινητές συσκευές θα είναι διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο και εκπαιδευτικά εργαλεία όπως η Ακαδημία Khan θα είναι διαθέσιμα σε όλους. Αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο γραμματισμό και την αριθμητική και θα οδηγήσει σε έναν πιο ενημερωμένο και πιο μορφωμένο παγκόσμιο πληθυσμό ».

Το Ubernet θα συνεχίσει να βοηθά τους ανθρώπους να λύουν προβλήματα

Ο JP Rangaswami, επικεφαλής επιστήμονας του Salesforce.com, δήλωσε: "Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν στα πολιτικά σύνορα ή στα οικονομικά συστήματα. Επομένως, οι παραδοσιακές δομές της κυβέρνησης και της διακυβέρνησης δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένες για να δημιουργήσουν τους αισθητήρες, τις ροές, την ικανότητα αναγνώρισης των μοτίβων, την ικανότητα εντοπισμού των ριζικών αιτιών, την ικανότητα να ενεργούν με βάση τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί, με ταχύτητα, ενώ εργάζονται συνεργατικά πέρα ​​από τα σύνορα και τις ζώνες ώρας και τα κοινωνικοπολιτικά συστήματα και πολιτισμούς. Από την αλλαγή του κλίματος έως τον έλεγχο των ασθενειών, από τη διατήρηση του νερού έως τη διατροφή, από την επίλυση των προβλημάτων ανοσοποιητικού συστήματος-αδυναμίας στην επίλυση του αυξανόμενου προβλήματος της παχυσαρκίας, η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που θα κάνει το Διαδίκτυο σε επόμενες δεκαετίες. Μέχρι το 2025, θα έχουμε καλή ιδέα για τα θεμέλιά του. "

Από τις ταπεινές αρχές σε ένα ευρωπαϊκό εργαστήριο με την τρέχουσα κατάσταση του Ιστού στη ζωή μας, είναι απίστευτο να δούμε πόσο μακριά έχει έρθει ο Ιστός μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα είχαμε απεριόριστη πρόσβαση στην παγκόσμια επικοινωνία σε μια μεγάλη ποικιλία πλατφορμών, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε από εκπαιδευτικούς πόρους σε κυριολεκτικά οτιδήποτε μπορούμε να σκεφτούμε ή να λαμβάνουμε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο από τα τρέχοντα γεγονότα - ποδοσφαιρικά παιχνίδια στις παγκόσμιες οικονομικές συνόδους κορυφής; Όταν σταματήσετε και σκεφτείτε πόσο μας έχει δώσει ο Ιστός, είναι πραγματικά εκπληκτικό να σκεφτόμαστε πώς φτάσαμε ποτέ χωρίς αυτό!