Τι να κάνετε όταν οι μετρητές στο αυτοκίνητό σας δεν λειτουργούν

Τα όργανα ταμπλό οργάνων στο αυτοκίνητό σας λένε μια πολύπλοκη ιστορία για τα πάντα από τον τρέχοντα ρυθμό ταχύτητάς σας, στην κατάσταση και την υγεία του κινητήρα σας, ακόμα και αν τα πράγματα όπως οι προβολείς σας είναι ενεργοποιημένα ή όχι. Τα διαφορετικά οχήματα έχουν διαφορετικά όργανα μέτρησης και ορισμένα όργανα είναι πολύ πιο περίπλοκα από άλλα. Αλλά όταν οι μετρητές στο αυτοκίνητό σας σταματούν να λειτουργούν, δεν είναι μια κατάσταση που μπορείτε με ασφάλεια να αγνοήσετε.

Όταν ένα μετρητή σταματήσει να λειτουργεί, το πρόβλημα μπορεί να είναι στο ίδιο το όργανο μέτρησης ή σε έναν κακό αισθητήρα, ενώ όλα τα όργανα κοπής ταυτοχρόνως δείχνουν συχνά μια φουσκωτή ασφάλεια ή ένα ελαττωματικό ταμπλό οργάνων.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες των μετρητών σε ένα αυτοκίνητο που δεν λειτουργεί μπορεί να αναλυθεί σε τρία σενάρια:

  1. Κανένας από τους μετρητές δεν λειτουργεί.
      1. Εάν κανένα από τα όργανα μέτρησης δεν λειτουργεί καθόλου, το πρόβλημα μπορεί να είναι μια φουσκωτή ασφάλεια ή ένα ελαττωματικό ταμπλό οργάνων.
  2. Εάν όλα τα όργανα μέτρησης είναι χαμηλά ή ακανόνιστα, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα με τον ρυθμιστή τάσης που τροφοδοτεί τη συστοιχία οργάνων.
  3. Εάν τα όργανα μέτρησης είναι όλα συνδεδεμένα με την υψηλότερη δυνατή ένδειξη, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα καλωδίωσης ή κακός ρυθμιστής τάσης οργάνου.
  4. Ένα ατομικό όργανο μέτρησης δεν λειτουργεί.
      1. Εάν η πίεση του λαδιού, το ψυκτικό υγρό, το φορτίο ή το μετρητή αερίων δεν λειτουργούν ή δουλεύουν λανθασμένα, το πρόβλημα είναι στο μετρητή, στην καλωδίωση ή στον αποστολέα.
  5. Τα ταχύμετρα είναι μοναδικά στο ότι μερικά από αυτά χρησιμοποιούν φυσικά καλώδια αντί για αισθητήρες, επομένως ένα ταχύμετρο που δεν λειτουργεί μπορεί επίσης να υποδεικνύει ένα σπασμένο καλώδιο ή ένα απογυμνωμένο εργαλείο.
  6. Ένα ή περισσότερα προειδοποιητικά φώτα ταμπλό δεν λειτουργούν.
      1. Εάν μία ή περισσότερες προειδοποιητικές λυχνίες δεν φωτιστούν όταν ενεργοποιήσετε για πρώτη φορά το πλήκτρο, συνήθως υποδεικνύεται ένας λαμπτήρας που εμφυσάται.
  7. Εάν καμία από τις ενδεικτικές λυχνίες δεν ανάψει καθόλου, ελέγξτε πρώτα τις ασφάλειες και την καλωδίωση στο ταμπλό οργάνων.
  8. Εάν ανάβει μια προειδοποιητική λυχνία και παραμείνει αναμμένη όταν λειτουργεί ο κινητήρας, αυτό συνήθως υποδεικνύει ένα πρόβλημα με αυτό το συγκεκριμένο σύστημα.

Μετρητές στο αυτοκίνητο δεν δουλεύουν καθόλου

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σχεδίων και σχημάτων οργάνων οργάνων , αλλά όταν όλα τα όργανα μέτρησης σε ένα αυτοκίνητο σταματήσουν να λειτουργούν ταυτόχρονα, το πρόβλημα είναι συνήθως πρόβλημα ασφάλισης ή καλωδίωσης. Το πρώτο βήμα στη διάγνωση αυτού του είδους του προβλήματος είναι η αναγνώριση της ασφάλειας που συσχετίζεται με το συγκρότημα οργάνων ή τους μετρητές.

Η ασφάλεια πρέπει να τροφοδοτείται και από τις δύο πλευρές όταν το κλειδί ανάφλεξης γυρίζει στη θέση ενεργοποίησης. Μπορείτε να το ελέγξετε με φτηνό δοκιμαστικό φως ή πολύμετρο ή να πάρετε το αυτοκίνητό σας σε έναν μηχανικό αν δεν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία ή δεν είστε άνετα να σκάσετε σε ένα τέτοιο διαγνωστικό.

Εάν η ασφάλεια είναι καλή, το επόμενο πράγμα που εσείς ή ο μηχανικός σας θα θέλετε να κάνετε είναι να ελέγξετε για την ισχύ στα μεμονωμένα όργανα μέτρησης. Αυτό συνήθως απαιτεί την αφαίρεση της συστοιχίας οργάνων, η οποία μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα σε ορισμένα οχήματα.

Σε ελάχιστο επίπεδο, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε μερικά κομμάτια και να ξεβιδώσετε το σύμπλεγμα για να το τραβήξετε δωρεάν. Το επίπεδο δυσκολίας είναι συνήθως ίσο με την εγκατάσταση ενός νέου ραδιοφώνου αυτοκινήτου , οπότε αν είστε άνετοι με αυτή τη δουλειά, μπορείτε πιθανόν να το χειριστείτε αυτό.

Τι θα συμβεί αν δεν λειτουργούν οι ενδεικτικές λυχνίες και οι φωτεινές ενδείξεις παύσης;

Εάν τα όργανα μέτρησης δεν λειτουργούν και τα φώτα και οι ενδεικτικές λυχνίες δεν αναβοσβήνουν, αυτό είναι ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στο έδαφος. Αυτό προϋποθέτει ότι έχετε ήδη ελέγξει την ασφάλεια των μετρητών και ότι είστε σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

Όταν ένα σύμπλεγμα οργάνων δεν είναι σωστά γειωμένο , συνήθως θα διαπιστώσετε ότι οι μετρητές και οι φωτεινές ενδείξεις δεν λειτουργούν ή λειτουργούν μόνο περιοδικά. Μπορεί να είστε σε θέση να ελέγξετε το έδαφος ανατρέχοντας κάτω από την παύλα με ένα φακό, αλλά θα πρέπει να αφαιρέσετε πραγματικά το σύμπλεγμα οργάνων σε πολλές περιπτώσεις.

Τι εάν οι μετρητές φαίνονται ανωμαλίες ή οι βελόνες είναι συνδεδεμένες;

Όταν οι μετρητές φαίνεται να κινούνται αδρανώς ή έχουν συνδεθεί με την υψηλότερη δυνατή ένδειξη, το πρόβλημα είναι συνήθως ένα κακό συστατικό, όπως ένας ρυθμιστής τάσης οργάνου ή ένα κακό έδαφος.

Ανεπαρκείς μετρητές ή μετρητές που φαίνεται να διαβάζουν ομοιόμορφα χαμηλοί, προκαλούνται συνήθως από έναν κακό ρυθμιστή τάσης οργάνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να μπορείτε να αφαιρέσετε τον ρυθμιστή, να καθαρίσετε τους ακροδέκτες του συνδετήρα και να το εγκαταστήσετε ξανά.

Μετρητές που όλοι διαβάζουν όλο το χρόνο συνήθως προκαλούνται από ένα χαλαρό ή άσχημο έδαφος. Αν είστε σε θέση να εντοπίσετε το έδαφος, είτε οπτικά είτε με τη βοήθεια ενός διαγράμματος καλωδίωσης, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλισμένο σφιχτά και χωρίς σκουριά ή διάβρωση .

Το πρόβλημα με τις ηλεκτρονικές συστοιχίες οργάνων

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ολόκληρο το σύμπλεγμα οργάνων είναι κακό. Για παράδειγμα, εάν διαθέτετε ένα ηλεκτρονικό συγκρότημα οργάνων που δεν διαθέτει ξεχωριστά όργανα μετρήσεων που λαμβάνουν ανεξάρτητες εισόδους από μεμονωμένες μονάδες αποστολής, η πλήρης αποτυχία όλων των μετρητών απαιτεί συχνά την αντικατάσταση ολόκληρου του συγκροτήματος.

Τα πρώτα ηλεκτρονικά συγκροτήματα οργάνων είχαν ψηφιακές ενδείξεις σαν ένα ξυπνητήρι LCD, ενώ το σύγχρονο ισοδύναμο συχνά προσομοιώνει τα αναλογικά όργανα με πολύ πιο εξελιγμένο τρόπο. Και στις δύο περιπτώσεις, η διάγνωση και η επισκευή ή η ανακατασκευή αυτού του τύπου οργάνων είναι έξω από τη σφαίρα του τυπικού do-it-yourselfer, εκτός αν θέλετε απλώς να αντικαταστήσετε ολόκληρο το πράγμα και να ελπίζετε για το καλύτερο.

Τι εάν ένα μόνο μετρητή δεν λειτουργεί;

Όταν ένα μόνο μετρητή σταματήσει να λειτουργεί, το πρόβλημα είναι είτε στο μετρητή, είτε στην καλωδίωση είτε στη μονάδα αποστολής. Εάν αισθάνεστε άνετα τον εντοπισμό και την αφαίρεση μονάδων αποστολής και αισθητήρων, μπορείτε να διαγνώσετε αυτό το είδος προβλήματος μόνοι σας. Διαφορετικά, θα πρέπει να το πάρετε σε έναν μηχανικό.

Χρησιμοποιώντας το μετρητή θερμοκρασίας ψυκτικού μέσου ως παράδειγμα, η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την αποσύνδεση της μονάδας αποστολής. Με το διακόπτη ανάφλεξης να ανάβει ο μετρητής. Αν συνδέσετε το καλώδιο της μονάδας αποστολής στη γείωση, το όργανο μέτρησης θα πρέπει να αλλάξει για να διαβάσει ζεστό.

Εάν το μετρητή κινείται όπως αναμένεται, τότε μπορείτε να υποψιάζεστε ότι υπάρχει κακή μονάδα αποστολής. Εάν το όργανο μέτρησης δεν κινείται όταν βγάλετε το καλώδιο του αισθητήρα, τότε μπορείτε να υποψιάζεστε ότι υπάρχει κακός μετρητής. Παρόμοιες δοκιμές μπορούν να εκτελεστούν σε όλα τα όργανα μέτρησης του συγκροτήματος οργάνων σας, αν και οι συγκεκριμένες διαδικασίες μπορεί να διαφέρουν από τη μια εφαρμογή στην άλλη.

Όταν το Ταχύμετρο δεν λειτουργεί

Ενώ όλα τα όργανα μέτρησης μπορούν να είναι είτε αναλογικά είτε ψηφιακά, τα ταχύμετρα είναι μοναδικά στο μέτρο που μπορούν να έχουν είτε μηχανικές είτε ηλεκτρικές εισόδους. Όλοι οι άλλοι μετρητές παύσης συνδέονται με αισθητήρες ή μονάδες αποστολής μέσω καλωδίων, ενώ το ταχύμετρο μπορεί να χρησιμοποιεί είτε αισθητήρα ταχύτητας είτε φυσικό καλώδιο .

Στα οχήματα που χρησιμοποιούν καλώδια, το ταχύμετρο συνδέεται φυσικά με τη μετάδοση μέσω καλωδίου. Το καλώδιο είναι συνήθως τετράγωνο και στα δύο άκρα ή τετράγωνο στο ένα άκρο και τοποθετημένο στο άλλο. Όταν το καλώδιο σπάσει, ο μετρητής μπορεί να μην κινηθεί καθόλου, ή μπορεί να σπάσει λίγο περιοδικά.

Η λύση για αυτό το πρόβλημα είναι απλώς η αντικατάσταση του καλωδίου ταχύμετρου, η οποία αφορούσε την αποσύνδεσή του από το κιβώτιο ταχυτήτων, την αποσύνδεσή του από το σύμπλεγμα οργάνων και στη συνέχεια την ολίσθηση του μέσω του τείχους προστασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό απαιτεί επίσης την αφαίρεση του ίδιου του ομίλου οργάνων.

Βαθμονομητές ταχύτητας και αισθητήρες ταχύτητας

Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα και φορτηγά χρησιμοποιούν αισθητήρες ταχύτητας αντί για καλώδια και η μετάβαση ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990. Ορισμένα οχήματα έχουν ακόμη αισθητήρα ταχύτητας και καλώδιο, οπότε το καλώδιο οδηγεί συνήθως το ταχύμετρο, ενώ ο αισθητήρας ταχύτητας ή ο αισθητήρας τροχών λέει στον υπολογιστή πόσο γρήγορα κινείται το όχημα.

Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα τι είναι το αυτοκίνητό σας είναι είτε να αναζητήσετε τη μάρκα, το μοντέλο και το έτος είτε να ελέγξετε φυσικά το πίσω μέρος του συγκροτήματος οργάνων. Εάν δεν υπάρχει καλώδιο που να συνδέεται στο πίσω μέρος του συγκροτήματος, τότε το όχημά σας διαθέτει αισθητήρα ταχύτητας.

Στα οχήματα που διαθέτουν αισθητήρες ταχύτητας, ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν ο αισθητήρας ή ο μετρητής είναι κακός απαιτεί την ύπαρξη συστήματος ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού . Δεδομένου ότι ο αυτόματος έλεγχος ταχύτητας χρησιμοποιεί επίσης τον αισθητήρα ταχύτητας, δεν θα λειτουργήσει σωστά ή καθόλου, εάν ο αισθητήρας είναι κακός.

Εάν διαπιστώσετε ότι ο έλεγχος ταχύτητας λειτουργεί, αλλά το ταχύμετρο σας δεν λειτουργεί, τότε θα πρέπει να υποψιάζεστε ότι έχετε ένα κακό ταχύμετρο. Το αντίστροφο είναι επίσης αληθές, οπότε αν και το ταχύμετρο και το κρουαζιερόπλοό σας δυσλειτουργούν, μπορείτε να υποψιάζεστε έναν αισθητήρα κακής ταχύτητας ή μια ελαττωματική καλωδίωση.

Σε λιγότερο συνήθη περιστάσεις, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU) θα μπορούσε επίσης να είναι δυσλειτουργία. Αν πάρετε το αυτοκίνητό σας σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό, θα μπορούν να συνδεθούν στο ECU για να διαβάσουν κωδικούς βλαβών και άλλα δεδομένα. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό δοκιμών, θα μπορούν επίσης να δοκιμάσουν τον αισθητήρα ταχύτητας.

Τι εάν είναι τα προειδοποιητικά φώτα ταμπλό που δεν λειτουργούν;

Ενώ πολλά οχήματα έχουν μετρητές που εμφανίζουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τα πάντα, από την κατάσταση του συστήματος φόρτισης έως τη θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου, ορισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά έχουν φώτα προειδοποίησης.

Αυτές οι προειδοποιητικές λυχνίες έχουν σχεδιαστεί για να φωτίζονται όταν η είσοδος μιας μονάδας αποστολής ή ενός αισθητήρα πέφτει έξω από το αναμενόμενο εύρος. Έτσι αντί για μια βελόνα που σας λέει ότι το ψυκτικό σας είναι 230 βαθμούς Φαρενάιτ και στην κόκκινη ζώνη κινδύνου, θα ανάβει μια παρόμοια κόκκινη προειδοποιητική λυχνία για να σας ενημερώσουμε ότι το ψυκτικό υγρό είναι θερμότερο από όσο θα έπρεπε.

Αυτά τα φώτα και άλλα, όπως ο μηχανισμός ελέγχου και το φως ABS , είναι σχεδιασμένα να ανάβουν όταν γυρίζετε το κλειδί ανάφλεξης στη θέση on, η οποία αναφέρεται ως δοκιμή βολβών. Εάν ένα ή περισσότερα από τα φώτα αποτύχουν να φωτιστούν, συνήθως απλά σημαίνει ότι οι βολβοί καίγονται.

Αν δεν ανάψει καμία από τις προειδοποιητικές λυχνίες του πίνακα ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του φωτός της μηχανής ελέγχου, τότε είναι συνήθως μια ασφάλεια ή ένα πρόβλημα εδάφους. Αυτός ο τύπος προβλήματος διαγιγνώσκεται με τον ίδιο τρόπο όπως ένας μετρητής που δεν λειτουργεί, οπότε θα πρέπει να ελέγξετε την ισχύ στην κατάλληλη ασφάλεια και να βεβαιωθείτε ότι η γείωση της συστοιχίας οργάνων είναι εντάξει. Εάν τα πράγματα αυτά ελέγξουν έξω, τότε το πρόβλημα είναι συνήθως μια κακή μονάδα αποστολής ή καλωδίωση.

Αναγνωρίζοντας γιατί οι μετρητές και τα φώτα δεν λειτουργούν

Ανεξάρτητα από το αν ασχολείστε με μετρητές ή φώτα, η βασική διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων θα καθορίζεται πάντα από τον αριθμό των βλαβών που συμβαίνουν ταυτόχρονα. Επομένως, εάν είναι μόνο ένα μετρητή ή ένα φως που δεν λειτουργεί, θα ακολουθήσετε μια βασική διαδικασία και θα ακολουθήσετε μια άλλη εάν όλα σταματούν να λειτουργούν ταυτόχρονα.

  1. Όταν όλα τα όργανα μέτρησης ή οι προειδοποιητικές λυχνίες στο αυτοκίνητό σας σταματούν να λειτουργούν ταυτόχρονα, το πρόβλημα είναι κάτι που όλα τα όργανα μετρήσεων και τα φώτα έχουν κοινό.
    1. Ελέγξτε πρώτα τις ασφάλειες. Η ασφάλεια μπορεί να επισημανθεί ως μετρητές, συστάδες ή κάτι παρόμοιο. Αυτή η ασφάλεια πρέπει να έχει ισχύ και στις δύο πλευρές με την ανάφλεξη στη θέση on.
    2. Αν οι ασφάλειες είναι εντάξει, ελέγξτε την τροφοδοσία στο ταμπλό οργάνων.
    3. Εάν η συστοιχία οργάνων έχει ισχύ, ελέγξτε για τη γείωση. Μια κακή σύνδεση γείωσης μπορεί να προκαλέσει συνολική βλάβη ή ακανόνιστες ενδείξεις.
    4. Όταν αποτύχουν όλα τα άλλα, το ίδιο το ταμπλό οργάνων ίσως χρειαστεί να αντικατασταθεί.
  2. Όταν ένα μόνο μετρητή ή φως σταματήσει να λειτουργεί, το πρόβλημα είναι είτε ένας κακός αισθητήρας είτε ένας κακός μετρητής.
    1. Η διάγνωση ενός μόνο κακού μετρητή ή ενός προειδοποιητικού φωτός απαιτεί τον εντοπισμό του αισθητήρα που συνδέεται με αυτόν.
    2. Η αποσύνδεση του αισθητήρα είναι συνήθως το πρώτο βήμα. Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας του μετρητή, η αποσύνδεση του αισθητήρα ή η σύνδεση του με τη γείωση μπορεί να σας επιτρέψει να ελέγξετε τη λειτουργία του μετρητή.
    3. Η διαγνωστική διαδικασία για μετρητές και αισθητήρες διαφέρει από τη μια εφαρμογή στην άλλη.
    4. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από χαλαρή σύνδεση.
  1. Όταν ένα ταχύμετρο με φυσικό καλώδιο δεν λειτουργεί, το πρόβλημα είναι ένα σπασμένο καλώδιο ή κακό ταχύμετρο.
    1. Αν μπορείτε να εντοπίσετε πού συνδέεται το καλώδιο ταχύμετρου στο κιβώτιο ταχυτήτων, η διάγνωση αυτού του προβλήματος είναι πολύ εύκολη.
    2. Η χειροκίνητη περιστροφή του άκρου του καλωδίου που εισέρχεται στο κιβώτιο ταχυτήτων με τα δάχτυλά σας θα πρέπει να προκαλέσει την κίνηση του ταχυμέτρου.
    3. Εάν το ταχύμετρο δεν μετακινείται, αποσυνδέστε το καλώδιο από το ταχύμετρο και γυρίστε το χειροκίνητα.
    4. Εάν δεν βλέπετε μία στροφή όταν περιστρέφετε το άλλο, το καλώδιο σπάει εσωτερικά. Αν γυρίσει, τότε το ταχύμετρο είναι κακό.