Τι είναι ο κωδικός Master Boot;

Ορισμός του κωδικού Master Boot & Βοήθεια Καθορισμός σφαλμάτων βασικού κωδικού εκκίνησης

Ο κύριος κωδικός εκκίνησης (μερικές φορές συντομογραφία MBC ) είναι ένα από τα πολλά μέρη του κύριου αρχείου εκκίνησης . Εκτελεί το πρώτο σύνολο σημαντικών λειτουργιών κατά τη διαδικασία εκκίνησης .

Συγκεκριμένα, στην τυπική γενική εγγραφή αρχικής εκκίνησης, ο κύριος κώδικας εκκίνησης καταναλώνει 446 bytes από το σύνολο των κύριων εγγραφών εκκίνησης 512-byte - ο υπόλοιπος χώρος χρησιμοποιείται από τον πίνακα κατατμήσεων (64 bytes) και την υπογραφή δίσκου 2 byte.

Πώς λειτουργεί ο βασικός κώδικας εκκίνησης

Υποθέτοντας ότι ο κύριος κώδικας εκκίνησης εκτελείται σωστά από το BIOS , ο κύριος κώδικας εκκίνησης εκχωρεί τον έλεγχο εκκίνησης στον κωδικό εκκίνησης του τόμου , τμήμα του τομέα εκκίνησης τόμου , στο διαμέρισμα του σκληρού δίσκου που περιέχει το λειτουργικό σύστημα .

Ένας κύριος κωδικός εκκίνησης χρησιμοποιείται μόνο σε πρωτεύοντα διαμερίσματα. Τα μη ενεργά διαμερίσματα, όπως αυτά που υπάρχουν σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου που αποθηκεύει δεδομένα όπως αντίγραφα αρχείων, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να εκκινούνται επειδή δεν περιέχουν λειτουργικό σύστημα και επομένως δεν έχουν λόγο για έναν κύριο κώδικα εκκίνησης.

Αυτές είναι οι ενέργειες που ακολουθεί ο κύριος κώδικας εκκίνησης, σύμφωνα με τη Microsoft:

  1. Σαρώνει τον πίνακα διαμερισμάτων για το ενεργό διαμέρισμα.
  2. Βρίσκει τον τομέα εκκίνησης του ενεργού διαμερίσματος.
  3. Φορτώνει ένα αντίγραφο του τομέα εκκίνησης από το ενεργό διαμέρισμα στη μνήμη.
  4. Μεταφέρει τον έλεγχο στον εκτελέσιμο κώδικα στον τομέα εκκίνησης.

Ο κύριος κώδικας εκκίνησης χρησιμοποιεί τα πεδία CHS (πεδία Έναρξης και Τερματισμού Κύλινδρο, Κεφαλή και Τομέα) από τον πίνακα κατατμήσεων για να εντοπίσετε το τμήμα τομέα εκκίνησης του διαμερίσματος.

Κύρια λάθη κώδικα εκκίνησης

Τα αρχεία που χρειάζονται τα Windows για εκκίνηση στο λειτουργικό σύστημα μπορεί μερικές φορές να καταστραφούν ή να λείπουν.

Κύρια σφάλματα κώδικα εκκίνησης μπορεί να συμβεί εξαιτίας οτιδήποτε από μια επίθεση κατά των ιών που αντικαθιστά τα δεδομένα με κακόβουλους κώδικες, σε φυσική ζημιά στο σκληρό δίσκο.

Εντοπισμός σφαλμάτων βασικού κωδικού εκκίνησης

Ένα από αυτά τα σφάλματα εμφανίζονται πιθανότατα, εάν ο κύριος κώδικας εκκίνησης δεν μπορεί να βρει τον τομέα εκκίνησης, αποτρέποντας την εκκίνηση των Windows:

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να διορθώσετε σφάλματα στην κύρια εγγραφή εκκίνησης είναι να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows . Αν και αυτό μπορεί να είναι η πρώτη σας σκέψη, επειδή δεν θέλετε να περάσετε από τη διαδικασία επίλυσης του σφάλματος, είναι μια αρκετά δραστική λύση.

Ας δούμε μερικούς άλλους, ενδεχομένως πιο απλούς, τρόπους για να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα:

Πώς να διορθώσετε τα σφάλματα του βασικού κώδικα εκκίνησης

Παρόλο που μπορείτε κανονικά να ανοίξετε μια Γραμμή εντολών στα Windows για να εκτελέσετε εντολές στα Windows, τα προβλήματα με τον κύριο κώδικα εκκίνησης πιθανόν να σημαίνουν ότι τα Windows δεν θα ξεκινήσουν . Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση σε μια γραμμή εντολών εκτός Windows ...

Στα Windows 10 , στα Windows 8 , στα Windows 7 και στα Windows Vista , μπορείτε να επιχειρήσετε να διορθώσετε ένα σφάλμα κύριου κωδικού εκκίνησης, ανοίγοντας τα στοιχεία ρύθμισης παραμέτρων εκκίνησης (Boot Configuration Data - BCD) χρησιμοποιώντας την εντολή bootrec .

Η εντολή bootrec μπορεί να εκτελεστεί στα Windows 10 και τα Windows 8 μέσω των Επιλογών εκκίνησης για προχωρημένους . Στα Windows 7 και στα Windows Vista, μπορείτε να εκτελέσετε την ίδια εντολή, αλλά γίνεται μέσω των επιλογών αποκατάστασης συστήματος .

Στα Windows XP και στα Windows 2000, η εντολή fixmbr χρησιμοποιείται για την κατασκευή μιας νέας εγγραφής κύριας εκκίνησης επαναγράφοντας τον κύριο κώδικα εκκίνησης. Αυτή η εντολή διατίθεται στην Κονσόλα αποκατάστασης (Recovery Console) .