Πέρα από την οθόνη: Πώς λειτουργεί το Instant Messaging

01 από 05

Τι συμβαίνει μετά την είσοδό σας;

Εικόνα / Brandon De Hoyos

Από δημοφιλή προγράμματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των AIM και Yahoo Messenger, σε εφαρμογές διαδικτυακής και κινητής συνομιλίας, το IM συνδέει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα σε διάφορες πλατφόρμες. Αλλά, ενώ γράφετε και στέλνετε αυτά τα μηνύματα είναι στιγμιαία και σχετικά απρόσκοπτα, υπάρχει πολύ περισσότερο από ό, τι συναντά το μάτι.

Αν έχετε αναρωτηθεί κάθε τι χρειάζεται για να συνδεθείτε με φίλους και συγγενείς μέσω ενός άμεσου αγγελιοφόρου, είστε στο σωστό μέρος. Σε αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα, θα διερευνήσουμε τον τρόπο λειτουργίας των άμεσων μηνυμάτων, από την είσοδο στον αγαπημένο σας πελάτη άμεσων μηνυμάτων στην αποστολή και λήψη μηνύματος στο δίκτυο.

Επιλογή πελάτη άμεσων μηνυμάτων

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά να συμμετάσχετε σε ένα δίκτυο IM, πρέπει να επιλέξετε έναν πελάτη , μια εφαρμογή λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ του υπολογιστή σας και του διακομιστή του δικτύου.

Υπάρχουν έξι τύποι υπολογιστών άμεσων μηνυμάτων (IM) , συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων, των πολλαπλών πρωτοκόλλων, των web-based, των επιχειρήσεων, των κινητών εφαρμογών και των φορητών διαχειριστών άμεσων μηνυμάτων . Ανεξάρτητα από τον τύπο που επιλέγετε, όλα συνδέονται με τον ίδιο τρόπο.

Επόμενο: Μάθετε πώς συνδέεται το IM σας

02 του 05

Βήμα 1: Επαλήθευση του λογαριασμού σας

Εικόνα / Brandon De Hoyos

Είτε συνδέεστε σε ένα δίκτυο ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων με έναν υπολογιστή-πελάτη που είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή σας, στο κινητό σας τηλέφωνο ή σε μια μονάδα flash ή με ένα web messenger που δεν απαιτεί λήψη, τα απαραίτητα βήματα για να συνδεθείτε στη λίστα φίλων σας είναι τα ίδια.

Χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σας ή τη σύνδεση στο Internet της συσκευής, ο πελάτης άμεσων μηνυμάτων θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με το διακομιστή του δικτύου χρησιμοποιώντας ένα πρωτόκολλο . Τα πρωτόκολλα δίνουν στον διακομιστή συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας με τον πελάτη.

Αφού συνδεθείτε, θα εισαγάγετε το αναγνωριστικό χρήστη σας, επίσης γνωστό ως όνομα οθόνης, και κωδικό πρόσβασης για να συνδεθείτε στο δίκτυο. Τα ονόματα των οθονών δημιουργούνται συνήθως από τους χρήστες κατά την πρώτη εγγραφή για να συμμετάσχουν σε μια υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων. Οι περισσότεροι άμεσοι αγγελιοφόροι είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν.

Τα στοιχεία της οθόνης και του κωδικού πρόσβασης αποστέλλονται στο διακομιστή, ο οποίος ελέγχει για να διασφαλίσει ότι ο λογαριασμός είναι ακριβής και σε καλή κατάσταση. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Επόμενο: Μάθετε πώς οι φίλοι σας ξέρουν ότι είστε συνδεδεμένοι

03 του 05

Βήμα 2: Λήψη του IM σας

Εικόνα / Brandon De Hoyos

Εάν είστε μέλος του δικτύου άμεσων μηνυμάτων εδώ και πολύ καιρό, ο διακομιστής θα στείλει τα στοιχεία της λίστας φίλων σας, συμπεριλαμβανομένης της ειδοποίησης σχετικά με τις επαφές που έχουν συνδεθεί και είναι διαθέσιμες για συνομιλία.

Τα δεδομένα που αποστέλλονται στον υπολογιστή σας αποστέλλονται σε πολλαπλές μονάδες που ονομάζονται πακέτα , μικρότερα κομμάτια πληροφοριών που εξέρχονται από τον διακομιστή δικτύου και λαμβάνονται από τον πελάτη άμεσων μηνυμάτων. Τα δεδομένα συλλέγονται, οργανώνονται και παρουσιάζονται ως ζωντανοί και εκτός σύνδεσης φίλοι στη λίστα επαφών σας.

Από αυτό το σημείο, η συλλογή και η διανομή πληροφοριών μεταξύ του υπολογιστή σας και του διακομιστή του δικτύου είναι συνεχής, ανοιχτή και στιγμιαία, καθιστώντας δυνατή την γρήγορη ταχύτητα και την ευκολία της άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων.

Επόμενο: Μάθετε πώς αποστέλλονται οι ΔΥ

04 του 05

Βήμα 3: Αποστολή και λήψη ΔΥ

Εικόνα / Brandon De Hoyos

Με τη λίστα φίλων τώρα ανοικτή και έτοιμη για συνομιλία, η αποστολή ενός στιγμιαίου μηνύματος φαίνεται σαν ένα αεράκι. Κάνοντας διπλό κλικ στο όνομα οθόνης μιας επαφής, το λογισμικό πελάτη παράγει ένα παράθυρο συνομιλίας που απευθύνεται σε αυτόν τον συγκεκριμένο χρήστη. Εισάγετε το μήνυμά σας στο παρεχόμενο πεδίο κειμένου και πατήστε "Enter". Η δουλειά σου έχει ολοκληρωθεί.

Πίσω από την οθόνη, ο πελάτης διασπά γρήγορα το μήνυμα σας σε πακέτα, τα οποία παραδίδονται απευθείας στον παραλήπτη στον υπολογιστή ή τη συσκευή τους. Καθώς συνομιλείτε με την επαφή σας, το παράθυρο εμφανίζεται ταυτόσημα και στα δύο μέρη και τα μηνύματα εμφανίζονται μέσα σε ένα δευτερόλεπτο δευτερόλεπτο από την αποστολή.

Εκτός από τα μηνύματα που βασίζονται σε κείμενο, μπορείτε επίσης να μεταδίδετε γρήγορα και απευθείας βίντεο, ήχο, φωτογραφίες, αρχεία και άλλα ψηφιακά μέσα χρησιμοποιώντας το αγαπημένο τους λογισμικό πελάτη.

Εάν έχετε ενεργοποιήσει την εγγραφή IM στον πελάτη σας, σε ορισμένες περιπτώσεις γράφεται ένα ιστορικό της συνομιλίας σας σε αρχεία που είναι αποθηκευμένα είτε απευθείας στον υπολογιστή σας είτε στο διακομιστή του δικτύου. Τις περισσότερες φορές, η εύρεση ιστορικού μνήμης στο λογισμικό και τα αρχεία λογαριασμού στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας μπορεί να γίνει με μια απλή αναζήτηση.

Επόμενο: Μάθε τι συμβαίνει όταν αποσυνδεθείτε

05 του 05

Βήμα 4: Εξαίρεση

Εικόνα / Brandon De Hoyos

Σε κάποιο σημείο, καθώς η συζήτηση σβήνει ή πρέπει να αφήσετε τον υπολογιστή σας, θα αποσυνδεθείτε από το λογισμικό άμεσων μηνυμάτων. Παρόλο που ενδέχεται να μπορείτε να εκτελέσετε αυτήν την ενέργεια με δύο απλά κλικ, το λογισμικό και ο διακομιστής προγράμματος-πελάτη άμεσων μηνυμάτων προχωρά πολύ περισσότερο, ώστε να μην λαμβάνετε πλέον μηνύματα από φίλους.

Μόλις κλείσει η λίστα φίλων, ο πελάτης καθοδηγεί τον διακομιστή δικτύου να τερματίσει τη σύνδεσή σας επειδή έχετε αποσυνδεθεί από την υπηρεσία. Ο διακομιστής θα σταματήσει τη μεταφορά των εισερχόμενων πακέτων δεδομένων στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας. Το δίκτυο ενημερώνει επίσης τη διαθεσιμότητά σας εκτός σύνδεσης στις λίστες των φίλων, της οικογένειας και των συναδέλφων του φίλου.

Τα εισερχόμενα μηνύματα που δεν ελήφθησαν αποθηκεύονται ως μηνύματα εκτός σύνδεσης στους περισσότερους πελάτες IM και θα ληφθούν όταν συνδεθείτε ξανά στην υπηρεσία.