Το κρασί τρέχει τις εφαρμογές των Windows

Πως δουλεύει

Ο στόχος του έργου Wine είναι να αναπτύξει ένα "μεταφραστικό στρώμα" για το Linux και άλλα συμβατά λειτουργικά συστήματα POSIX που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν εφαρμογές Microsoft Windows σε αυτά τα λειτουργικά συστήματα .

Αυτό το μεταφραστικό στρώμα είναι ένα πακέτο λογισμικού που "προσομοιώνει" το Microsoft Windows API ( Application Programming Interface ), αλλά οι προγραμματιστές υπογραμμίζουν ότι δεν είναι εξομοιωτής, με την έννοια ότι προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο λογισμικού πάνω από το εγγενές λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα προσθέσει επιπλέον μνήμη και υπολογισμό και θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση.

Αντ 'αυτού, το Wine παρέχει εναλλακτικές DDL (Dynamic Link Libraries) που απαιτούνται για την εκτέλεση των εφαρμογών. Αυτά είναι φυσικά συστατικά λογισμικού που, ανάλογα με την εφαρμογή τους, μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά ή πιο αποδοτικά από τους αντίστοιχους των Windows. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες εφαρμογές MS Windows λειτουργούν ταχύτερα σε Linux παρά σε Windows.

Η ομάδα ανάπτυξης οίνου έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν προγράμματα Windows σε Linux. Ένας τρόπος για να μετρήσετε αυτή την πρόοδο είναι να μετρήσετε τον αριθμό των προγραμμάτων που έχουν δοκιμαστεί. Η Βάση Δεδομένων Εφαρμογής Κρασιού περιέχει σήμερα πάνω από 8500 καταχωρήσεις. Όλοι δεν λειτουργούν τέλεια, αλλά οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές των Windows λειτουργούν αρκετά καλά, όπως τα ακόλουθα πακέτα λογισμικού και παιχνίδια: Microsoft Office 97, 2000, 2003 και XP, Microsoft Outlook, Microsoft Internet Explorer, Microsoft Project, Microsoft Visio, Adobe Photoshop, Quicken, QuickTime, iTunes, Windows Media Player 6.4, Lotus Notes 5.0 και 6.5.1, Silkroad Online 1.x, Half-Life 2 Λιανική, Half-Life Counter-Strike 1.6 και Battlefield 1942 1.6.

Μετά την εγκατάσταση του Wine, μπορούν να εγκατασταθούν εφαρμογές Windows τοποθετώντας το CD στη μονάδα CD, ανοίγοντας ένα παράθυρο κελύφους, πλοηγώντας στον κατάλογο CD που περιέχει το εκτελέσιμο αρχείο εγκατάστασης και εισάγοντας "wine setup.exe", εάν το setup.exe είναι το πρόγραμμα εγκατάστασης .

Κατά την εκτέλεση προγραμμάτων στο Wine, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ της λειτουργίας "desktop-in-a-box" και των αναμειγνυόμενων παραθύρων. Το Wine υποστηρίζει και τα παιχνίδια DirectX και OpenGL. Η υποστήριξη για το Direct3D είναι περιορισμένη. Υπάρχει επίσης ένα API Wine που επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράψουν λογισμικό που τρέχει είναι πηγαίο και δυαδικό συμβατό με τον κώδικα Win32.

Το έργο ξεκίνησε το 1993 με σκοπό την εκτέλεση προγραμμάτων Windows 3.1 σε Linux. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν εκδόσεις για άλλα λειτουργικά συστήματα Unix. Ο αρχικός συντονιστής του έργου, Bob Amstadt, παρέδωσε το έργο στον Alexandre Julliard ένα χρόνο αργότερα. Από τότε, ο Αλεξάντερ έχει οδηγήσει τις αναπτυξιακές προσπάθειες.