Πώς να επιλέξετε την καλύτερη σταθεροποίηση εικόνας κάμερας

Αν είστε μπερδεμένοι από το "IS" που μπορεί να προσκολληθεί στο τέλος του ονόματος της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής που σκέφτεστε, δεν είστε μόνοι. IS, όταν χρησιμοποιείται με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, είναι σύντομη για την "τεχνολογία σταθεροποίησης εικόνας", η οποία επιτρέπει στην κάμερα να σας βοηθήσει να μειώσετε τις θολές φωτογραφίες από το κούνημα της μηχανής.

Παρόλο που η σταθεροποίηση εικόνας της φωτογραφικής μηχανής δεν είναι καινούργια, περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές σε επίπεδο καταναλωτών περιλαμβάνουν τώρα την τεχνολογία IS. Καθώς το IS γίνεται πιο διαδεδομένο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι αγοράζετε, καθώς η σταθεροποίηση εικόνας είναι διαθέσιμη σε μερικές διαφορετικές διαμορφώσεις.

Οι τρεις κύριες διαμορφώσεις σταθεροποίησης εικόνας ψηφιακής κάμερας είναι:

Τα βασικά

Η τεχνολογία σταθεροποίησης εικόνας χρησιμοποιεί υλικό ή λογισμικό μέσα στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από το κούνημα ή τη δόνηση της κάμερας. Η θόλωση της κάμερας είναι πιο έντονη όταν χρησιμοποιείτε φακό με μακρύ ζουμ ή όταν φωτογραφίζετε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπου η ταχύτητα κλείστρου της φωτογραφικής μηχανής πρέπει να είναι πιο αργή για να επιτρέψει την επίτευξη μεγαλύτερης φωτεινότητας στον αισθητήρα εικόνας της κάμερας. Με μικρότερη ταχύτητα κλείστρου, κάθε δονήσεις ή κούνη που συμβαίνουν με την κάμερα μεγεθύνεται, μερικές φορές προκαλώντας θολή φωτογραφίες. Ακόμη και η παραμικρή κίνηση του χεριού ή του βραχίονα σας μπορεί να προκαλέσει ελαφρά θόλωση.

Το IS δεν μπορεί να αποτρέψει κάθε θολή φωτογραφία - όπως όταν ένα θέμα κινείται πολύ γρήγορα για την ταχύτητα κλείστρου που χρησιμοποιείτε - αλλά λειτουργεί καλά με τη διόρθωση του θολώματος που προκαλείται από την ελαφρά κίνηση του φωτογράφου (μην αισθάνεστε άσχημα, κάθε φωτογράφος έχει αυτό το πρόβλημα περιστασιακά). Οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι το IS μπορεί να σας επιτρέψει να τραβήξετε δύο ρυθμούς ταχύτητας κλείστρου πιο αργά από ό, τι θα μπορούσατε χωρίς IS.

Αν δεν έχετε μια φωτογραφική μηχανή που προσφέρει ένα καλό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να πυροβολήσετε με μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Δοκιμάστε να αυξήσετε τη ρύθμιση ISO της κάμεράς σας, ώστε να μπορείτε να φωτογραφίζετε με μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, εάν η ρύθμιση IS της κάμερας δεν σας δίνει τα αποτελέσματα που θέλετε.

Οπτική IS

Για τις συμπαγείς ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που απευθύνονται σε αρχάριους και ενδιάμεσους φωτογράφους, η οπτική σταθεροποίηση εικόνας (μερικές φορές συντομευμένη σε OIS) είναι η προτιμώμενη τεχνολογία IS.

Το οπτικό IS χρησιμοποιεί διορθώσεις υλικού για να εμποδίσει το κούνημα της μηχανής. Κάθε κατασκευαστής έχει μια συγκεκριμένη διαμόρφωση για την υλοποίηση του οπτικού IS, αλλά οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που περιέχουν οπτική σταθεροποίηση εικόνας χρησιμοποιούν έναν αισθητήρα γυροσκοπίου ενσωματωμένο στην κάμερα που μετρά κάθε κίνηση από τον φωτογράφο. Ο αισθητήρας γυροσκόπιο στέλνει τις μετρήσεις του μέσω ενός μικροτσίπ σταθεροποίησης στο CCD, το οποίο μετατοπίζεται ελαφρώς για να αντισταθμίσει. Η συσκευή CCD ή η συζευγμένη με φορτίο συσκευή καταγράφει την εικόνα.

Η διόρθωση υλικού που βρέθηκε με την οπτική IS είναι η πιο ακριβής μορφή σταθεροποίησης της εικόνας. Δεν απαιτεί αύξηση της ευαισθησίας ISO, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα της φωτογραφίας.

Ψηφιακό IS

Η ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας περιλαμβάνει μόνο τη χρήση λογισμικού και ρυθμίσεων ψηφιακής κάμερας για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες του κουνήματος της κάμερας. Ουσιαστικά, το ψηφιακό IS αυξάνει την ευαισθησία ISO, η οποία είναι η μέτρηση της ευαισθησίας της φωτογραφικής μηχανής στο φως. Με τη φωτογραφική μηχανή να μπορεί να δημιουργήσει μια εικόνα από λιγότερο φωτισμό, η φωτογραφική μηχανή μπορεί να φωτογραφίζει με μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου, γεγονός που ελαχιστοποιεί τη θολότητα από το κούνημα της μηχανής.

Ωστόσο, η ψηφιακή IS συχνά υπερισχύει της ευαισθησίας ISO πέρα ​​από αυτό που η αυτόματη ρύθμιση στη φωτογραφική μηχανή λέει ότι πρέπει να είναι για τις συνθήκες φωτισμού μιας συγκεκριμένης λήψης. Η αύξηση της ευαισθησίας ISO με τον τρόπο αυτό μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της εικόνας, προκαλώντας περισσότερο θόρυβο στο θόρυβο εικόνας είναι οποιοσδήποτε αριθμός αδέσποτων εικονοστοιχείων που δεν καταγράφουν σωστά. Με άλλα λόγια, ζητώντας από τη φωτογραφική μηχανή να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια εικόνα σε λιγότερο από τις βέλτιστες ρυθμίσεις ISO θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα της εικόνας, και αυτό είναι που κάνει το ψηφιακό IS.

Ορισμένες κάμερες αναφέρονται επίσης στη σταθεροποίηση ψηφιακής εικόνας για να περιγράψουν ένα κομμάτι λογισμικού ενσωματωμένο στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη θολούρα αφού τραβήξετε τη φωτογραφία, παρόμοια με αυτά που θα μπορούσατε να κάνετε με το λογισμικό επεξεργασίας εικόνας στον υπολογιστή σας. Αυτός ο τύπος ψηφιακού IS είναι ο λιγότερο αποτελεσματικός μεταξύ όλων των τύπων σταθεροποίησης εικόνας.

Διπλό IS

Το Dual IS δεν είναι τόσο εύκολο να αποτυπωθεί, καθώς οι κατασκευαστές το ορίζουν διαφορετικά. Ο πιο συνηθισμένος ορισμός της σταθεροποίησης διπλής εικόνας περιλαμβάνει ένα συνδυασμό σταθεροποίησης υλικού (όπως βρέθηκε με την οπτική IS) και αυξημένη ευαισθησία ISO (όπως διαπιστώθηκε με την ψηφιακή IS).

Μερικές φορές, η διπλή σταθεροποίηση εικόνας χρησιμοποιείται για να περιγράψει το γεγονός ότι μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή SLR (single reflex) διαθέτει τεχνολογία σταθεροποίησης εικόνας τόσο στο σώμα της φωτογραφικής μηχανής όσο και στους εναλλάξιμους φακούς

Εργασία χωρίς IS

Ορισμένες παλαιότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν προσφέρουν κανένα τύπο IS. Για να αποφύγετε το κούνημα της φωτογραφικής μηχανής σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που δεν προσφέρει σταθερότητα εικόνας, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:

Μην ξεχαστείτε

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει ακριβώς τι αγοράζετε όταν πρόκειται για τη σταθεροποίηση της εικόνας στην ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή. Μερικοί κατασκευαστές, ειδικά αυτοί που διαθέτουν μοντέλα χαμηλού κόστους, θα χρησιμοποιούν παραπλανητικούς όρους, όπως η τεχνολογία αντι-θολώματος ή η τεχνολογία αντι-κούνημα, για να προσπαθήσουν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η ψηφιακή φωτογραφική τους μηχανή δεν προσφέρει IS. Τέτοιες κάμερες συνήθως απλώς αυξάνουν την ταχύτητα κλείστρου για να περιορίσουν τις θολές φωτογραφίες, οι οποίες μερικές φορές προκαλούν άλλα προβλήματα έκθεσης, βλάπτοντας έτσι την ποιότητα της εικόνας.

Ως πρόσθετη σημείωση, ορισμένοι κατασκευαστές ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών έχουν συγκεκριμένα εμπορικά σήματα για την οπτική σταθεροποίηση της εικόνας, περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα για τον αγοραστή (σαν να χρειαζόμαστε περισσότερη σύγχυση). Για παράδειγμα, η Nikon χρησιμοποιεί μερικές φορές "Μείωση κραδασμών" και η Sony χρησιμοποιεί μερικές φορές "Super Steady Shot" για να αναφερθεί σε οπτική IS. Η Canon δημιούργησε ένα είδος σταθεροποίησης εικόνας που αναφέρεται συχνά ως έξυπνο IS.

Πριν αγοράσετε ένα συγκεκριμένο μοντέλο, βεβαιωθείτε ότι το εμπορικό σήμα του αναφέρεται σε οπτική IS και όχι κάποια μορφή ψηφιακού IS. Θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στον ιστότοπο του κατασκευαστή ή από έναν αξιόπιστο πωλητή στο κατάστημα φωτογραφικής μηχανής.

Οι περισσότερες σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είτε περιλαμβάνουν μόνο οπτική IS ή περιλαμβάνουν κάποια μορφή διπλού IS, οπότε η εξεύρεση της σωστής φωτογραφικής μηχανής για την κάλυψη των αναγκών σας για σταθεροποίηση της εικόνας δεν είναι τόσο σημαντική από μια ανησυχία όπως μπορεί να ήταν πριν από αρκετά χρόνια. Ακόμα, έχοντας ένα καλό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας είναι τόσο σημαντικό για την επιτυχία της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής σας, αξίζει τον διπλό έλεγχο ότι η φωτογραφική μηχανή σας έχει τον καλύτερο τύπο IS. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τη λίστα προδιαγραφών της φωτογραφικής μηχανής για τον τύπο σταθεροποίησης εικόνας που είναι διαθέσιμος!