Πώς να τροποποιήσετε τη ρύθμιση σελίδας για εκτύπωση στον Firefox

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Mozilla Firefox σε λειτουργικά συστήματα Linux, Mac OS X, MacOS Sierra και Windows.

Το πρόγραμμα περιήγησης Firefox σάς επιτρέπει να τροποποιήσετε πολλές απόψεις σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης μιας ιστοσελίδας πριν την αποστολή στον εκτυπωτή σας. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τυποποιημένες επιλογές, όπως τον προσανατολισμό και την κλίμακα μιας σελίδας, αλλά ορισμένες προηγμένες λειτουργίες, όπως την εκτύπωση και την ευθυγράμμιση προσαρμοσμένων κεφαλίδων και υποσέλιδων. Αυτό το σεμινάριο εξηγεί κάθε προσαρμόσιμη επιλογή και σας διδάσκει πώς να τις τροποποιήσετε.

Αρχικά, ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Firefox. Κάντε κλικ στο κουμπί του κύριου μενού, που αντιπροσωπεύεται από τρεις οριζόντιες γραμμές και βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Όταν εμφανιστεί το αναδυόμενο μενού, κάντε κλικ στην επιλογή Εκτύπωση .

Προσανατολισμός

Η διεπαφή προεπισκόπησης εκτύπωσης του Firefox θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται σε ένα νέο παράθυρο, δείχνοντας τι θα εμφανίσει η ενεργή σελίδα (ες) όταν αποσταλεί στον καθορισμένο εκτυπωτή ή αρχείο. Στην κορυφή αυτής της διεπαφής υπάρχουν πολλά κουμπιά και αναπτυσσόμενα μενού, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επιλογής είτε Πορτραίτο είτε Τοπίο για προσανατολισμό εκτύπωσης.

Εάν έχει επιλεγεί το Πορτρέτο (η προεπιλεγμένη επιλογή), η σελίδα θα εκτυπωθεί στην τυπική κάθετη μορφή. Εάν έχει επιλεγεί το τοπίο , τότε η σελίδα θα εκτυπωθεί σε οριζόντια μορφή, που χρησιμοποιείται συνήθως όταν η προεπιλεγμένη λειτουργία δεν επαρκεί για να χωρέσει κάποια από τα περιεχόμενα της σελίδας.

Κλίμακα

Ακριβώς αριστερά από τις επιλογές Προσανατολισμού βρίσκεται η ρύθμιση Κλίμακα , συνοδευόμενη από ένα αναπτυσσόμενο μενού. Εδώ μπορείτε να τροποποιήσετε τις διαστάσεις μιας σελίδας για σκοπούς εκτύπωσης. Για παράδειγμα, τροποποιώντας την τιμή στο 50%, η εν λόγω σελίδα θα εκτυπωθεί σε κλίμακα της μισής αρχικής σελίδας.

Από προεπιλογή, είναι επιλεγμένη η επιλογή Shrink to Fit Page Width . Όταν ενεργοποιηθεί, το πρόγραμμα περιήγησης θα σας δοθεί εντολή να εκτυπώσετε τη σελίδα κατά τρόπο που να τροποποιείται ώστε να ταιριάζει με το πλάτος του χαρτιού εκτύπωσης. Εάν ενδιαφέρεστε να αλλάξετε χειροκίνητα την τιμή κλίμακας, απλά επιλέξτε το αναπτυσσόμενο μενού και επιλέξτε την επιλογή Προσαρμογή .

Επίσης, βρίσκεται σε αυτή τη διεπαφή ένα κουμπί που ονομάζεται " Ρύθμιση σελίδας " ( Page Setup) , το οποίο εκκινεί ένα παράθυρο διαλόγου που περιέχει πολλές επιλογές που σχετίζονται με την εκτύπωση χωρίζονται σε δύο τμήματα. Μορφή & επιλογές και περιθώρια & κεφαλίδα / υποσέλιδο .

Μορφή και επιλογές

Η καρτέλα Μορφή & Επιλογές περιέχει τις ρυθμίσεις Προσανατολισμού και Κλίμακας που περιγράφονται παραπάνω, καθώς και μια επιλογή που συνοδεύεται από ένα πλαίσιο ελέγχου με τίτλο Εκτύπωση φόντου (χρώματα & εικόνες). Κατά την εκτύπωση μιας σελίδας, ο Firefox δεν θα συμπεριλάβει αυτόματα τα χρώματα και τις εικόνες φόντου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να εκτυπώσουν μόνο εικόνες κειμένου και προσκηνίου.

Εάν επιθυμείτε να εκτυπώσετε ολόκληρο το περιεχόμενο μιας σελίδας, συμπεριλαμβανομένου του φόντου, απλά κάντε κλικ στο πλαίσιο δίπλα στην επιλογή αυτή, ώστε να περιέχει ένα σημάδι επιλογής.

Περιθώρια και κεφαλίδα / υποσέλιδο

Ο Firefox σάς επιτρέπει να τροποποιήσετε τα επάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά περιθώρια για την εργασία εκτύπωσης. Για να το κάνετε αυτό, κάντε πρώτα κλικ στην καρτέλα Περιθώρια & κεφαλίδα / υποσέλιδο , που βρίσκεται στην κορυφή του παραθύρου διαλόγου Page Setup . Σε αυτό το σημείο, θα δείτε μια ενότητα με τίτλο Περιθώρια (ίντσες) που περιέχουν πεδία εισαγωγής και για τις τέσσερις τιμές περιθωρίου.

Η προεπιλεγμένη τιμή για το καθένα είναι 0,5 (μισή ίντσα). Καθένα από αυτά μπορεί να τροποποιηθεί απλά αλλάζοντας τους αριθμούς σε αυτά τα πεδία. Όταν τροποποιείτε οποιαδήποτε τιμή περιθωρίου, θα παρατηρήσετε ότι το πλέγμα σελίδας που εμφανίζεται θα αλλάξει ανάλογα.

Ο Firefox σάς δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε τις κεφαλίδες και τα υποσέλιδα της εργασίας εκτύπωσης με διάφορους τρόπους. Οι πληροφορίες μπορούν να τοποθετηθούν στην αριστερή γωνία, στο κέντρο και στη δεξιά γωνία στην επάνω (κεφαλίδα) και στο κάτω μέρος (υποσέλιδο) της σελίδας. Οποιοδήποτε από τα παρακάτω στοιχεία, που επιλέγονται μέσω του αναπτυσσόμενου μενού, μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε ή και στις έξι τοποθεσίες που παρέχονται.