Τι είναι ένα αρχείο FLAC;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία FLAC

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου FLAC είναι ένα αρχείο Free Lossless Audio Codec, μια μορφή συμπίεσης ήχου ανοικτής πηγής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συμπίεση ενός αρχείου ήχου μέχρι το ήμισυ περίπου του αρχικού του μεγέθους.

Ο ήχος που συμπιέζεται μέσω του Free Lossless Audio Codec είναι χωρίς απώλειες , πράγμα που σημαίνει ότι δεν χάνεται καμία ποιότητα ήχου κατά τη διάρκεια της συμπίεσης. Αυτό είναι σε αντίθεση με άλλες δημοφιλείς μορφές συμπίεσης ήχου που πιθανώς έχετε ακούσει, όπως MP3 ή WMA .

Ένα αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων FLAC είναι ένα αρχείο απλού κειμένου που κανονικά ονομάζεται ffp.txt που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του ονόματος αρχείου και των πληροφοριών αθροίσματος ελέγχου που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο αρχείο FLAC. Αυτά παράγονται μερικές φορές μαζί με ένα αρχείο FLAC.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο FLAC

Η καλύτερη συσκευή αναπαραγωγής FLAC είναι πιθανώς VLC επειδή υποστηρίζει όχι μόνο FLAC αλλά και πολλές άλλες κοινές και ασυνήθιστες μορφές ήχου και βίντεο που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε στο μέλλον.

Ωστόσο, σχεδόν όλες οι δημοφιλείς συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων θα πρέπει να μπορούν να αναπαράγουν ένα αρχείο FLAC, μπορεί να απαιτούν απλώς την εγκατάσταση ενός πρόσθετου ή μιας επέκτασης. Το Windows Media Player, για παράδειγμα, μπορεί να ανοίξει αρχεία FLAC με το plugin OpenCodec του Xiph. Το δωρεάν εργαλείο Fluke μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Mac για την αναπαραγωγή αρχείων FLAC στο iTunes.

Το Microsoft Groove Music, το GoldWave, το VUPlayer, το aTunes και το jetAudio είναι μερικοί άλλοι παίκτες FLAC.

Η κοινότητα Free Lossless Audio Codec φιλοξενεί έναν ιστότοπο αφιερωμένο στη μορφή και διατηρεί μια καλά διατηρημένη λίστα προγραμμάτων που υποστηρίζουν το FLAC, καθώς και μια λίστα συσκευών υλικού που υποστηρίζουν τη μορφή FLAC.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο FLAC

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να μετατρέψετε μόνο ένα ή δύο αρχεία FLAC είναι να χρησιμοποιήσετε έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων που εκτελείται στον περιηγητή σας, ώστε να μην χρειάζεται να κάνετε λήψη κάποιου λογισμικού. Το Zamzar , το Online-Convert.com και το media.io είναι μόνο μερικά παραδείγματα που μπορούν να μετατρέψουν FLAC σε WAV , AC3, M4R , OGG και άλλες παρόμοιες μορφές.

Εάν το αρχείο FLAC είναι μεγάλο και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανεβάσετε ή έχετε πολλά από αυτά που θέλετε να μετατρέψετε χύμα, υπάρχει μια χούφτα εντελώς δωρεάν μετατροπείς ήχου που μετατρέπουν σε και από τη μορφή FLAC.

Το Free Studio και το Switch Sound File Converter είναι δύο προγράμματα που μπορούν να μετατρέψουν FLAC σε MP3, AAC , WMA, M4A και άλλες κοινές μορφές ήχου. Για να μετατρέψετε το FLAC σε ALAC (ALAC κωδικοποιημένο ήχο), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το MediaHuman Audio Converter.

Αν χρειαστεί να ανοίξετε ένα αρχείο FLAC απλού κειμένου, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου από τη λίστα καλύτερων επεξεργαστών ελεύθερων κειμένων .

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή FLAC

FLAC λέγεται ότι είναι η " πρώτη αληθινά ανοιχτή και ελεύθερη μορφή ήχου χωρίς απώλειες ". Είναι δωρεάν όχι μόνο για χρήση, αλλά ακόμη και ολόκληρη η προδιαγραφή είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό. Οι μέθοδοι κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης δεν παραβιάζουν άλλα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ο πηγαίος κώδικας είναι ελεύθερα διαθέσιμος ως άδεια ανοιχτού κώδικα.

Το FLAC δεν προορίζεται να προστατεύεται με DRM. Ωστόσο, παρόλο που η μορφή δεν έχει ενσωματωμένη προστασία αντιγραφής, κάποιος μπορεί να κρυπτογραφήσει το δικό του αρχείο FLAC σε άλλη μορφή κοντέινερ.

Η μορφή FLAC υποστηρίζει όχι μόνο τα δεδομένα ήχου αλλά και την κάλυψη της τέχνης, την γρήγορη αναζήτηση και την επισήμανση. Επειδή οι FLAC είναι ορατές, είναι καλύτερες από κάποιες άλλες μορφές για την επεξεργασία εφαρμογών.

Η μορφή FLAC είναι επίσης ανθεκτική στο σφάλμα, έτσι ώστε ακόμα και αν εμφανιστεί ένα σφάλμα σε ένα πλαίσιο, δεν καταστρέφει το υπόλοιπο ρεύμα σαν κάποια μορφή ήχου, αλλά απλά ένα μόνο πλαίσιο, το οποίο μπορεί να ανέρχεται μόνο σε ένα κλάσμα του συνόλου αρχείο.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή αρχείου Free Lossless Audio Codec στον ιστότοπο FLAC.

Το αρχείο σας δεν ανοίγει ακόμα;

Ορισμένες επεκτάσεις αρχείων μοιάζουν με .FLAC, αλλά στην πραγματικότητα είναι γραμμένες με διαφορετικό τρόπο και κατά συνέπεια είναι πιθανότατα αδύνατο να ανοιχτούν με τα προαναφερθέντα προγράμματα ή να μετατραπούν με τα ίδια εργαλεία μετατροπής. Εάν δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας, ελέγξτε ξανά την επέκταση - ίσως να αντιμετωπίζετε μια εντελώς διαφορετική μορφή αρχείου.

Ένα παράδειγμα είναι η μορφή αρχείου Adobe Animate Animation που τελειώνει τα αρχεία της με την επέκταση αρχείου .FLA. Αυτοί οι τύποι αρχείων ανοίγουν με το Adobe Animate, ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να ανοίξει αρχεία ήχου FLAC.

Το ίδιο ισχύει και για τα αρχεία FLIC (FLIC Animation), FLASH (Flashback Flash Games) και FLAME (Fractal Flames).