Μελέτη: Τα κοινωνικά μέσα πυρκαγιάς επεκτείνουν το κέντρο ψυχαγωγίας του εγκεφάλου

Η μελέτη του Χάρβαρντ φωτίζει τη δημοτικότητα των κοινωνικών μέσων

Νέα έρευνα που υποδηλώνει ότι η ανταλλαγή πληροφοριών για τους εαυτούς μας αναφλέγει τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας μπορεί να ρίξει φως στις ρίζες του κοινωνικού αποκλεισμού των μέσων ενημέρωσης.

Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Η μελέτη, με επικεφαλής την Diana Tamir, εξηγεί μια σειρά από πέντε πειράματα που η ομάδα διεξήγαγε για να δοκιμάσει την υπόθεσή τους, που ήταν ότι οι άνθρωποι αντλούν την εγγενή αξία από την επικοινωνία πληροφοριών για τον εαυτό τους σε άλλους ανθρώπους.

"Η αυτο-αποκάλυψη συνδέθηκε έντονα με την αυξημένη ενεργοποίηση στις περιοχές του εγκεφάλου που σχηματίζουν το μεσο-λεκιθικό σύστημα ντοπαμίνης, συμπεριλαμβανομένου του πυρήνα των ακουμίνων και της κοιλιακής τμηματικής περιοχής", αναφέρει η μελέτη που βασίζεται στο Χάρβαρντ. "Επιπλέον, τα άτομα ήταν πρόθυμα να παραιτηθούν από τα χρήματα για να αποκαλύψουν τον εαυτό τους".

Ας μιλήσουμε για μένα, εγώ, εγώ

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το 30 τοις εκατό έως το 40 τοις εκατό των καθημερινών συνομιλιών μεταδίδουν πληροφορίες σε άλλους ανθρώπους σχετικά με τις δικές μας εμπειρίες, ανέφερε η μελέτη. Προηγούμενη έρευνα έχει βρει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που δημοσιεύουμε στα κοινωνικά μέσα (έως και 80%) είναι για εμάς. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ξεκίνησαν να δουν αν αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι παίρνουμε μερικές συναισθηματικές ή ψυχικές ανταμοιβές για κάτι τέτοιο.

Στα πειράματά τους, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με μηχανές απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (magnetic resonance imaging) για να ανιχνεύσουν τους εγκεφάλους των ανθρώπων ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουν για τον εαυτό τους και να ακούσουν άλλους ανθρώπους να κρίνουν τις σκέψεις τους.

Ουσιαστικά, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι προτιμούν να μοιράζονται πληροφορίες για τον εαυτό τους τόσο πολύ που ήταν πρόθυμοι να παραιτηθούν από χρήματα για να το κάνουν.

Πιο σημαντικά, ίσως, βρήκαν επίσης ότι η πράξη αυτο-αποκάλυψης φωτίζει περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες ενεργοποιούνται επίσης από γνωστές ευχάριστες δραστηριότητες όπως φαγητό και σεξ. Όταν οι άνθρωποι ακούν ή κρίνουν άλλους ανθρώπους, τα μυαλά τους δεν ανάβουν με τον ίδιο τρόπο. Περιέργως, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ενεργοποίηση των κέντρων ευχαρίστησης ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν οι άνθρωποι είχαν πει ότι είχαν ακροατήριο.

Πολλοί ερευνητές έχουν προηγουμένως θεωρήσει ότι η χρήση κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπορεί να απελευθερώσει χημικές ουσίες που προκαλούν ευχαρίστηση στον εγκέφαλο, όπως η ντοπαμίνη, η ίδια χημική ουσία που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο των αλκοολικών όταν πίνουν και οι τοξικομανείς όταν καπνίζουν.

Αλλά αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που προσπαθούν να τεκμηριώσουν τις επιπτώσεις της αυτο-αποκάλυψης στη χημεία του εγκεφάλου, ειδικά όταν κάποιος έχει κοινό για την κοινή χρήση.

Βελτιώστε τα κοινωνικά μας ένστικτα

Στο συμπέρασμά τους, οι συγγραφείς λένε ότι αυτή η προσπάθεια να μεταδοθούν σε άλλους μπορεί να μας δώσει διάφορα προσαρμοστικά πλεονεκτήματα και να ενισχύσουμε τις επιδόσεις μας στις «συμπεριφορές που υπογραμμίζουν την ακραία κοινωνικότητα του είδους μας».

Για παράδειγμα, η χρήση κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να μας ανταμείψει κάνοντας κάτι απλό, όπως βοηθώντας να δημιουργηθούν "κοινωνικοί δεσμοί και κοινωνικές συμμαχίες μεταξύ ανθρώπων" ή "να αναγκαστούν οι άλλοι να αποκτήσουν αυτογνωσία".

Εάν η μελέτη αυτή είναι σωστή, η ευχαρίστηση που αντλούμε από το να μοιραστούμε τα κόλπα της ζωής μας στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε το φαινόμενο του εθισμού στο Facebook , "το οποίο ουσιαστικά ξοδεύει τόσο πολύ χρόνο στο Facebook ότι παρεμβαίνει στην υπόλοιπη ζωή μας. τα συμπτώματα του εθισμού στο Facebook είναι παρόμοια με τα σημάδια υπερβολικής χρήσης άλλων μορφών κοινωνικών μέσων όπως το Twitter, το Tumblr και τα παρόμοια.