Τι είναι καθυστέρηση σε VoIP;

Ορισμός:

Η καθυστέρηση προκαλείται όταν τα πακέτα δεδομένων (φωνή) χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο για να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό προκαλεί κάποια διακοπή είναι η ποιότητα της φωνής. Ωστόσο, αν αντιμετωπιστεί σωστά, τα αποτελέσματά της μπορούν να ελαχιστοποιηθούν.

Όταν τα πακέτα στέλνονται μέσω δικτύου προς ένα μηχάνημα / τηλέφωνο προορισμού, κάποια από αυτά ενδέχεται να καθυστερήσουν. Τα χαρακτηριστικά αξιοπιστίας στον μηχανισμό ποιότητας φωνής φροντίζουν ώστε η συνομιλία να μην είναι αδιέξοδο, περιμένοντας ένα πακέτο που πήγε να περπατήσει κάπου στο πράσινο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το ταξίδι των πακέτων από την πηγή στον προορισμό και ένα από αυτά είναι το υποκείμενο δίκτυο.

Το καθυστερημένο πακέτο μπορεί να έρθει αργά ή να μην έρθει καθόλου, σε περίπτωση που χαθεί. Οι εκτιμήσεις ποιότητας QoS για τη φωνή είναι σχετικά ανεκτικές σε σχέση με την απώλεια πακέτων, σε σύγκριση με το κείμενο. Εάν χάσετε μια λέξη ή μηδέν στην ισορροπία σας, το κείμενό σας μπορεί να σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό! Εάν χάσατε ένα "hu" ή ένα "ha" σε μια ομιλία, αυτό δεν κάνει ένα πολύ μεγάλο αντίκτυπο, εκτός από κάποιες φασαρία στην ποιότητα φωνής. Εκτός αυτού, ο μηχανισμός εξομάλυνσης της φωνής το ρυθμίζει έτσι ώστε να μην αισθάνεστε το χτύπημα.

Όταν ένα πακέτο καθυστερεί, θα ακούσετε τη φωνή αργότερα από ό, τι θα έπρεπε. Εάν η καθυστέρηση δεν είναι μεγάλη και είναι σταθερή, η συνομιλία σας μπορεί να είναι αποδεκτή. Δυστυχώς, η καθυστέρηση δεν είναι πάντα σταθερή και ποικίλλει ανάλογα με ορισμένους τεχνικούς παράγοντες. Αυτή η μεταβολή στην καθυστέρηση ονομάζεται jitter , η οποία προκαλεί βλάβη στην ποιότητα της φωνής.

Η καθυστέρηση προκαλεί ηχώ στις κλήσεις VoIP.