Τι είναι ένα αρχείο XPS;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία XPS

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου .XPS είναι ένα αρχείο XML Paper Specification που περιγράφει τη δομή και το περιεχόμενο ενός εγγράφου, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης και της εμφάνισης. Τα αρχεία XPS μπορούν να είναι μία σελίδα ή πολλές σελίδες.

Τα αρχεία XPS εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά ως αντικατάσταση του μορφοτύπου EMF και είναι λίγο παρόμοια με την έκδοση των αρχείων PDF της Microsoft, αλλά στηρίζονται στη μορφή XML . Λόγω της δομής των αρχείων XPS, η περιγραφή ενός εγγράφου δεν αλλάζει με βάση το λειτουργικό σύστημα ή τον εκτυπωτή και είναι συνεπής σε όλες τις πλατφόρμες.

Τα αρχεία XPS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μοιραστούν ένα έγγραφο με άλλους, έτσι ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι αυτά που βλέπετε στη σελίδα είναι τα ίδια με αυτά που θα δουν όταν χρησιμοποιούν ένα πρόγραμμα προβολής XPS. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο XPS στα Windows με "εκτύπωση" στον Microsoft XPS Document Writer όταν ερωτηθείτε ποιος εκτυπωτής θα χρησιμοποιήσει.

Ορισμένα αρχεία XPS ενδέχεται να σχετίζονται με τα αρχεία Replay Action που χρησιμοποιούνται με ορισμένα βιντεοπαιχνίδια, αλλά η μορφή της Microsoft είναι πολύ πιο συνηθισμένη.

Πώς να ανοίξετε αρχεία XPS

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ανοίξετε αρχεία XPS στα Windows είναι να χρησιμοποιήσετε το XPS Viewer, το οποίο περιλαμβάνεται στα Windows Vista και τις νεότερες εκδόσεις των Windows , το οποίο περιλαμβάνει τα Windows 7 , 8 και 10. Μπορείτε να εγκαταστήσετε το πακέτο XPS Essentials για να ανοίξετε αρχεία XPS στα Windows XP .

Σημείωση: Το XPS Viewer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό δικαιωμάτων για το αρχείο XPS καθώς και για την ψηφιακή υπογραφή του εγγράφου.

Τα Windows 10 και τα Windows 8 μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή ανάγνωσης της Microsoft για να ανοίξουν αρχεία XPS.

Μπορείτε να ανοίξετε αρχεία XPS σε Mac με Pagemark, NiXPS View ή Edit και το plug-in για το Pagemark XPS Viewer για τα προγράμματα περιήγησης ιστού Firefox και Safari.

Οι χρήστες του Linux μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα Pagemark για να ανοίξουν αρχεία XPS.

Τα αρχεία παιχνιδιών αναπαραγωγής δράσης που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου XPS μπορούν να ανοίξουν με το PS2 Save Builder.

Συμβουλή: Επειδή μπορεί να χρειαστείτε διαφορετικά προγράμματα για να ανοίξετε διαφορετικά αρχεία XPS, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής του προεπιλεγμένου προγράμματος για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου στα Windows, εάν αυτό ανοίγει αυτόματα σε ένα πρόγραμμα με το οποίο δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο XPS

Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να μετατρέψετε ένα αρχείο XPS σε μορφή PDF, JPG , PNG ή κάποια άλλη μορφή εικόνας, είναι να μεταφορτώσετε το αρχείο στο Zamzar . Μόλις το αρχείο φορτωθεί σε αυτόν τον ιστότοπο, μπορείτε να επιλέξετε από μια χούφτα μορφές για να μετατρέψετε το αρχείο XPS σε, και στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε λήψη του νέου αρχείου στον υπολογιστή σας.

Ο ιστότοπος PDFaid.com σάς επιτρέπει να μετατρέψετε ένα αρχείο XPS απευθείας σε ένα έγγραφο του Word είτε σε μορφή DOC είτε σε μορφή DOCX . Απλά μεταφορτώστε το αρχείο XPS και επιλέξτε τη μορφή μετατροπής. Μπορείτε να κατεβάσετε τα μετατραπέντα εκεί από την ιστοσελίδα.

Το πρόγραμμα Able2Extract μπορεί να κάνει το ίδιο, αλλά δεν είναι δωρεάν. Ωστόσο, σας επιτρέπει να μετατρέψετε ένα αρχείο XPS σε ένα έγγραφο του Excel, το οποίο θα μπορούσε να είναι πολύ βολικό, ανάλογα με το τι σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε για το αρχείο.

Το XpsConverter της Microsoft μπορεί να μετατρέψει ένα αρχείο XPS σε OXPS.

Με τα αρχεία Replay Action, μπορείτε απλά να μετονομάσετε το από whatever.xps σε whatever.sps εάν θέλετε το αρχείο σας να ανοίξει σε προγράμματα που υποστηρίζουν τη μορφή αρχείου Sharkport Saved Game (αρχεία .SPS). Μπορεί επίσης να μπορείτε να το μετατρέψετε σε MD , CBS, PSU και άλλες παρόμοιες μορφές με το πρόγραμμα PS2 Save Builder που αναφέρθηκε παραπάνω.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή XPS

Η μορφή XPS είναι βασικά η προσπάθεια της Microsoft στη μορφή PDF. Ωστόσο, το PDF είναι πολύ πιο δημοφιλές από το XPS και γι 'αυτό πιθανότατα έχετε συναντήσει τον τρόπο με τον οποίο θα έχετε περισσότερες μορφές PDF με τη μορφή δηλώσεων ψηφιακών τραπεζών, εγχειριδίων προϊόντων και επιλογής παραγωγής σε πολλούς αναγνώστες / δημιουργούς εγγράφων και ebook.

Αν αναρωτιέστε αν πρέπει να κάνετε τα αρχεία XPS τον εαυτό σας, μπορείτε να εξετάσετε γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί δεν έχετε μόνο τη μορφή PDF. Οι περισσότεροι υπολογιστές διαθέτουν προγράμματα ανάγνωσης PDF που ενσωματώθηκαν ή εγκαταστάθηκαν χειροκίνητα σε κάποια στιγμή επειδή είναι απλά δημοφιλείς και οι δύο μορφές δεν είναι τόσο διαφορετικές ώστε να θέλουν να προτιμούν το XPS.

Η αποστολή κάποιου αρχείου XPS ενδέχεται να τους κάνει να πιστεύουν ότι είναι κακόβουλο λογισμικό αν δεν γνωρίζουν την επέκταση. Επίσης, δεδομένου ότι οι φορητές συσκευές και οι υπολογιστές Mac δεν διαθέτουν ενσωματωμένο πρόγραμμα προβολής XPS (και οι περισσότεροι έχουν εγγενή υποστήριξη PDF), είναι πιθανότερο να κάνετε κάποιον να περάσει χρόνο να κοιτάξει γύρω από έναν θεατή XPS από ό, τι ένας αναγνώστης PDF .

Ο συγγραφέας εγγράφων στα Windows 8 και νεότερες εκδόσεις των Windows προεπιλογής χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου .OXPS αντί για το .XPS. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να ανοίξετε αρχεία OXPS στα Windows 7 και σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

Ακόμα δεν μπορεί να ανοίξει το αρχείο;

Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο, βεβαιωθείτε ότι η επέκταση αρχείου διαβάζει στην πραγματικότητα το ".XPS" και όχι κάτι παρόμοιο.

Ορισμένα αρχεία χρησιμοποιούν μια επέκταση αρχείου που μοιάζει πολύ με το .XPS, παρόλο που δεν έχουν καμία σχέση, όπως τα αρχεία XLS και EPS .

Αν δεν έχετε πραγματικά ένα αρχείο XPS, αναζητήστε την πραγματική κατάληξη του αρχείου για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή και να βρείτε ένα κατάλληλο πρόγραμμα για το άνοιγμα.