Εκτέλεση λογισμικού σε διαφορετικές μηχανές Linux Με "xhost"

Σε αντίθεση με την τυπική χρήση των οικιακών υπολογιστών με Windows, σε περιβάλλοντα Linux / Unix, η λειτουργία "στο δίκτυο" ήταν πάντα ο κανόνας, γεγονός που εξηγεί τις ισχυρές δυνατότητες δικτύωσης των λειτουργικών συστημάτων Unix και Linux . Το Linux υποστηρίζει γρήγορες και σταθερές συνδέσεις με άλλους υπολογιστές και εκτελεί γραφικές διεπαφές χρήστη μέσω του δικτύου.

Η κύρια εντολή για την εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων δικτύου είναι το xhost - το πρόγραμμα ελέγχου πρόσβασης του διακομιστή για το X. Το xhost το πρόγραμμα χρησιμοποιείται για την προσθήκη και τη διαγραφή ονομάτων κεντρικών υπολογιστών (υπολογιστή) ή ονομάτων χρηστών στη λίστα μηχανών και χρηστών που επιτρέπεται να πραγματοποιούν συνδέσεις με τον εξυπηρετητή Χ. Αυτό το πλαίσιο παρέχει μια στοιχειώδη μορφή ελέγχου της ιδιωτικότητας και ασφάλειας.

Σενάριο χρήσης

Ας καλέσουμε τον υπολογιστή που κάθεστε στο "localhost" και τον υπολογιστή που θέλετε να συνδέσετε στον " απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή ". Αρχικά χρησιμοποιείτε το xhost για να καθορίσετε ποιο (-ους) υπολογιστή (-ες) θέλετε να δώσετε την άδεια σύνδεσης (στον εξυπηρετητή X του) του localhost. Στη συνέχεια, συνδέεστε στον απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή χρησιμοποιώντας το telnet. Στη συνέχεια, ρυθμίζετε τη μεταβλητή DISPLAY στον απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή. Θέλετε να ορίσετε αυτήν τη μεταβλητή DISPLAY στον τοπικό κεντρικό υπολογιστή. Τώρα όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα στον απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή, το GUI θα εμφανιστεί στον τοπικό κεντρικό υπολογιστή (όχι στον απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή).

Παράδειγμα Παράδειγμα χρήσης

Υποθέστε ότι η διεύθυνση IP του τοπικού κεντρικού υπολογιστή είναι 128.100.2.16 και η διεύθυνση IP του απομακρυσμένου κεντρικού υπολογιστή είναι 17.200.10.5. Ανάλογα με το δίκτυο στο οποίο βρίσκεστε, ενδέχεται να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ονόματα των υπολογιστών (ονόματα τομέα) αντί για τις διευθύνσεις IP.

Βήμα 1. Πληκτρολογήστε τα ακόλουθα στη γραμμή εντολών του localhost:

% xhost + 17.200.10.5

Βήμα 2. Συνδεθείτε στον απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή:

% telnet 17.200.10.5

Βήμα 3. Στον απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή (μέσω της σύνδεσης telnet), δώστε εντολή στον απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή να εμφανίζει τα παράθυρα στον τοπικό κεντρικό υπολογιστή πληκτρολογώντας:

% setenv DISPLAY 128.100.2.16.0.0

(Αντί του setenv, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την εξαγωγή σε ορισμένα κελύφη.)

Βήμα 4. Τώρα μπορείτε να εκτελέσετε λογισμικό στον απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή. Για παράδειγμα, όταν πληκτρολογείτε το xterm στον απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή, θα πρέπει να δείτε ένα παράθυρο xterm στον τοπικό κεντρικό υπολογιστή.

Βήμα 5. Αφού τελειώσετε, θα πρέπει να καταργήσετε τον απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή από τη λίστα ελέγχου πρόσβασης σας ως εξής. Στον τοπικό τύπο κεντρικού υπολογιστή:

% xhost - 17.200.10.5

Γρήγορη αναφορά

Η εντολή xhost περιέχει μόνο μερικές παραλλαγές για να σας βοηθήσει με τη δικτύωσή σας:

Επειδή οι διανομές Linux και τα επίπεδα απελευθέρωσης του πυρήνα διαφέρουν, χρησιμοποιήστε την εντολή man ( % man ) για να δείτε πώς xhost εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο περιβάλλον υπολογιστών σας.