Τι είναι το κλείδωμα AF; (Επίσης FE, AF, κλείδωμα AE)

Μάθετε περισσότερα για το κλείδωμα AF, το κλείδωμα AE και τα πλήκτρα FE-Lock στο DSLR

Μπορεί να έχετε δει κουμπιά FE, AF, AE Lock στη φωτογραφική σας μηχανή DSLR και ίσως έχετε αναρωτηθεί τι πραγματικά κάνουν. Αυτά τα τρία κουμπιά "lock" σπάνια χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους, ειδικά αρχάριους φωτογράφους DSLR επειδή απλά δεν ξέρουν τι κάνουν. Ωστόσο, και οι τρεις μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμες!

Το AE-Lock είναι ένας τρόπος να κλειδώσετε την έκθεση με την οποία φωτογραφίζετε. Το AF-Lock λειτουργεί με το σύστημα εστίασης της κάμερας, κλειδώντας στο σύστημα εστίασης. Και το FE-Lock κλειδώνει στη ρύθμιση έκθεσης φλας για τη φωτογραφική μηχανή DSLR.

Τι είναι το AE-Lock;

Το AE απλά σημαίνει αυτόματη έκθεση . Το κουμπί επιτρέπει στους χρήστες να κλειδώνουν τις ρυθμίσεις έκθεσης (δηλ. Διάφραγμα και ταχύτητα κλείστρου ). Η κλειδαριά AE μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, εάν ένας φωτογράφος τραβήξει μια σειρά από εικόνες για μια πανοραμική φωτογραφία και χρειάζεται ταυτόσημες εκθέσεις, όπως για παράδειγμα αν θέλετε να ενώσετε ένα σύνολο φωτογραφιών για να δημιουργήσετε μια πανοραμική φωτογραφία,

Η AE-lock μπορεί να σας επιτρέψει να είστε βέβαιοι ότι κάθε φωτογραφία έχει την ίδια έκθεση. Η κλειδαριά AE μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμη σε δύσκολες καταστάσεις φωτισμού. Μόλις ρυθμίσετε τη σωστή έκθεση στην εικόνα, η χρήση του κλείδωμα AE σας επιτρέπει να αναγκάσετε τη φωτογραφική μηχανή να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ίδια έκθεση, αντί να προσπαθεί να καλέσετε την κατάλληλη έκθεση κάθε φορά που πατάτε το κουμπί λήψης στην περίπλοκη κατάσταση φωτισμού.

Μια περιοχή όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κλείδωμα AE είναι σε μια πανοραμική φωτογραφία, όπου μπορείτε να επιβάλλετε την ίδια έκθεση σε κάθε λήψη στην πανοραμική φωτογραφία, κάτι που θα σας δώσει περισσότερη επιτυχία κατά τη συρραφή των φωτογραφιών μαζί αργότερα.

Τι είναι το FE-Lock;

Το FE σημαίνει έκθεση σε φλας . Αυτό το κουμπί επιτρέπει στους χρήστες να κλειδώνουν τις ρυθμίσεις έκθεσης φλας. Με κάποιες κάμερες, η κλειδαριά διαρκεί μόνο 15 δευτερόλεπτα ή για όσο διάστημα κρατάτε το κουμπί λήψης μισοκόκκινο. Άλλες κάμερες DSLR μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικό χρονικό διάστημα για το χρονικό διάστημα που το κουμπί παραμένει ενεργό, επομένως θα θέλετε να εκθέσετε αυτό το χαρακτηριστικό λίγο περισσότερο στον οδηγό χρήσης της φωτογραφικής μηχανής πριν το χρησιμοποιήσετε για να διασφαλίσετε ότι καταλαβαίνετε όλες τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του.

Σε πολλές κάμερες DSLR, δεν θα δείτε ένα κουμπί κλειδώματος FE. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι συνδεδεμένο μαζί με την κλειδαριά AE σε αυτούς τους τύπους DSLR. Συχνά με ακριβότερα DSLR, το FE-lock θα είναι ένα ξεχωριστό κουμπί. Άλλες κάμερες σας επιτρέπουν να αντιστοιχίσετε FE-lock σε ένα πλήκτρο "Custom Function".

Μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε το FE-lock με ανακλαστικές επιφάνειες, οι οποίες μπορεί να ξεγελάσουν τη μέτρηση του φλας, ή με φωτογραφίες όπου το θέμα δεν καλύπτεται από ένα σημείο εστίασης.

Τι είναι το κλείδωμα AF;

Η λειτουργία AF σημαίνει αυτόματη εστίαση και η λειτουργία κλειδώματος AF είναι η ευκολότερη από αυτές τις λειτουργίες κλειδώματος για χρήση. Είναι επίσης το μόνο από τα τρία που συμβαίνει αυτόματα όταν τραβάτε οποιαδήποτε φωτογραφία. Κρατήστε πατημένο το κουμπί ασφάλισης AF για να προκαλέσετε την κάμερα να διατηρήσει το ίδιο σημείο εστίασης, ακόμα και αν ρυθμίσετε τη σύνθεση της σκηνής αφού κλειδώσετε την εστίαση.

Το κλείδωμα AF μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί πατώντας το κουμπί λήψης μέχρι τη μέση. Οι φωτογράφοι συχνά χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική με όλους τους τύπους φωτογραφικών μηχανών, ακόμα και DSLR. Διατηρώντας το δάχτυλό σας στο κουμπί λήψης καθώς πιέζεται στη μέση, η εστίαση είναι κλειδωμένη. Επειδή τόσο λίγες κάμερες διαθέτουν κουμπιά ασφάλισης AF, κρατώντας το κουμπί λήψης στη μέση είναι μια καλή επιλογή.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο αν θέλετε να εστιάσετε σε ένα θέμα που βρίσκεται στη μία πλευρά μιας εικόνας. Μπορείτε να κλειδώσετε την εστίαση στο θέμα και, στη συνέχεια, να συνθέσετε ξανά την εικόνα χωρίς να αφαιρέσετε το δάχτυλό σας από το κουμπί λήψης.

Όπως φαίνεται στην φωτογραφία εδώ, μερικές φορές το AE-Lock και το AF-Lock βρίσκονται στο ίδιο κουμπί, επιτρέποντάς σας να ενεργοποιήσετε και τα δύο ταυτόχρονα.