Το Canon EOS Rebel T3i Versus το Nikon D5100

Canon ή Nikon; Μια επισκόπηση Head-to-Head για δύο κάμερες DSLR

Παρά τη διαθεσιμότητα μιας ποικιλίας κατασκευαστών DSLR , η συζήτηση της Canon έναντι της Nikon εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Από τις μέρες των ταινιών 35mm, οι δύο κατασκευαστές ήταν στενοί ανταγωνιστές. Παραδοσιακά, τα πράγματα φαίνονται να βλέπουν-είδε μεταξύ των δύο, με κάθε κατασκευαστής να γίνει ισχυρότερη για λίγο, πριν εξασθενίσει μακριά στο άλλο.

Αν δεν είστε ακόμα συνδεδεμένοι σε κανένα από τα δύο συστήματα, η επιλογή των φωτογραφικών μηχανών μπορεί να φαίνεται μπερδεμένη. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στις κάμερες DSLR των δύο κατασκευαστών μεσαίας κατηγορίας: το Canon T3i και το Nikon D5100 .

Ποια είναι η καλύτερη αγορά; Θα ρίξω μια ματιά στα βασικά σημεία σε κάθε κάμερα για να σας βοηθήσω να λάβετε μια πιο ενημερωμένη απόφαση.

Σημείωση του συντάκτη: Και τα δύο αυτά μοντέλα φωτογραφικών μηχανών έκτοτε έχουν διακοπεί και έχουν αντικατασταθεί με νεότερα μοντέλα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με υψηλότερη ανάλυση και λίγα νέα χαρακτηριστικά, αλλά και οι δύο κάμερες συνεχίζουν να είναι διαθέσιμες και ανακαινισμένες. Από τις αρχές του 2016, η πιο πρόσφατη Nikon που ισοδυναμεί με το D5100 είναι η D5500 και η τελευταία αναβάθμιση στο Canon T3i είναι το Rebel T6i.

Ανάλυση, Σώμα και Έλεγχοι

Το T3i της Canon έχει ανάλυση 18MP σε σύγκριση με το 16,2MP της Nikon. Είναι απίθανο, όμως, να παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά σε πραγματικούς όρους.

Και οι δύο κάμερες ζυγίζουν περίπου το ίδιο, με τη Canon να ζυγίζει μόλις 0,35 ουγκιές (10g) περισσότερο. Είναι και οι δύο ανθεκτικές κάμερες και αισθάνονται ουσιαστικές. Η λαβή της Canon είναι ίσως οριακά ευκολότερη στη χρήση, αλλά και οι δύο κάμερες έχουν αρθρωτές οθόνες LCD.

Όσον αφορά τους ελέγχους και την ευκολία χρήσης, πιστεύω ότι η Canon είναι ακόμα μπροστά από τη Nikon.

Το T3i διαθέτει έναν ελεγκτή τεσσάρων κατευθύνσεων (ο οποίος είναι λίγο στην μικρή πλευρά), παρέχοντας πρόσβαση σε ισορροπία λευκού , εστίαση, τρόπους οδήγησης και στυλ εικόνας. Υπάρχει επίσης ένα ειδικό κουμπί για το ISO , κάτι που η Nikon D5100 λείπει. Οι υπάρχοντες χρήστες της Nikon θα συγχέονται επίσης από τον επανασχεδιασμό της διάταξης ελέγχου στο D5100 λόγω της αρθρωτής οθόνης LCD.

Το μόνο σημείο όπου τα χειριστήρια της Canon υπολείπονται είναι η ανεξήγητη αλλαγή των λειτουργιών του ελεγκτή τεσσάρων κατευθύνσεων όταν η κάμερα είναι σε ζωντανή προβολή ή λειτουργία ταινίας. Σε αυτές τις λειτουργίες, ο ελεγκτής επιτρέπει μόνο τη μετακίνηση του σημείου AF γύρω από τα εννέα σημεία του. Αυτό είναι συγχέοντας, τουλάχιστον!

Σημεία αυτόματης εστίασης και AF

Και οι δύο κάμερες διαθέτουν στερεά και αξιόπιστα συστήματα αυτόματης εστίασης. Η ταχύτητα της Nikon παραμένει εξαρτώμενη από το φακό που χρησιμοποιείτε καθώς δεν διαθέτει μηχανισμό αυτόματης εστίασης.

Τα σημεία AF της Nikon αποτελούν μέρος ενός πολύ πιο εξελιγμένου συστήματος από τα συστήματα Canon. Το D5100 έχει 11 πόντους σε σύγκριση με τους 9 βαθμούς της T3i. Η Nikon διαθέτει επίσης τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες για τη χρήση των σημείων AF, ενώ η Canon διαθέτει μόνο δύο.

Ποιότητα εικόνας

Ενώ και οι δύο κάμερες παράγουν εξαιρετικές εικόνες, το D5100 είναι λίγο καλύτερα από πολλές απόψεις.

Η Canon παράγει εξαιρετικές εικόνες τόσο σε μορφές RAW και JPEG . Αντιμετωπίζει πολύ καλά τα υψηλά ISO, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να μειώσουν το θόρυβο στις δικές τους αντισταθμίσεις έναντι των λεπτομερειών εικόνας και της ποιότητας. Ωστόσο, το T3i έχει και πάλι προβλήματα εμπορικού σήματος της Canon για την αντιμετώπιση του τεχνητού φωτός όταν χρησιμοποιεί αυτόματη ισορροπία λευκού, καθώς οι εικόνες είναι ξεκάθαρα πορτοκαλί κάτω από τα φώτα βολφραμίου. Το T3i είναι επίσης πιο επιρρεπές σε χρωματική εκτροπή από το D5100.

Η Nikon παράγει επίσης εξαιρετικές εικόνες τόσο σε RAW όσο και σε JPEG και κάνει ακόμη καλύτερη δουλειά να κρατάει το θόρυβο σε υψηλά ISO. Το καλύτερο από όλα, δεν φαίνεται να μοιράζεται τις τάσεις των άλλων DSLRs να υπερεκφράζουν σε καταστάσεις υψηλής αντίθεσης. Έχει επίσης καλύτερη δυναμική περιοχή και βάθος χρώματος από τη Canon.

Συμπερασματικά

Εγώ προσωπικά βρίσκω το σύστημα διάταξης και ελέγχου της Nikon σύγχυση και κάπως λείπει σε βασικούς τομείς. Ωστόσο, η ποιότητα της εικόνας είναι εκεί όπου μετρά. Εάν είστε νέοι στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τότε η Nikon έχει το πλεονέκτημα.

Και οι δύο κάμερες έχουν τους πόντους συν τους, όμως, και οι χρήστες είναι απίθανο να απογοητευθούν από κάθε μηχανή.