Πώς να ορίσετε και να καταργήσετε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές στο Android

Μερικά απλά βήματα μπορούν να σώσουν την απογοήτευση

Πόσες εφαρμογές έχετε στο smartphone σας; Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε περισσότερα από ότι μπορείτε να υπολογίζετε σε δύο χέρια. Είναι πιθανό να έχετε περίπου 100, οπότε ίσως είναι καιρός να κάνετε κάποιο καθαρισμό για την άνοιξη . Τέλος πάντων, με τόσες εφαρμογές που ανταγωνίζονται για προσοχή, πιθανόν να έχετε αρκετές εφαρμογές από τις οποίες μπορείτε να επιλέγετε όταν πατάτε σε μια διεύθυνση URL, ανοίγετε ένα αρχείο, προβάλλετε ένα βίντεο, χρησιμοποιείτε κοινωνικά μέσα και πολλά άλλα.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να ανοίξετε μια φωτογραφία, θα έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε πάντα ή μόνο μία φορά την εφαρμογή Gallery (ή άλλη εφαρμογή εικόνας που έχετε κατεβάσει). Αν επιλέξετε "πάντα", τότε αυτή η εφαρμογή είναι η προεπιλογή. Αλλά τι γίνεται αν αλλάξετε γνώμη; Μην ανησυχείτε, αυτό είναι το προνόμιό σας. Δείτε πώς μπορείτε να ορίσετε και να αλλάξετε τις προεπιλογές στη φαντασία σας.

Εκκαθάριση προεπιλογών

Μπορείτε να διαγράψετε τις προεπιλογές σχετικά γρήγορα, αλλά η διαδικασία θα διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή σας και το λειτουργικό σύστημα που εκτελεί. Για παράδειγμα, σε ένα Samsung Galaxy S6 που τρέχει το Android Marshmallow ή το Nougat , υπάρχει μια ενότητα ρυθμίσεων που αφιερώνεται στις προεπιλεγμένες εφαρμογές. Απλά πηγαίνετε στις ρυθμίσεις, στη συνέχεια εφαρμογές, και θα δείτε αυτή την επιλογή. Εκεί μπορείτε να δείτε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές που έχετε ορίσει και να τις εκκαθαρίσετε μία-μία. Αν έχετε συσκευή Samsung, μπορείτε επίσης να ορίσετε την προτίμηση της αρχικής οθόνης σας εδώ: TouchWiz Home ή TouchWiz Easy Home. Ή, μπορείτε να καταργήσετε την προεπιλογή του TouchWiz και να χρησιμοποιήσετε την αρχική οθόνη του Android. Κάθε κατασκευαστής προσφέρει διαφορετικές επιλογές αρχικής οθόνης. Εδώ, μπορείτε επίσης να επιλέξετε την προεπιλεγμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε την επιλογή της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων αποθεμάτων, του Google Hangouts και της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων της εταιρείας σας.

Σε προηγούμενα λειτουργικά συστήματα, όπως το Lollipop ή στο Android, η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική. Μπορείτε είτε να μεταβείτε στην ενότητα Εφαρμογές ή Εφαρμογές των ρυθμίσεων, αλλά δεν θα δείτε μια λίστα με εφαρμογές που έχουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Αντ 'αυτού, θα δείτε όλες τις εφαρμογές σας σε μια λίστα και δεν θα ξέρετε τι είναι τι μέχρι να σκάψετε στις ρυθμίσεις. Έτσι, αν χρησιμοποιείτε το Motorola X Pure Edition ή μια συσκευή Nexus ή Pixel, για παράδειγμα, θα πρέπει να περάσετε από αυτή τη κουραστική διαδικασία. Αν δεν γνωρίζετε ποιες είναι οι προεπιλεγμένες σας εφαρμογές, πώς θα μάθετε ποιες να αλλάξουν; Ελπίζουμε να δούμε μια ενότητα για τις προεπιλεγμένες εφαρμογές που θα προστεθούν στο απόθεμα Android στο μέλλον.

Αφού βρίσκεστε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής, θα δείτε μια ενότητα "ανοιχτή από προεπιλογή" που αναφέρει κάτω από αυτήν είτε "δεν έχουν οριστεί προεπιλογές" ή "ορισμένοι ορισμένοι προεπιλογές". Αγγίξτε το και μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες. Εδώ υπάρχει μια άλλη μικρή διαφορά μεταξύ μετοχών και μη-stock Android. Εάν χρησιμοποιείτε το απόθεμα Android, θα μπορείτε να προβάλετε και να αλλάξετε τις ρυθμίσεις για το άνοιγμα συνδέσμων: "ανοίξτε σε αυτήν την εφαρμογή, ζητήστε κάθε φορά ή μην ανοίξετε σε αυτήν την εφαρμογή". Ένα smartphone που διαθέτει έκδοση που δεν είναι αποθηκευμένη στο Android, δεν θα εμφανίσει αυτές τις επιλογές. Και στις δύο εκδόσεις του Android, μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο "διαγραφή" ή "εκκαθάριση προεπιλογών" για να ξεκινήσετε από την αρχή.

Ρύθμιση προεπιλογών

Τα περισσότερα νεότερα smartphones σας επιτρέπουν να ορίσετε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές με τον ίδιο τρόπο. Πατάτε έναν σύνδεσμο ή προσπαθείτε να ανοίξετε ένα αρχείο και να πάρετε μια σειρά από εφαρμογές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε (αν υπάρχει). Όπως ανέφερα προηγουμένως, όταν επιλέγετε μια εφαρμογή, μπορείτε να την ορίσετε ως προεπιλεγμένη, επιλέγοντας "πάντα" ή μπορείτε να επιλέξετε "μόλις μία φορά", αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλη εφαρμογή στο μέλλον. Αν θέλετε να είστε προληπτικοί, μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές στις ρυθμίσεις.