Οδηγός για την Πράσινη Τεχνολογία και την Πράσινη Τεχνολογία

Πράσινη τεχνολογία πληροφορικής ή πράσινη τεχνολογία αναφέρεται σε πρωτοβουλίες για τη χρήση της τεχνολογίας με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Πράσινες πρωτοβουλίες τεχνολογίας προσπαθούν:

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα πράσινης τεχνολογίας.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Είναι ελεύθερα διαθέσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον και δημιουργούν μικρή ρύπανση. Η Apple, η οποία κατασκευάζει ένα νέο εταιρικό κέντρο, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ανεμογεννητριών για να τροφοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου και η Google έχει ήδη δημιουργήσει ένα κέντρο δεδομένων με αιολική ενέργεια. Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν περιορίζονται μόνο στις μεγάλες εταιρείες ή στην αιολική ενέργεια. Η ηλιακή ενέργεια είναι από καιρό διαθέσιμη στους ιδιοκτήτες σπιτιού. Είναι ήδη δυνατό για τους ιδιοκτήτες κατοικιών να εγκαταστήσουν ηλιακές συστοιχίες, ηλιακοί θερμοσίφωνες και ανεμογεννήτριες για να παρέχουν τουλάχιστον μερικές από τις ενεργειακές τους ανάγκες. Άλλες οικείες πηγές πράσινης τεχνολογίας περιλαμβάνουν τη γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Το νέο γραφείο

Η συμμετοχή σε μια εκπαιδευτική συνεδρία τηλεργασίας, αντί να πετάτε στο κεντρικό γραφείο, να εργάζεστε από το σπίτι μία ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα και να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες που βασίζονται σε σύννεφο αντί να διατηρείτε μεγάλους διακομιστές επί τόπου, είναι όλες οι πτυχές της πράσινης τεχνολογίας που υπάρχουν ήδη σε πολλούς χώρους εργασίας. Η συνεργασία γίνεται δυνατή όταν όλα τα μέλη της ομάδας έχουν την ίδια εφαρμογή και οι άμεσες ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για τα έργα αποτρέπουν τις καθυστερήσεις που μπορούν να αποφευχθούν.

Στο επίπεδο της εταιρικής πληροφορικής, οι τάσεις της πράσινης τεχνολογίας περιλαμβάνουν την εικονικοποίηση server και αποθήκευσης, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο κέντρο δεδομένων και την επένδυση σε αποδοτικό εξοπλισμό.

Προϊόντα ανακύκλωσης

Όταν αγοράζετε τον επόμενο φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή, ελέγξτε αν η εταιρεία από την οποία αγοράζει θα δεχτεί τον παλιό σας υπολογιστή για ανακύκλωση. Η Apple πρωτοστατεί στην αποδοχή παλιών τηλεφώνων και άλλων συσκευών για ανακύκλωση και καθιστά εύκολο για τους αγοραστές να επιστρέφουν τα προϊόντα τους στην εταιρεία στο τέλος της χρησιμότητάς τους. Αν η εταιρεία με την οποία ασχολείστε δεν παρέχει αυτή την υπηρεσία, μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μετατρέψει τις εταιρείες με την ευχαρίστηση να πάρουν τα παλιά προϊόντα σας από τα χέρια σας για ανακύκλωση.

Τεχνολογία πράσινου διακομιστή

Οι μεγαλύτεροι αντιπρόσωποι της τεχνολογίας των εξόδων είναι συχνά η κατασκευή και η συντήρηση των κέντρων δεδομένων τους, έτσι ώστε οι περιοχές αυτές να έχουν μεγάλη προσοχή. Αυτές οι εταιρείες προσπαθούν να ανακυκλώσουν όλο τον εξοπλισμό που αφαιρείται από ένα κέντρο δεδομένων εξαιτίας του εκσυγχρονισμού ή της αντικατάστασης. Αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να μειώσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και να αγοράσουν διακομιστές υψηλής απόδοσης για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν τις εκπομπές CO2.

Ηλεκτρικά οχήματα

Αυτό που κάποτε ήταν ένα όνειρο-σωλήνα γίνεται πραγματικότητα. Η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε και κατέλαβε τη φαντασία του κοινού. Παρόλο που βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης, φαίνεται ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εδώ για να μείνουν. Η εξάρτηση από το πετρέλαιο για τη μεταφορά μπορεί τελικά να τερματιστεί.

Το μέλλον της πράσινης νανοτεχνολογίας

Η πράσινη χημεία, η οποία αποφεύγει τη χρήση ή την παραγωγή επικίνδυνων υλικών, αποτελεί σημαντική πτυχή της πράσινης νανοτεχνολογίας. Παρόλο που βρίσκεται ακόμα στο επιστημονικό στάδιο ανάπτυξης, η νανοτεχνολογία αναμένεται να συνεργαστεί με υλικά της κλίμακας ενός δισεκατομμυριοστότου ενός μέτρου. Όταν τελειοποιηθεί η νανοτεχνολογία, θα μεταμορφώσει την παραγωγή και την υγειονομική περίθαλψη σε αυτή τη χώρα.