Τι είναι η λειτουργία προστασίας ενισχυτή;

Ο τρόπος προστασίας του ενισχυτή είναι ουσιαστικά μόνο μια κατάσταση τερματισμού λειτουργίας, σύμφωνα με την οποία οι ενισχυτές αυτοκινήτων μπορούν να εμπλακούν σε διάφορες διαφορετικές συνθήκες. Ο σκοπός αυτής της κατάστασης απενεργοποίησης είναι ότι μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή βλάβη του ενισχυτή ή άλλων εξαρτημάτων του συστήματος. Έτσι, ενώ ασχολείστε με έναν ενισχυτή σε λειτουργία προστασίας μπορεί να είναι ενοχλητικό, θα μπορούσε πραγματικά να σας εξοικονομήσει από έναν πολύ μεγαλύτερο πονοκέφαλο στο μέλλον.

Ορισμένες από τις πιο κοινές αιτίες ενός ενισχυτή που πηγαίνει σε λειτουργία προστασίας περιλαμβάνουν:

Αντιμετώπιση προβλημάτων Λειτουργία προστασίας ενισχυτή

Η πλήρης επίλυση ενός προβλήματος όπως αυτό μπορεί να είναι πάνω από το κεφάλι σας αν είστε σχετικά greenhorn όταν πρόκειται για ήχο αυτοκινήτου, οπότε ίσως αξίζει να ζητήσετε βοήθεια από τον φίλο σας εάν έχει εμπειρία με οτιδήποτε άλλο εκτός από την εγκατάσταση μόνο εξαρτημάτων.

Σε περίπτωση που δεν πρόκειται για επιλογή ή απλά θέλετε να ξεκινήσετε, μπορείτε να ανατρέξετε σε κάποιες εύκολες ερωτήσεις που μπορείτε να ζητήσετε από τον εαυτό σας να βρεθείτε στο σωστό δρόμο.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε πάλι τι συνέβη ακριβώς πριν αποτύχει ο ενισχυτής σας.

  1. Εάν ο ενισχυτής δεν λειτουργεί σωστά όταν ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά:
      1. Η αποτυχία πιθανώς οφείλεται σε πρόβλημα εγκατάστασης.
    1. Εάν πληρώσατε κάποιον για να εγκαταστήσετε τον ενισχυτή, ελέγξτε μαζί του προτού εκτελέσετε πολλές εργασίες διάγνωσης μόνοι σας.
    2. Ξεκινήστε το διαγνωστικό έλεγχο ελέγχοντας τα καλώδια τροφοδοσίας και γείωσης και βεβαιώνοντας ότι ο ενισχυτής είναι φυσικά απομονωμένος από οποιαδήποτε γυμνή μεταλλική επαφή με το όχημα.
  2. Αν ο ενισχυτής δεν λειτουργεί σωστά μετά από μια εξαιρετικά μεγάλη περίοδο ακρόασης:
      • Ο ενισχυτής σας μπορεί να έχει υπερθερμανθεί.
  3. Ορισμένοι ενισχυτές θα πάνε σε κατάσταση προστασίας αν γίνουν πολύ ζεστοί, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει μια πιο μόνιμη αποτυχία.
  4. Η πιο συνηθισμένη αιτία της υπερθέρμανσης είναι η έλλειψη ροής αέρα.
  5. Αν ο ενισχυτής σας βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα ή σε άλλο χώρο, αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση.
  6. Ένας τρόπος για να δοκιμάσετε αυτό είναι να ρυθμίσετε έναν ανεμιστήρα 12v έτσι ώστε να φυσά αέρα πάνω από τον ενισχυτή σας. Εάν ο ενισχυτής δεν μπαίνει πλέον σε λειτουργία προστασίας, αλλάζοντας τον σε έναν λιγότερο περιορισμένο χώρο ή ακόμα και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο είναι τοποθετημένος, ενδέχεται να διορθωθεί το πρόβλημα.
  7. Εάν ο ενισχυτής δεν λειτουργούσε όταν οδηγούσατε σε τραχύ δρόμο:
      • Εάν τα καλώδια δεν ήταν ασφαλισμένα σφιχτά για να ξεκινήσετε, η οδήγηση πάνω σε έναν τραχύ δρόμο μπορεί να χαράξει ένα χαλαρό.
  1. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα χαλαρό ή βραχυκυκλωμένο καλώδιο θα προκαλέσει την είσοδο ενός ενισχυτή σε λειτουργία προστασίας για να αποφευχθεί η εμφάνιση ενός σοβαρότερου προβλήματος.
  2. Για τη διάγνωση και τον καθορισμό αυτού θα χρειαστεί να ελέγξετε κάθε ατομικό καλώδιο τροφοδοσίας και γείωσης.

Εύκολες διορθώσεις

Αν ισχύει κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις, τότε έχετε εξαιρετική θέση για να ξεκινήσετε τη διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων. Σε περίπτωση προβλήματος που εκδηλώθηκε αμέσως μετά την εγκατάσταση και την καλωδίωση ενός ενισχυτή , θα θελήσετε να ξεκινήσετε ελέγχοντας τα καλώδια τροφοδοσίας και γείωσης επιπρόσθετα στα καλώδια patch.

Τα προβλήματα της γης μπορούν συχνά να καθοριστούν με τον καθαρισμό και τη σύσφιξη της γείωσης ή με τη μετεγκατάστασή της εάν είναι απαραίτητο. Τα ζητήματα ισχύος μπορεί να σχετίζονται με ένα χαλαρό ή καμένο καλώδιο, αλλά είναι πάντοτε εφικτή και μια ασφάλεια πυροκροτητή . Οι ενισχυτές περιλαμβάνουν συνήθως ενσωματωμένες ασφάλειες εκτός από τις ασφάλειες σε σειρά , επομένως θα θέλετε να ελέγξετε και τα δύο.

Εάν παρατηρήσετε ότι οι επαφές που έχουν αποσυνδεθεί από τους συνδετήρες του ενισχυτή έχουν ζεστό ή ακόμα και λειωμένο, είναι πιθανό η ασφάλεια να μην κάνει καλή ηλεκτρική επαφή και πιθανότατα θα υπερθερμανθεί και θα ξαναπιέσει. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει ένα εσωτερικό πρόβλημα με τον ενισχυτή.

Εάν ο ενισχυτής σας αποτύχει μετά από εκτεταμένη χρήση και υποψιάζεστε ότι μπήκε σε λειτουργία προστασίας λόγω υπερθέρμανσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο ανεμιστήρα που αναφέρεται παραπάνω για να δείτε εάν μια μικρή πρόσθετη ψύξη το κρατά ζωντανό.

Οδήγηση γύρω με έναν ανεμιστήρα που φυσάει στον ενισχυτή σας δεν είναι πραγματικά μια μακροπρόθεσμη λύση, αλλά αν χρησιμοποιείτε έναν ανεμιστήρα σταματάει τον ενισχυτή σας από το κλείσιμο και την είσοδο στην λειτουργία προστασίας, αυτή είναι μια ένδειξη ότι η επαναφορά ή η μετεγκατάσταση του ενισχυτή θα διορθώσει το πρόβλημα. Η αύξηση του διακένου αέρα μεταξύ της κορυφής, του πυθμένα και των πλευρών του ενισχυτή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αέρα ή ίσως χρειαστεί να το μετακινήσετε σε μια τελείως διαφορετική θέση.

Ένας ενισχυτής υπερθέρμανσης μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μιας αναντιστοιχίας μεταξύ της σύνθετης αντίστασης του ηχείου και της εμβέλειας στην οποία έχει σχεδιαστεί η λειτουργία του ενισχυτή, ή ηχεία ή καλώδια που είναι τελείως βραχυκυκλωμένα .

Πριν να σκάβετε περαιτέρω, ίσως θελήσετε να ελέγξετε μερικά εύκολα σημεία αποτυχίας όπως ασφάλειες. Παρόλο που οι ενισχυτές συνήθως δεν μπαίνουν σε λειτουργία προστασίας εξαιτίας μιας πυροδοτούμενης συσκευής, είναι πολύ εύκολο να ελεγχθεί και μπορεί να σας εξοικονομήσει από πονοκέφαλο στη γραμμή.

Σπάστε το κάτω

Σε σχετικά βασικούς όρους, η αντιμετώπιση προβλημάτων ενός ενισχυτή σε λειτουργία προστασίας-πέρα από το να ζητάς τις ερωτήσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, ξεκινά με το σπάσιμο του στα βασικά. Συνήθως θέλετε να αποσυνδέσετε τον ενισχυτή από τη μονάδα κεφαλής και τα ηχεία, για να δείτε εάν το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.

Εάν ο ενισχυτής σας παραμένει σε λειτουργία προστασίας σε αυτό το σημείο, τότε πιθανότατα έχετε πρόβλημα με την παροχή ρεύματος ή γείωσης ή ενδέχεται να έχετε κάποιο πρόβλημα με την εγκατάσταση όπου το σώμα του ενισχυτή έρχεται σε επαφή με γυμνό μέταλλο. Δεδομένου ότι τα μεταλλικά στοιχεία του πλαισίου, του σώματος και / ή του αμαξώματος ενός οχήματος λειτουργούν ως έδαφος, επιτρέποντας σε έναν ενισχυτή να αγγίζει γυμνό μέταλλο μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη προβλημάτων.

Ενωσε το

Αν ο ενισχυτής σας παραμένει σε λειτουργία προστασίας με όλα τα στοιχεία αποσυνδεδεμένα και είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν ζητήματα ενέργειας ή γείωσης, ενδέχεται να έχετε ελαττωματικό ενισχυτή. Ωστόσο, το πρόβλημα βρίσκεται αλλού, αν ο ενισχυτής δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση προστασίας σε εκείνο το σημείο και μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε για το πραγματικό πρόβλημα συνδέοντας τα σύρματα των ηχείων και τα καλώδια επιδέσμου μία προς μία.

Εάν συνδέσετε ένα συστατικό αντίγραφο ασφαλείας και ο ενισχυτής μπαίνει σε λειτουργία προστασίας, τότε είναι ένα ασφαλές στοίχημα ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με το συγκεκριμένο στοιχείο ή σχετικές καλωδιώσεις ή καλώδια. Για παράδειγμα, ένα ηχείο με βραχυκυκλωμένο ή κατεστραμμένο πηνίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Σε περίπτωση που όλα έχουν ισχύ, τίποτα δεν είναι βραχυκύκλωμα, και ο ενισχυτής σας δεν είναι υπερθέρμανση, τότε ο ενισχυτής σας μπορεί να έχει κάποιο είδος εσωτερικής βλάβης. Αυτό συνήθως σημαίνει επαγγελματικές επισκευές ή απλώς αντικαθιστά τον ενισχυτή.