Ένας οδηγός για αρχάριους για Conky

Το Conky είναι ένα γραφικό εργαλείο το οποίο εμφανίζει πληροφορίες συστήματος στην οθόνη σας σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε να προσαρμόσετε την εμφάνιση και την αίσθηση Conky έτσι ώστε να εμφανίζει τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Από προεπιλογή, το είδος των πληροφοριών που θα δείτε είναι ως εξής:

Σε αυτόν τον οδηγό θα σας δείξω πώς να εγκαταστήσετε το Conky και πώς να το προσαρμόσετε.

Εγκατάσταση του Conky

Εάν χρησιμοποιείτε μια διανομή Linux που βασίζεται στο Debian, όπως οποιαδήποτε οικογένεια Ubuntu (Ubuntu, Ubuntu MATE, Ubuntu GNOME, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu κ.λπ.), το Linux Mint, το Bodhi κλπ. Χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή apt-get :

sudo apt-get να εγκαταστήσετε το conky

Εάν χρησιμοποιείτε Fedora ή CentOS, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή yum :

sudo yum εγκαταστήσετε conky

Για το openSUSE θα χρησιμοποιούσατε την ακόλουθη εντολή zypper

sudo zypper εγκαταστήσετε conky

Για τον χρήστη Arch Linux χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή PacMan

sudo pacman -S conky

Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις έχω συμπεριλάβει το sudo για να αυξήσει τα προνόμιά σας.

Τρέχοντας Conky

Μπορείτε να τρέξετε conky κατευθείαν από το τερματικό εκτελώντας την ακόλουθη εντολή:

conky

Από μόνη της, δεν είναι πολύ καλό και μπορεί να βρείτε ότι η οθόνη τρεμοπαίζει.

Για να απαλλαγείτε από το τρεμοπαίγνιο τρέξτε conky με τον ακόλουθο τρόπο: s

conky -b

Για να κάνετε το conky να τρέξει ως διαδικασία στο παρασκήνιο, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

conky -b &

Η απόκτηση του Conky για την εκκίνηση διαφέρει για κάθε διανομή του Linux. Αυτή η σελίδα δείχνει πώς να το κάνετε για τις πιο δημοφιλείς παραλλαγές του Ubuntu.

Δημιουργία αρχείου διαμόρφωσης

Από προεπιλογή, το αρχείο διαμόρφωσης Conky βρίσκεται στο /etc/conky/conky.conf. Θα πρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας αρχείο ρυθμίσεων.

Για να δημιουργήσετε ένα αρχείο διαμόρφωσης για το Conky, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και μεταβείτε στον οικείο κατάλογό σας:

cd ~

Από εκεί πρέπει τώρα να μεταβείτε στον φάκελο κρυφών μνημών.

cd .config

Θα μπορούσατε να έχετε πληκτρολογήσει (cd ~ / .config) αν το επιθυμείτε. Διαβάστε τον οδηγό μου στην εντολή cd για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πλοήγηση στο σύστημα αρχείων.

Τώρα που βρίσκεστε στο φάκελο .config, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να αντιγράψετε το προεπιλεγμένο αρχείο ρυθμίσεων.

sudo cp /etc/conky/conky.conf .conkyrc

Δημιουργήστε ένα σενάριο για να εκτελέσετε το Conky κατά την εκκίνηση

Η προσθήκη του conky από μόνη της στη ρουτίνα εκκίνησης για οποιαδήποτε διανομή και γραφική επιφάνεια εργασίας που χρησιμοποιείτε δεν λειτουργεί πολύ καλά.

Πρέπει να περιμένετε μέχρι να φορτωθεί πλήρως η επιφάνεια εργασίας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να δημιουργήσετε ένα σενάριο για να ξεκινήσετε το conky και να εκτελέσετε το σενάριο κατά την εκκίνηση.

Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και μεταβείτε στον αρχικό φάκελο.

Δημιουργήστε ένα αρχείο που ονομάζεται conkystartup.sh χρησιμοποιώντας το nano ή ακόμα και την εντολή cat . (Εάν το επιθυμείτε μπορείτε να το κάνετε κρυμμένο τοποθετώντας μια τελεία μπροστά από το όνομα του αρχείου).

Καταχωρίστε αυτές τις γραμμές στο αρχείο

#! / bin / bash
ύπνος 10
conky -b &

Αποθηκεύστε το αρχείο και κάντε το εκτελέσιμο με την ακόλουθη εντολή.

sudo chmod α + x ~ / conkystartup.sh

Τώρα προσθέστε το script conkystartup.sh στη λίστα των εφαρμογών εκκίνησης για τη διανομή σας.

Από προεπιλογή, η Conky θα χρησιμοποιήσει τώρα το αρχείο .conkyrc στο φάκελο .config. Μπορείτε, ωστόσο, να ορίσετε ένα διαφορετικό αρχείο ρυθμίσεων, αν το επιθυμείτε και αυτό είναι χρήσιμο αν σκοπεύετε να εκτελέσετε περισσότερες από μία μετατροπές. (Ίσως 1 στην αριστερή πλευρά και 1 στα δεξιά).

Καταρχήν, δημιουργήστε δύο αρχεία διαμόρφωσης conky ως εξής:

sudo cp /etc/conky/conky.conf ~ / .config / .conkyleftrc
sudo cp /etc/conky/conky.conf ~ / .config / .conkyrightrc

Τώρα επεξεργαστείτε το conkystartup.sh και επεξεργαστείτε το ως εξής:

#! / bin / bash
ύπνος 10
conky -b-c ~ / .config / .conkyleftrc &
conky -b-c ~ / .config / .conkyrightrc &

Αποθηκεύστε το αρχείο.

Τώρα, όταν ο υπολογιστής σας επανεκκινήσει, θα έχετε δύο κώκυ τρέχει. Μπορείτε να τρέξετε περισσότερα από 2, αλλά να θυμάστε ότι η conky θα χρησιμοποιήσει από μόνη της πόρους και υπάρχει ένα όριο για το πόση πληροφορία συστήματος θα θελήσετε να δείξετε.

Αλλαγή των ρυθμίσεων διαμόρφωσης

Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις διαμόρφωσης, επεξεργαστείτε το αρχείο διαμόρφωσης conky που δημιουργήσατε στο φάκελο .config.

Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

sudo nano ~ / .config / .conkyrc

Πραγματοποιήστε κύλιση κατά τη διάρκεια της δήλωσης εγγύησης μέχρι να δείτε τις λέξεις conky.config.

Όλες οι ρυθμίσεις μεταξύ των {και} μέσα στην ενότητα conky.config καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται το ίδιο το παράθυρο.

Για παράδειγμα, για να μετακινήσετε το παράθυρο Conky στο κάτω αριστερό μέρος θα ορίσετε την ευθυγράμμιση στο 'bottom_left'. Επιστρέφοντας στην ιδέα ενός αριστερού και δεξιού παραθύρου του Conky, θα ρυθμίσετε την ευθυγράμμιση στο αριστερό αρχείο ρύθμισης σε 'top_left' και την ευθυγράμμιση στο σωστό αρχείο config στο 'top_right'.

Μπορείτε να προσθέσετε ένα παράθυρο στο παράθυρο θέτοντας την τιμή border_width σε οποιονδήποτε αριθμό μεγαλύτερο από 0 και θέτοντας την επιλογή draw_borders σε true.

Για να αλλάξετε το χρώμα του κύριου κειμένου, επεξεργαστείτε την επιλογή default_color και καθορίστε ένα χρώμα όπως το κόκκινο, το μπλε, το πράσινο.

Μπορείτε να προσθέσετε ένα περίγραμμα στο παράθυρο θέτοντας την επιλογή draw_outline σε αληθές. Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα του περιγράμματος τροποποιώντας την επιλογή default_outline_colour. Και πάλι θα ορίζετε κόκκινο, πράσινο, μπλε κλπ.

Παρομοίως, μπορείτε να προσθέσετε μια σκιά αλλάζοντας draw_shades σε true. Στη συνέχεια, μπορείτε να τροποποιήσετε το χρώμα ρυθμίζοντας το default_shade_colour.

Αξίζει να παίζετε με αυτές τις ρυθμίσεις για να το κάνετε να φανεί όπως σας αρέσει.

Μπορείτε να αλλάξετε το στυλ γραμματοσειράς και το μέγεθος, τροποποιώντας την παράμετρο της γραμματοσειράς. Καταχωρίστε το όνομα μιας γραμματοσειράς που είναι εγκατεστημένη στο σύστημά σας και ορίστε κατάλληλα το μέγεθος. Αυτή είναι μια από τις πιο χρήσιμες ρυθμίσεις, καθώς η προεπιλεγμένη γραμματοσειρά 12 σημείων είναι αρκετά μεγάλη.

Αν θέλετε να αφήσετε ένα κενό από την αριστερή πλευρά της οθόνης, επεξεργαστείτε τη ρύθμιση gap_x. Ομοίως, για να αλλάξετε τη θέση από την κορυφή της οθόνης, τροποποιήστε τη ρύθμιση gap_y.

Υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις διαμόρφωσης για το παράθυρο. Εδώ είναι μερικές από τις πιο χρήσιμες

Διαμόρφωση των πληροφοριών που εμφανίζονται από τη Conky

Για να τροποποιήσετε τις πληροφορίες που εμφανίζονται από το Conky, μετακινηθείτε στο τμήμα conky.config του αρχείου διαμόρφωσης Conky.

Θα δείτε μια ενότητα που ξεκινάει ως εξής:

"conky.text = [["

Οτιδήποτε θέλετε να εμφανίζεται πηγαίνει σε αυτήν την ενότητα.

Οι γραμμές στην ενότητα κειμένου φαίνονται κάτι σαν αυτό:

Το {χρώμα γκρι} καθορίζει ότι η λέξη "uptime" θα έχει γκρι χρώμα. Μπορείτε να το αλλάξετε σε οποιοδήποτε χρώμα επιθυμείτε.

Το χρώμα $ πριν από το $ uptime ορίζει ότι η τιμή uptime θα εμφανιστεί στο προεπιλεγμένο χρώμα. Η ρύθμιση $ uptime θα αντικατασταθεί από το χρόνο λειτουργίας του συστήματος σας.

Μπορείτε να μετακινηθείτε με κείμενο προσθέτοντας τη λέξη κύλισης μπροστά από τη ρύθμιση ως εξής:

Μπορείτε να προσθέσετε οριζόντιες γραμμές μεταξύ των ρυθμίσεων προσθέτοντας τα εξής:

$ hr

Ακολουθούν μερικές από τις πιο χρήσιμες ρυθμίσεις που μπορεί να θέλετε να προσθέσετε:

Περίληψη

Υπάρχει ένας ολόκληρος πλούτος των ρυθμίσεων διαμόρφωσης Conky και μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα διαβάζοντας τη σελίδα εγχειρήματος Conky.