Πώς να εντοπίσετε και να ανακτήσετε δεδομένα από κακούς τομείς

Ανακτήστε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας το Chkdsk στην Κονσόλα αποκατάστασης (Recovery Console) στα Windows XP

Ένας τομέας ενός σκληρού δίσκου είναι η μικρότερη διαιρούμενη μονάδα της φυσικής κίνησης, τουλάχιστον όσον αφορά την αποθήκευση δεδομένων. Καθώς ένας σκληρός δίσκος αποτυγχάνει, ένας τομέας μετά τον άλλο γίνεται άχρηστος.

Ευτυχώς, όλα τα δεδομένα σε έναν τομέα ενδέχεται να μην χάνονται οριστικά. Εάν ένας αποτυχημένος σκληρός δίσκος σας έχει αποτρέψει από την εκκίνηση του υπολογιστή σας, τα κατεστραμμένα δεδομένα που προκαλούν το πρόβλημα ενδέχεται να είναι ανακτήσιμα από την Κονσόλα αποκατάστασης (Recovery Console) .

Ακολουθήστε αυτά τα εύκολα βήματα για να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία της Κονσόλας αποκατάστασης για να εντοπίσετε και να ανακτήσετε δεδομένα από κακούς τομείς στον σκληρό σας δίσκο.

Πώς να ανακτήσετε τα δεδομένα σας

  1. Εισαγάγετε την Κονσόλα αποκατάστασης των Windows XP . Η Κονσόλα αποκατάστασης είναι μια προηγμένη λειτουργία διαγνωστικών των Windows XP με ειδικά εργαλεία που θα σας επιτρέψουν να εντοπίσετε και να ανακτήσετε τους κακούς τομείς.
  2. Όταν φτάσετε στη Γραμμή εντολών (που περιγράφεται λεπτομερώς στο Βήμα 6 του παραπάνω συνδέσμου), πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και στη συνέχεια πατήστε Enter .
    1. chkdsk / r
  3. Η εντολή chkdsk θα σαρώσει τον σκληρό σας δίσκο για τυχόν ζημιωμένους τομείς. Εάν οποιαδήποτε δεδομένα είναι αναγνώσιμα από οποιοδήποτε κακό τομέα που βρέθηκε, το chkdsk θα το ανακτήσει.
    1. Σημείωση: Εάν δείτε ένα μήνυμα "CHKDSK βρέθηκε και διορθώθηκε ένα ή περισσότερα σφάλματα στο τόμο" , το chkdsk βρήκε και όντως διορθώνει κάποιο απροσδιόριστο πρόβλημα. Διαφορετικά, το chkdsk δεν βρήκε κανένα πρόβλημα.
  4. Καταργήστε το CD των Windows XP, πληκτρολογήστε exit και, στη συνέχεια, πατήστε Enter για να ξεκινήσετε πάλι τον υπολογιστή σας.
    1. Υποθέτοντας ότι οι κακοί τομείς σκληρών δίσκων ήταν η αιτία του προβλήματός σας και ότι το chkdsk ήταν σε θέση να ανακτήσει τα δεδομένα από αυτά, τα Windows XP πρέπει τώρα να ξεκινούν κανονικά.

Συμβουλές:

  1. Εάν, στην πραγματικότητα, έχετε πρόσβαση στα Windows κανονικά, μπορείτε να εκτελέσετε το ισοδύναμο των Windows του εργαλείου chkdsk. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος σάρωσης του σκληρού σας δίσκου χρησιμοποιώντας τον Έλεγχο σφαλμάτων στα Windows XP για βοήθεια.