Τρόπος χρήσης του Υπολογιστή "bc" σε δέσμες ενεργειών

Το πρόγραμμα Linux bc μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βολική υπολογιστική επιφάνεια εργασίας ή ως γλώσσα μαθηματικής γραφής. Είναι τόσο εύκολο όσο καλώντας την εντολή bc μέσω τερματικού.

Εκτός από το βοηθητικό πρόγραμμα bc, το κέλυφος Bash παρέχει μερικές άλλες μεθόδους για την εκτέλεση αριθμητικών πράξεων .

Σημείωση: Το πρόγραμμα bc ονομάζεται επίσης βασική αριθμομηχανή ή υπολογιστής πάγκου.

bc Σύνταξη εντολών

Η σύνταξη για την εντολή bc είναι παρόμοια με τη γλώσσα προγραμματισμού C και υποστηρίζονται διάφοροι χειριστές, όπως προσθήκη, αφαίρεση, συν ή πλην και πολλά άλλα.

Αυτοί είναι οι διάφοροι διακόπτες που είναι διαθέσιμοι με την εντολή bc:

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της βασικής αριθμομηχανής, ανατρέξτε σε αυτό το εγχειρίδιο εντολών bc.

Παράδειγμα εντολής bc

Η βασική αριθμομηχανή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα τερματικό απλά εισάγοντας το bc , μετά από το οποίο μπορείτε να πληκτρολογήσετε τακτικές εκφράσεις μαθηματικών όπως αυτό:

4 + 3

... για να πάρετε ένα αποτέλεσμα όπως αυτό:

7

Όταν εκτελείτε μια σειρά υπολογισμών επανειλημμένα, είναι λογικό να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή bc ως μέρος ενός σεναρίου. Η απλούστερη μορφή ενός τέτοιου σεναρίου θα φαινόταν έτσι:

#! / bin / bash echo '6,5 / 2,7' προ ΧΡΙΣΤΟΥ

Η πρώτη γραμμή είναι μόνο η διαδρομή του εκτελέσιμου αρχείου που εκτελεί αυτήν τη δέσμη ενεργειών.

Η δεύτερη γραμμή περιέχει δύο εντολές. Η εντολή ηχώ δημιουργεί μια συμβολοσειρά που περιέχει τη μαθηματική έκφραση που περιέχεται σε μοναδικά εισαγωγικά (6.5 διαιρούμενο με 2.7, σε αυτό το παράδειγμα). Ο χειριστής σωλήνων (|) περνάει αυτή τη συμβολοσειρά ως ένα όρισμα στο πρόγραμμα bc. Στη συνέχεια, η έξοδος του προγράμματος bc εμφανίζεται στη γραμμή εντολών.

Για να εκτελέσετε αυτήν τη δέσμη ενεργειών, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και μεταβείτε στον κατάλογο στον οποίο βρίσκεται το σενάριο. Υποθέτουμε ότι το αρχείο δέσμης ενεργειών ονομάζεται bc_script.sh . Βεβαιωθείτε ότι το αρχείο είναι εκτελέσιμο με την εντολή chmod :

chmod 755 bc_script.sh

Στη συνέχεια, θα εισάγετε:

./bc_script.sh

Το αποτέλεσμα θα είναι το εξής:

2

Προκειμένου να εμφανιστούν 3 δεκαδικά ψηφία αφού η αληθινή απάντηση είναι 2.407407 ..., χρησιμοποιήστε μια εντολή κλίμακας μέσα στην συμβολοσειρά οριοθετημένη από τα μοναδικά εισαγωγικά:

#! / bin / bash echo 'κλίμακα = 3; 6.5 / 2.7 ' προ ΧΡΙΣΤΟΥ

Για καλύτερη αναγνωσιμότητα, η γραμμή με τους υπολογισμούς μπορεί να ξαναγραφεί σε πολλές γραμμές. Για να σπάσετε τη γραμμή εντολών σε πολλές γραμμές, μπορείτε να βάλετε μια πίσω κάθετο στο τέλος της γραμμής:

echo 'κλίμακα = 3; var1 = 6.5 / 2.7; var1 '\ | προ ΧΡΙΣΤΟΥ

Για να συμπεριλάβετε τα επιχειρήματα της γραμμής εντολών στους υπολογισμούς bc, πρέπει να αλλάξετε τα μοναδικά εισαγωγικά σε διπλά εισαγωγικά, έτσι ώστε τα σύμβολα παραμέτρων γραμμής εντολών να ερμηνεύονται από το κέλυφος Bash:

echo "κλίμακα = 3? var1 = 6.5 / 2.7? var2 = 14 * var1; var2 * = $ 1; var2" \ | προ ΧΡΙΣΤΟΥ

Το πρώτο παράθυρο γραμμής εντολών προσπελάζεται χρησιμοποιώντας τη μεταβλητή "$ 1", το δεύτερο όρισμα χρησιμοποιεί "$ 2", κλπ.

Τώρα μπορείτε να γράψετε τις δικές σας προσαρμοσμένες αριθμητικές λειτουργίες σε ξεχωριστά σενάρια Bash και να τις καλέσετε από άλλα σενάρια.

Για παράδειγμα, εάν το script1 περιέχει:

#! / bin / bash echo "κλίμακα = 3; var1 = 6.5 / 2.7; var2 = 14 * var1; var2 * = $ 1; var2" \ | προ ΧΡΙΣΤΟΥ

... και το script2 περιέχει

#! / bin / bash var0 = "100" echo "var0: $ var0" λειτουργία fun1 {echo "scale = 3; var1 = 10; var2 = var1 * $ var0; bc} fres = $ (fun1) echo "fres:" $ fres var10 = $ (./ script1 $ fres); echo "var10:" $ var10;

... τότε η εκτέλεση script2 θα επικαλείται script1 χρησιμοποιώντας μια μεταβλητή $ fres που υπολογίζεται στο script2 ως παράμετρος.