Μεταφόρτωση και λήψη online: Τα βασικά

Έχετε ακούσει πολλές φορές τους όρους "μεταφόρτωση" και "λήψη", αλλά τι εννοούν οι όροι αυτοί; Τι σημαίνει η μεταφόρτωση ενός αρχείου σε έναν άλλο ιστότοπο ή η λήψη ενός περιεχομένου από το Web; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια λήψη και μια μεταφόρτωση; Αυτοί είναι βασικοί όροι που όλοι όσοι μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή και να περιηγούνται στο διαδίκτυο θα πρέπει να μάθουν και να καταλάβουν.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα μέσα αποστολής και λήψης, καθώς και τους κοινούς περιφερειακούς όρους και πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να έχετε πιο σταθερή αντίληψη για αυτές τις κοινές διαδικτυακές διαδικασίες.

01 του 06

Τι σημαίνει να φορτώσετε κάτι;

John Lamb / Getty Images

Στο πλαίσιο του διαδικτύου, η μεταφόρτωση κάποιου μέσου σημαίνει την αποστολή δεδομένων από τον υπολογιστή ενός μεμονωμένου χρήστη σε άλλον υπολογιστή, δίκτυο, τοποθεσία Web, κινητή συσκευή ή κάποια άλλη τοποθεσία που συνδέεται εξ αποστάσεως σε δίκτυο.

02 του 06

Τι σημαίνει να κατεβάσετε κάτι;

Για να κατεβάσετε κάτι στον Ιστό σημαίνει μεταφορά δεδομένων από έναν ιστότοπο ή δίκτυο, αποθηκεύοντας αυτές τις πληροφορίες στον υπολογιστή σας. Όλα τα είδη πληροφοριών μπορούν να μεταφορτωθούν στον Ιστό: βιβλία , ταινίες , λογισμικό κ.λπ.

03 του 06

Τι σημαίνει να ping κάτι;

Ένα ping είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε ένα εργαλείο που ελέγχει για να διαπιστώσει αν ένας ιστότοπος είναι χαμηλός ή όχι. Στο πλαίσιο της αναζήτησης στο Web, pinging μια τοποθεσία Web ουσιαστικά σημαίνει ότι προσπαθείτε να προσδιορίσετε εάν ένας συγκεκριμένος ιστότοπος έχει προβλήματα. θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να περιορίσετε τα προβλήματα συνδεσιμότητας όταν προσπαθείτε να ανεβάσετε ή να κατεβάσετε κάτι.

Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που προσφέρουν δωρεάν βοηθητικά προγράμματα ping. Ένα από τα καλύτερα είναι ότι η τοποθεσία κάτω για όλους, ή μόνο εγώ; - ένας απλός αλλά έξυπνος ιστότοπος που καλεί τους χρήστες να πληκτρολογήσουν στο όνομα του ιστότοπου με τον οποίο έχουν προβλήματα για να το βάλουν σε ping και να δουν αν υπάρχει πρόβλημα.

Παραδείγματα: "Δεν μπόρεσα να φτάσω στην Google, έτσι έστειλα ένα ping για να δω αν ήταν κάτω."

04 του 06

Πόσο γρήγορα μπορώ να ανεβάσω ή να κατεβάσω κάτι στον Ιστό;

Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο καλή ήταν η σύνδεσή σας με το Διαδίκτυο, εάν αυτό ήταν από καθαρή περιέργεια ή για να δείτε εάν υπήρχε πρόβλημα, τότε τώρα είναι η ευκαιρία σας - δώστε στον υπολογιστή σας μια απλή και γρήγορη δοκιμή ταχύτητας στο Διαδίκτυο. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε ακριβή αναπαράσταση της ταχύτητας σύνδεσης του Internet σας ανά πάσα στιγμή, καθώς και να λύσετε πιθανά προβλήματα συνδεσιμότητας. Ακολουθούν μερικοί ιστότοποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να δοκιμάσετε την ταχύτητα και τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο:

05 του 06

Πώς μετακινούνται αυτά τα αρχεία;

Τα αρχεία μπορούν να μεταφερθούν ηλεκτρονικά (μεταφόρτωση και λήψη) λόγω ενός πρωτοκόλλου που ονομάζεται FTP. Το ακρωνύμιο FTP αντιπροσωπεύει το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων . Το FTP είναι ένα σύστημα κίνησης και ανταλλαγής αρχείων μέσω του Διαδικτύου μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών ή / και δικτύων.

Όλες οι πληροφορίες στον Ιστό μεταδίδονται σε μικροσκοπικά bits ή πακέτα, από δίκτυο σε δίκτυο, από υπολογιστή σε υπολογιστή. Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Ιστού, ένα πακέτο είναι ένα μικρό κομμάτι δεδομένων που αποστέλλεται μέσω ενός δικτύου υπολογιστών. Κάθε πακέτο περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες: δεδομένα προέλευσης, διεύθυνση προορισμού κ.λπ.

Δισεκατομμύρια πακέτα ανταλλάσσονται σε όλο τον ιστό από διαφορετικές τοποθεσίες σε διαφορετικούς υπολογιστές και δίκτυα κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας (η διαδικασία αυτή ονομάζεται μεταγωγή πακέτων ). Όταν τα πακέτα φθάνουν στον προβλεπόμενο προορισμό τους, επανασυσκευάζονται στην αρχική τους μορφή / περιεχόμενο / μήνυμα.

Η μεταγωγή πακέτων είναι μια τεχνολογία πρωτοκόλλου επικοινωνιών που κατατάσσει τα δεδομένα σε μικρά πακέτα, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή αυτών των δεδομένων μέσω δικτύων υπολογιστών, συγκεκριμένα στο Διαδίκτυο. Αυτά τα πακέτα - μικροσκοπικά κομμάτια δεδομένων - μεταδίδονται μέσω διαφορετικών δικτύων μέχρι να φτάσουν στον αρχικό τους προορισμό και να επανασυναρμολογηθούν στην αρχική τους μορφή.

Τα πρωτόκολλα μεταγωγής πακέτων αποτελούν σημαντικό μέρος του Ιστού, καθώς αυτή η τεχνολογία καθιστά δυνατή τη γρήγορη μετάδοση δεδομένων υψηλής ποιότητας σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Τα πρωτόκολλα μεταφοράς πακέτων και πακέτων σχεδιάστηκαν ειδικά για να χειρίζονται μεγάλες ποσότητες κυκλοφορίας δεδομένων, αφού ένα μεγάλο μήνυμα μπορεί να αναλυθεί σε μικρότερα κομμάτια (πακέτα), τα οποία μεταδίδονται μέσω μιας σειράς διαφορετικών δικτύων και στη συνέχεια αποκαθίστανται γρήγορα και αποτελεσματικά στον προορισμό του.

06 του 06

Τι γίνεται με τα μεγάλα αρχεία πολυμέσων;

Τα περισσότερα αρχεία πολυμέσων, όπως μια ταινία, ένα βιβλίο ή ένα μεγάλο έγγραφο, μπορεί να είναι τόσο μεγάλα που παρουσιάζουν δυσκολίες όταν κάποιος χρήστης προσπαθεί να τα ανεβάσει ή να τα κατεβάσει ηλεκτρονικά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι πάροχοι επέλεξαν να ασχοληθούν με αυτό, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ροής.

Πολλοί ιστότοποι προσφέρουν streaming media , που είναι η διαδικασία "ροής" ενός αρχείου ήχου ή βίντεο στον Ιστό, αντί να απαιτείται από τους χρήστες να κάνουν λήψη ενός αρχείου στο σύνολό του για να αναπαραχθούν. Τα streaming media επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν μια καλύτερη εμπειρία πολυμέσων, δεδομένου ότι το περιεχόμενο πολυμέσων είναι διαθέσιμο άμεσα, αντί να κατεβάζετε πρώτα ολόκληρο το αρχείο.

Αυτή η μέθοδος παροχής πολυμέσων διαφέρει από τη ζωντανή ροή, δεδομένου ότι η ζωντανή ροή είναι μια πραγματική, ζωντανή μετάδοση βίντεο στον Ιστό, που συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Ένα παράδειγμα ζωντανής ροής θα είναι ένα αθλητικό γεγονός που εκπέμπεται ταυτόχρονα τόσο σε δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης όσο και σε ιστοσελίδες καλωδιακής τηλεόρασης.

Σχετικές : Εννέα τοποθεσίες όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τηλεοπτικές εκπομπές

Γνωστό επίσης ως ροή ήχου, ροής βίντεο, streaming μουσικής, ροής ταινιών, ροής ραδιόφωνο, streaming player

Εκτός από τα streaming media, υπάρχουν επίσης τρόποι για να μοιράζεστε αρχεία μέσω ηλεκτρονικού χώρου αποθήκευσης που είναι πολύ μεγάλος για να μοιραστείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής αποθήκευσης, όπως το Dropbox ή το Google Drive, καθιστούν αυτό ένα εύκολο πρόβλημα για την επίλυση. απλώς μεταφορτώστε το αρχείο στο λογαριασμό σας και, στη συνέχεια, κάντε την τοποθεσία κοινόχρηστη με το συμβαλλόμενο μέρος που επιθυμείτε (ανατρέξτε στην ενότητα Οι καλύτεροι ελεύθεροι χώροι αποθήκευσης online για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη διαδικασία).