Πώς να ρυθμίσετε το τείχος προστασίας των Windows XP

Το τείχος προστασίας των Windows

Τα τείχη προστασίας δεν είναι μια ασημένια σφαίρα που θα σας προστατεύει από όλες τις απειλές, αλλά τα τείχη προστασίας σίγουρα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σύστημά σας πιο ασφαλές. Το τείχος προστασίας δεν θα εντοπίσει ή θα αποκλείσει συγκεκριμένες απειλές όπως το κάνει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, ούτε θα σας εμποδίσει να κάνετε κλικ σε σύνδεσμο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απάτης ηλεκτρονικού "ψαρέματος" ή να εκτελέσετε ένα αρχείο που έχει μολυνθεί από σκουλήκι. Το τείχος προστασίας απλά περιορίζει τη ροή της κίνησης σε (και μερικές φορές έξω από) τον υπολογιστή σας για να παρέχει μια γραμμή άμυνας σε προγράμματα ή άτομα που ενδέχεται να προσπαθήσουν να συνδεθούν στον υπολογιστή σας χωρίς την έγκρισή σας.

Η Microsoft έχει συμπεριλάβει ένα τείχος προστασίας στο λειτουργικό σύστημα των Windows για λίγο, αλλά μέχρι την κυκλοφορία του Windows XP SP2 έχει απενεργοποιηθεί από προεπιλογή και απαιτεί ότι ο χρήστης γνωρίζει την ύπαρξή του και λαμβάνει μέτρα για να τον ενεργοποιήσει.

Μόλις εγκαταστήσετε το Service Pack 2 σε ένα σύστημα των Windows XP, το Τείχος προστασίας των Windows είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Μπορείτε να μεταβείτε στις ρυθμίσεις του τείχους προστασίας των Windows είτε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της μικρής θωράκισης στο παράθυρο Systray στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στο Τείχος προστασίας των Windows στο κάτω μέρος κάτω από την επιλογή Διαχείριση ρυθμίσεων ασφαλείας για την επικεφαλίδα. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στο Τείχος προστασίας των Windows στον Πίνακα Ελέγχου .

Η Microsoft συνιστά να έχετε εγκατεστημένο ένα τείχος προστασίας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι το τείχος προστασίας τους. Τα Windows μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία του περισσότερου προσωπικού λογισμικού τείχους προστασίας και θα αναγνωρίσουν ότι το σύστημά σας εξακολουθεί να προστατεύεται εάν απενεργοποιήσετε το Τείχος προστασίας των Windows. Εάν απενεργοποιήσετε το τείχος προστασίας των Windows χωρίς να έχετε εγκατεστημένο τείχος προστασίας τρίτων, ωστόσο, το Κέντρο ασφαλείας των Windows θα σας ειδοποιήσει ότι δεν είστε προστατευμένοι και το εικονίδιο μικρής ασπίδας θα γίνει κόκκινο.

Δημιουργία Εξαιρέσεων

Εάν χρησιμοποιείτε το Τείχος προστασίας των Windows, ίσως χρειαστεί να το ρυθμίσετε ώστε να επιτρέπεται κάποια επισκεψιμότητα. Το τείχος προστασίας, από προεπιλογή, θα μπλοκάρει την περισσότερη εισερχόμενη κίνηση και θα περιορίζει τις προσπάθειες των προγραμμάτων να επικοινωνούν με το Internet. Εάν κάνετε κλικ στην καρτέλα Εξαιρέσεις , μπορείτε να προσθέσετε ή να καταργήσετε προγράμματα που πρέπει να επιτρέπεται να επικοινωνούν μέσω του τείχους προστασίας ή μπορείτε να ανοίξετε συγκεκριμένες θύρες TCP / IP έτσι ώστε όλες οι επικοινωνίες στις θύρες αυτές να περνούν μέσω του τείχους προστασίας.

Για να προσθέσετε ένα πρόγραμμα, μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή Προσθήκη προγράμματος κάτω από την καρτέλα Εξαιρέσεις . Θα εμφανιστεί μια λίστα προγραμμάτων που έχουν εγκατασταθεί στο σύστημα ή μπορείτε να αναζητήσετε ένα συγκεκριμένο εκτελέσιμο αρχείο εάν το πρόγραμμα που αναζητάτε δεν βρίσκεται στη λίστα.

Στο κάτω μέρος του παραθύρου Add Program υπάρχει ένα κουμπί με τίτλο Change Scope . Εάν κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί, μπορείτε να καθορίσετε ακριβώς σε ποιους υπολογιστές θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση της εξαίρεσης του τείχους προστασίας. Με άλλα λόγια, μπορεί να θέλετε να επιτρέψετε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα να επικοινωνεί μέσω του τείχους προστασίας των Windows, αλλά μόνο με άλλους υπολογιστές στο τοπικό σας δίκτυο και όχι στο Internet. Το πεδίο αλλαγής προσφέρει τρεις επιλογές. Μπορείτε να επιλέξετε να επιτρέψετε την εξαίρεση για όλους τους υπολογιστές (συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου διαδικτύου), μόνο τους υπολογιστές στο τοπικό δίκτυο υποδικτύου σας ή μπορείτε να καθορίσετε μόνο ορισμένες διευθύνσεις IP που επιτρέπονται.

Στην επιλογή Προσθήκη θύρας , παρέχετε ένα όνομα για την εξαίρεση θύρας και προσδιορίστε τον αριθμό θύρας στον οποίο θέλετε να δημιουργήσετε μια εξαίρεση και αν πρόκειται για θύρα TCP ή UDP. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε το πεδίο εφαρμογής της εξαίρεσης με τις ίδιες επιλογές με τις εξαιρέσεις Προσθήκη προγράμματος.

Προηγμένες ρυθμίσεις

Η τελική καρτέλα για τη διαμόρφωση του Τείχους προστασίας των Windows είναι η καρτέλα Για προχωρημένους . Στην καρτέλα Για προχωρημένους, η Microsoft προσφέρει κάποιο πιο συγκεκριμένο έλεγχο στο τείχος προστασίας. Η πρώτη ενότητα σάς επιτρέπει να επιλέξετε αν θέλετε ή όχι να έχει ενεργοποιηθεί το Τείχος προστασίας των Windows για κάθε προσαρμογέα δικτύου ή σύνδεση. Εάν κάνετε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις σε αυτήν την ενότητα, μπορείτε να ορίσετε ορισμένες υπηρεσίες, όπως FTP, POP3 ή υπηρεσίες απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας, για να επικοινωνήσετε με τη συγκεκριμένη σύνδεση δικτύου μέσω του τείχους προστασίας.

Η δεύτερη ενότητα αν για καταγραφή ασφαλείας . Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά τη χρήση του τείχους προστασίας ή υποπτευθείτε ότι μπορεί να σας επιτεθεί ο υπολογιστής σας, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την καταγραφή ασφαλείας για το τείχος προστασίας. Αν κάνετε κλικ στο κουμπί Settings ( Ρυθμίσεις ), μπορείτε να επιλέξετε να καταγράψετε πακέτα ή / και επιτυχημένες συνδέσεις. Μπορείτε επίσης να ορίσετε πού θέλετε να αποθηκευτούν τα δεδομένα καταγραφής και να ορίσετε το μέγιστο μέγεθος αρχείου για τα δεδομένα καταγραφής.

Η επόμενη ενότητα σάς επιτρέπει να ορίσετε τις ρυθμίσεις για το ICMP . Το πρωτόκολλο ICMP (Internet Control Message Protocol) χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς και έλεγχο σφαλμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εντολών PING και TRACERT. Ωστόσο, η απάντηση στις αιτήσεις ICMP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει μια κατάσταση άρνησης υπηρεσίας στον υπολογιστή σας ή για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις για το ICMP, μπορείτε να καθορίσετε με ακρίβεια ποιους τύπους επικοινωνιών ICMP κάνετε ή δεν θέλετε να επιτρέψει το τείχος προστασίας των Windows.

Το τελευταίο τμήμα της καρτέλας "Για προχωρημένους " είναι η ενότητα " Προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ". Αν έχετε κάνει αλλαγές και το σύστημά σας δεν λειτουργεί πλέον και δεν γνωρίζετε από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε πάντα να έρθετε σε αυτήν την ενότητα ως έσχατη λύση και να κάνετε κλικ στην επιλογή Επαναφορά προεπιλεγμένων ρυθμίσεων για να επαναφέρετε το τείχος προστασίας των Windows σε τετράγωνο.

Σημείωση του συντάκτη: Αυτό το περιεχόμενο παλαιού περιεχομένου ενημερώθηκε από τον Andy O'Donnell