Ο στερεοφωνικός ενισχυτής αυτοκινήτου ενεργοποιείται και απενεργοποιείται από τον εαυτό του

Γιατί θα μπορούσε ένας ενισχυτής να απενεργοποιηθεί από μόνη της;

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί λόγοι για να απενεργοποιηθεί ένας ενισχυτής από μόνη της. Μπορεί να εισέρχεται σε "λειτουργία προστασίας", η οποία είναι μια αυτόματη λειτουργία τερματισμού που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει τον ενισχυτή να υποστεί περαιτέρω βλάβη. Είναι επίσης πιθανό ότι υπάρχει πρόβλημα με την καλωδίωση, ο ενισχυτής μπορεί να είναι πολύ ζεστός ή μπορεί να είναι ακόμη και ελαττωματικός και να χρειάζεται αντικατάσταση.

Όταν ένας ενισχυτής αυτοκινήτου μπαίνει σε λειτουργία προστασίας

Ο τρόπος προστασίας είναι ένα περίπλοκο θέμα, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία από έναν ενισχυτή ήχου αυτοκινήτου στον άλλον. Ορισμένοι ενισχυτές έχουν LED που ανάβουν όταν έχει ενεργοποιηθεί ο τρόπος προστασίας, άλλοι όχι, ενώ μερικοί έχουν ακόμη και πολλαπλές λυχνίες LED, καθένα από τα οποία υποδεικνύει διαφορετικό τύπο σφάλματος. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο ενισχυτής σας είναι εγκατεστημένος σε ένα μέρος όπου είναι δύσκολο να το δείτε, το προστατευτικό φως μπορεί να ανάψει χωρίς να το γνωρίζετε. Έτσι πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, θα θελήσετε να εντοπίσετε τον ενισχυτή σας, να κάνετε ό, τι είναι απαραίτητο για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό και, στη συνέχεια, να το ελέγξετε για μια προειδοποιητική ένδειξη. Εάν διαθέτει LED κατάστασης προστασίας και η λυχνία LED ανάβει και παραμένει αναμμένη, τότε ο ενισχυτής βρίσκεται σε λειτουργία προστασίας.

Εάν ο ενισχυτής σας εισέρχεται στη λειτουργία προστασίας του, είτε αμέσως μόλις το ενεργοποιήσετε ή σε οποιοδήποτε σημείο μετά από αυτό, τότε υπάρχει μια κάπως περίπλοκη διαγνωστική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε. Η βασική ιδέα πίσω από τη διάγνωση ενός ενισχυτή σε λειτουργία προστασίας είναι ότι ο ενισχυτής μπορεί να έχει εγκατασταθεί ακατάλληλα, ενδέχεται να έχει υπερθερμανθεί, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με την καλωδίωση ή μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα με ένα ή περισσότερα ηχεία ή υπογούφερ . Για παράδειγμα, ένα γειωμένο ηχείο μπορεί να προκαλέσει την είσοδο ενός ενισχυτή σε μια προστατευμένη λειτουργία, οπότε θα κλείσει.

Προβλήματα καλωδίωσης του ενισχυτή

Εάν ο ενισχυτής σας δεν βρίσκεται σε λειτουργία προστασίας ή δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πει κανείς επειδή δεν διαθέτει ενδεικτική λυχνία LED, ίσως έχετε πρόβλημα καλωδίωσης. Για παράδειγμα, αν το καλώδιο του ενισχυτή σας είναι συνδεδεμένο με το καλώδιο της κεραίας απομακρυσμένης κεφαλής της μονάδας κεφαλής αντί του απομακρυσμένου καλωδίου ενισχυτή, ενδέχεται να τερματιστεί κάθε φορά που αλλάζετε την είσοδο από το ραδιόφωνο στο CD player ή οτιδήποτε άλλο. Μια κακή ασφάλεια ή τυχόν χαλαρά ή κακώς συνδεδεμένα καλώδια τροφοδοσίας ή γείωσης μπορεί επίσης να προκαλέσει τυχαία ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ενός ενισχυτή.

Ορισμένα παλαιότερα οχήματα που έχουν ενημερωθεί με σύγχρονες μονάδες κεφαλής και ενισχυτές μπορούν επίσης να παρουσιάσουν μοναδικά ζητήματα. Για παράδειγμα, μερικά παλαιότερα οχήματα είναι ενσύρματα τόσο για συνεχή ισχύ όσο και για μνήμη διατηρούν ζωντανές λειτουργίες στη μονάδα κεφαλής, αλλά η υπάρχουσα καλωδίωση δεν μπορεί να παρέχει τη σωστή ένταση σε μια σύγχρονη μονάδα κεφαλής. Σε καταστάσεις όπως αυτές, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η κεντρική μονάδα σβήνει και επανέρχεται όταν ξεκινάτε το αυτοκίνητο, αλλά ο ενισχυτής δεν ανάβει ή δεν ενεργοποιείται καθόλου. Η μόνη λύση για αυτό το είδος προβλήματος καλωδίωσης είναι να εκτελέσετε ένα νέο καλώδιο του σωστού μετρητή από την μπαταρία ή το κιβώτιο ασφαλειών και να το τοποθετήσετε με μια σωστά διαστασιολογημένη ασφάλεια.

Προβλήματα θερμότητας του ενισχυτή

Κάθε φορά που ένας ενισχυτής είναι ενεργοποιημένος και λειτουργεί, παράγει θερμότητα, γι 'αυτό η εγκατάσταση ενός ενισχυτή σε περιορισμένο χώρο με ανεπαρκή εξαερισμό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Αν ένας ενισχυτής δεν διαθέτει επαρκή εξαερισμό, μπορεί να υπερθερμανθεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την είσοδο σε λειτουργία προστασίας ή απλά να σταματήσει να λειτουργεί. Αυτό μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα, οπότε ο ενισχυτής θα επανέλθει μετά την ψύξη του, αλλά η υπερθέρμανση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόνιμη αποτυχία.

Εάν διαπιστώσετε ότι ο ενισχυτής σας είναι εγκατεστημένος σε μια τοποθεσία όπου γίνεται πολύ ζεστό, θα θέλετε να τον μετακινήσετε κάπου αλλού. Μπορεί να έχετε τραβήξει το πρόβλημα εγκαίρως για να αποφύγετε βλάβες που διαρκούν, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να πείτε απλώς την επανεγκατάσταση του ενισχυτή σε μια θέση με καλύτερη ροή αέρα και στη συνέχεια να περιμένετε να δει εάν αποτύχει μόνιμα ή όχι.

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, αντικαταστήστε τον ενισχυτή

Είτε ο ενισχυτής βρίσκεται σε κατάσταση προστασίας είτε όχι, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα ότι απλά απέτυχε. Στην περίπτωση αυτή, ο μόνος τρόπος να τον σταματήσετε να απενεργοποιηθεί μόνος του είναι να τον αντικαταστήσει. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας ενισχυτής μπορεί να αποτύχει και η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των βασικών ζητημάτων θα οδηγήσει συχνά συχνά και στην αποτυχία του νέου ενισχυτή ή δεν θα λειτουργήσει σωστά από την αρχή.