Τι είναι ένας "γρήγορος" φακός;

Τι σημαίνει "γρήγορο" όταν αναφέρεται σε φακούς;

Πολλές βιομηχανίες χρησιμοποιούν τους δικούς τους λαϊκούς όρους, όροι που δεν έχουν νόημα αλλού, λέξεις-κλειδιά, περιγραφές εργαλείων, τεχνικών ή τεχνολογιών που τους σημαίνουν μόνο κάτι. Η παραγωγή βίντεο δεν διαφέρει.

Αυτός ο συγγραφέας μπήκε σε παραγωγή βίντεο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ακριβώς γύρω από το χρόνο που άρχισε η ψηφιακή καταγραφή στην ταινία να είναι παρωχημένη ή τουλάχιστον να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό. Έχοντας εντολή να αναλάβει το βίντεο σε ένα γραφείο που έφτιαχνε περιοδικά, δεν υπήρχαν συνομηλίκοι που να μπορούν να καλούν, να μην ζητούν βοήθεια από άλλους συναδέλφους ή συντάκτες. Αυτό άφησε μερικές επιλογές: τα βιβλία και το Διαδίκτυο.

Λοιπόν, η εκμάθηση του πώς να πυροβολείτε και να επεξεργάζεστε ήταν σχετικά απλή. Υπήρχαν εργαλεία, υπήρχαν τεχνικές και υπήρχαν σωστοί και λάθος τρόποι για την εκτέλεση των καθηκόντων. Όταν δεν καταλαβαίνω ποιος όρος ή ακρωνύμιο στάθηκε για όταν ήρθε σε κάμερες και γυρίσματα, θα μπορούσα να το Google αυτό, ή θα μπορούσα απλώς να μάθω τι το κουμπί ή ρύθμιση έκανε και αφήστε το σε αυτό.

Δυστυχώς αυτό σήμαινε ότι, όπως και πολλοί αυτοδίδακτοι λάτρεις βίντεο και επαγγελματίες, μαθαίνουμε βιντεοσκοπική ορολογία.

Ένας από τους όρους που χρησιμοποιείται πολύ συχνά αλλά δεν είναι προφανής στον ορισμό είναι όταν αναφέρεται σε ένα "γρήγορο" φακό. Τι σημαίνει "γρήγορο" όταν αναφέρεται σε φακούς;

Λοιπόν, υπάρχουν μερικά πράγματα σε μια φωτογραφική μηχανή που μπορεί να είναι γρήγορη, αλλά αυτός ο όρος αναφέρεται σε το μέγιστο διάφραγμα του φακού. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάφραγμα της φωτογραφικής μηχανής, τόσο περισσότερο φως φτάνει στον αισθητήρα εικόνας της φωτογραφικής μηχανής.

Έτσι, ένας απλός τρόπος για να δούμε τους γρήγορους και αργούς φακούς είναι να σκεφτείτε ότι ο γρήγορος φακός επιτρέπει περισσότερο φωτισμό και έναν αργό φακό αφήνει λιγότερο φωτισμό.

Τι σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει το μέγιστο διάφραγμα; Λοιπόν, το άνοιγμα ενός φακού είναι η διάμετρος της περιοχής του ανοικτού κύκλου ή του διαφράγματος μέσα στον φακό. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η περιοχή, τόσο περισσότερο φως γίνεται μέσω του φακού. Έχει νόημα, ε;

Αυτή η διάμετρος φακού εκφράζεται σε εμάς χρησιμοποιώντας έναν αριθμό f , όπως f / 1.8 ή f / 4.0. Αυτός ο αριθμός f αναφέρεται σε μια μαθηματική έκφραση και ενώ δεν θα πάμε σε αυτό, μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε φακούς με διαφορετικά εστιακά μήκη και γνωρίζουμε ότι θα έχουμε τις ίδιες τιμές έκθεσης.

Τόσο πώς λειτουργεί ο αριθμός f: Όσο πιο χαμηλός είναι ο αριθμός f, τόσο ευρύτερο είναι το διάφραγμα. Όπως μάθαμε νωρίτερα, όσο ευρύτερο είναι το άνοιγμα, τόσο περισσότερο φως γίνεται στον αισθητήρα. Όσο περισσότερο φως φτάνει στον αισθητήρα, τόσο πιο γρήγορα ο φακός. Αναζητήστε χαμηλές αριθμούς f όπως f / 1,2, f / 1,4 ή f / 1,8.

Αντίθετα, όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός f, τόσο μικρότερο είναι το διάφραγμα. Μικρότερο άνοιγμα σημαίνει λιγότερο φως που διαπερνά το φακό στον αισθητήρα. Αυτοί οι βραδύτεροι φακοί διάφραγμα θα έχουν μεγαλύτερους αριθμούς f, όπως f / 16 ή f / 22.

Αυτές οι πληροφορίες είναι όλες καλές και καλές, αλλά γιατί οι άλλοι λάτρεις του βίντεο συγκλονίζουν τα οφέλη των γρήγορων φακών; Λοιπόν, υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι.

Το πρώτο είναι ευαισθησία χαμηλού φωτισμού. Περισσότερο φως επιτρέπει στον αισθητήρα να κάνει τη δουλειά του χωρίς να χρειάζεται να καταλάβει πιο σκοτεινές περιοχές. Περισσότερος φωτισμός σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γυρίσετε το ISO για να διατηρήσετε την εικόνα φωτεινή και όπως ίσως έχετε ανακαλύψει μέχρι τώρα, υψηλότερες ρυθμίσεις ISO έχουν ως αποτέλεσμα θόρυβο εικόνας.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το μαλακό, βουτυρώδες υπόβαθρο που βλέπουμε στα επαγγελματικά πλάνα. Αυτό το φόντο εστίασης είναι ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, και πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί με έναν γρήγορο φακό.

Μεγάλη οπή, γρήγοροι φακοί επιτρέπουν επίσης στους σκοπευτές να χρησιμοποιούν ταχύτερες ταχύτητες κλείστρου, καθώς το φως που φτάνει στον αισθητήρα είναι μεγαλύτερο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τη θαμπάδα κινήσεων.

Sidenote: Όταν γυρίζετε στο μέγιστο διάφραγμα, πείτε f / 2.8 σε φακό που μεγιστοποιείται σε αυτή τη ρύθμιση, πολλοί σκοπευτές θα αναφέρονται σε αυτό ως "γυρίσματα ευρύ ανοιχτό". Εάν βρίσκεστε ποτέ σε ένα σετ και ένας σκηνοθέτης συνιστά να γυρίσετε "ευρύτατα" για να επωφεληθείτε από την κατάσταση φωτισμού, απλά ρυθμίστε τη φωτογραφική σας μηχανή στο μέγιστο άνοιγμα και θα είστε έτοιμοι.