Αλλάξτε τα προεπιλεγμένα προγράμματα χρησιμοποιώντας το Ubuntu

Τεκμηρίωση του Ubuntu

Εισαγωγή

Σε αυτόν τον οδηγό θα σας δείξω πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα που συσχετίζεται με συγκεκριμένο τύπο αρχείου μέσα στο Ubuntu.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και θα παρουσιάσω τις δύο πιο απλές επιλογές.

Αλλάξτε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για κοινές εφαρμογές

Μπορείτε να αλλάξετε τα προεπιλεγμένα προγράμματα για τους παρακάτω τύπους αρχείων από την οθόνη λεπτομερειών στις ρυθμίσεις του Ubuntu.

Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο εικονίδιο στο εκκινητή Ubuntu το οποίο μοιάζει με γέμισμα με ένα κλειδί που διέρχεται από αυτό.

Από την οθόνη "Όλες οι ρυθμίσεις" κάντε κλικ στο εικονίδιο λεπτομερειών που βρίσκεται στην κάτω σειρά και έχει επίσης ένα εικονίδιο γρανάζι.

Η οθόνη λεπτομερειών έχει μια λίστα με τέσσερις ρυθμίσεις:

Κάντε κλικ στην επιλογή "Προεπιλεγμένες εφαρμογές".

Θα δείτε τις 6 προεπιλεγμένες εφαρμογές που αναφέρονται και από το Ubuntu 16.04 αυτές είναι οι εξής:

Για να αλλάξετε μια από τις ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο βέλος με το αναπτυσσόμενο μενού και επιλέξτε μία από τις άλλες διαθέσιμες επιλογές. Αν υπάρχει μόνο μία επιλογή, σημαίνει ότι δεν διαθέτετε μια σχετική εναλλακτική λύση.

Επιλογή προεπιλεγμένων εφαρμογών για αφαιρούμενα μέσα

Κάντε κλικ στην επιλογή "Αφαιρούμενο μέσο" από την οθόνη "Λεπτομέρειες".

Θα δείτε μια προεπιλεγμένη λίστα με 5 επιλογές:

Από προεπιλογή, όλοι τους έχουν οριστεί σε "Ρωτήστε τι πρέπει να κάνουν" εκτός από το "Λογισμικό" το οποίο έχει ρυθμιστεί για την εκτέλεση του λογισμικού.

Κάνοντας κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού για οποιαδήποτε από τις επιλογές παρέχεται μια λίστα με τις προτεινόμενες εφαρμογές για την εκτέλεση αυτής της επιλογής.

Για παράδειγμα, κάνοντας κλικ στο CD Audio θα εμφανιστεί το Rhythmbox ως συνιστώμενη εφαρμογή. Μπορείτε είτε να κάνετε κλικ σε αυτό είτε να επιλέξετε μία από αυτές τις επιλογές:

Η επιλογή "Άλλη εφαρμογή" εμφανίζει μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο σύστημα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια εφαρμογή που θα σας μεταφέρει στον διαχειριστή πακέτων Gnome.

Εάν δεν θέλετε να σας ζητηθεί ή δεν θέλετε να συμβεί κάποια ενέργεια κατά την τοποθέτηση μέσων, ελέγξτε την επιλογή "Ποτέ μην ζητάτε ή εκκινείτε προγράμματα στην εισαγωγή μέσων".

Η τελική επιλογή σε αυτή την οθόνη είναι "Άλλα Μέσα ...".

Αυτό δημιουργεί ένα παράθυρο με δύο πτώση. Το πρώτο drop down σας επιτρέπει να επιλέξετε τον τύπο (π.χ. DVD ήχου, Blank Disc, eBook Reader, Λογισμικό Windows, Video CD κ.λπ.). Η δεύτερη πτώση σάς ζητάει τι θέλετε να κάνετε με αυτό. Οι επιλογές είναι οι εξής:

Αλλαγή προεπιλεγμένων εφαρμογών για άλλους τύπους αρχείων

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να επιλέξετε μια προεπιλεγμένη εφαρμογή είναι να χρησιμοποιήσετε το διαχειριστή αρχείων "Αρχεία".

Κάντε κλικ στο εικονίδιο που μοιάζει με ντουλάπι αρχειοθέτησης και περιηγηθείτε στη δομή του φακέλου μέχρι να βρείτε ένα αρχείο για το οποίο θέλετε να αλλάξετε την προεπιλεγμένη εφαρμογή. Για παράδειγμα, μεταβείτε στο φάκελο μουσικής και βρείτε ένα αρχείο MP3.

Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο, επιλέξτε "ανοίξτε με" και, στη συνέχεια, είτε επιλέξτε μια από τις εφαρμογές που αναφέρονται είτε επιλέξτε "άλλη εφαρμογή".

Θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο που ονομάζεται "Συνιστώμενες εφαρμογές".

Μπορείτε να επιλέξετε μία από τις συνιστώμενες εφαρμογές που αναφέρονται, αλλά θα μπορούσατε να το κάνετε από το μενού "Άνοιγμα με".

Αν κάνετε κλικ στο κουμπί "Προβολή όλων των εφαρμογών" θα εμφανιστεί μια λίστα με κάθε εφαρμογή. Οι πιθανότητες είναι ότι καμία από αυτές δεν είναι σχετικές με τον τύπο αρχείου που χρησιμοποιείτε αλλιώς θα αναφέρεται ως συνιστώμενη εφαρμογή.

Ένα καλύτερο κουμπί που θα χρησιμοποιήσετε είναι το κουμπί "Εύρεση νέων εφαρμογών". Κάνοντας κλικ σε αυτό το κουμπί εμφανίζεται το Gnome Package Manager με μια λίστα σχετικών εφαρμογών για αυτόν τον τύπο αρχείου.

Ανατρέξτε στη λίστα και κάντε κλικ στην εγκατάσταση δίπλα στο πρόγραμμα που θέλετε να εγκαταστήσετε.

Θα χρειαστεί να κλείσετε το Gnome Package Manager μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής.

Θα παρατηρήσετε ότι οι προτεινόμενες εφαρμογές περιέχουν τώρα το νέο σας πρόγραμμα. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτό για να γίνει το προεπιλεγμένο.