Τι είναι το Wiki;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους ιστότοπους του Wiki

Ο Ward Cunningham, ο άνθρωπος πίσω από το πρώτο wiki, το χαρακτήρισε ως "την απλούστερη ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει". Αλλά, ενώ αυτό ακούγεται καλό να κυλήσει από τη γλώσσα, δεν είναι πολύ περιγραφικό, και για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι απολύτως ακριβής.

Μια καλύτερη περιγραφή θα ήταν ένα wiki είναι το απλούστερο συνεργατικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει. Ακούγεται περίπλοκο, ε; Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που ο Ward Cunningham επέλεξε να μην το περιγράψει με αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι πραγματικά μια πιο ακριβής περιγραφή επειδή εντοπίζει αυτό το ιδιαίτερο πράγμα που έχει προκαλέσει το wikis να καίει μέσω του ιστού σαν πυρκαγιά.

Πώς ένα Wiki είναι σαν μια εφημερίδα

Για να κατανοήσετε ένα wiki, πρέπει να καταλάβετε την ιδέα ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου. Όσο περίπλοκο το όνομα μπορεί να ακούγεται, τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου, μερικές φορές αναφέρονται με τα αρχικά τους (CMS), είναι πραγματικά μια απλή ιδέα.

Φανταστείτε ότι είστε ο συντάκτης μιας εφημερίδας και είναι καθήκον σας να φέρετε την εφημερίδα έξω από την πόρτα κάθε μέρα. Τώρα, κάθε μέρα, τα άρθρα της εφημερίδας πρόκειται να αλλάξουν. Μια μέρα, ένας δήμαρχος θα μπορούσε να εκλεγεί, την επόμενη μέρα, μια ομάδα ποδοσφαίρου γυμνασίου κερδίζει το πρωτάθλημα του κράτους, και την επόμενη μέρα, πυρκαγιά καταστρέφει δύο κτίρια στο κέντρο της πόλης.

Έτσι, κάθε μέρα πρέπει να βάλετε νέο περιεχόμενο στην εφημερίδα.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της εφημερίδας παραμένει επίσης το ίδιο. Το όνομα της εφημερίδας, για παράδειγμα. Και, ενώ η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει, θα είναι η ίδια ημερομηνία σε κάθε σελίδα για το θέμα της εφημερίδας. Ακόμη και οι μορφές παραμένουν οι ίδιες, ορισμένες σελίδες έχουν δύο στήλες και άλλες σελίδες έχουν τρεις στήλες.

Τώρα, φανταστείτε ότι έπρεπε να πληκτρολογείτε στο όνομα της εφημερίδας σε κάθε σελίδα κάθε μέρα. Και έπρεπε να πληκτρολογήσετε την ημερομηνία κάτω από αυτό. Και θα έπρεπε να ρυθμίσετε με μη αυτόματο τρόπο αυτές τις στήλες. Ως συντάκτης, μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας με τόση δουλειά που δεν έχετε χρόνο να τοποθετήσετε πραγματικά τα καλά - τα άρθρα - στην εφημερίδα, επειδή είστε πολύ απασχολημένοι πληκτρολογώντας στο όνομα της εφημερίδας ξανά και ξανά .

Αντ 'αυτού, αγοράζετε ένα πρόγραμμα λογισμικού που θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ένα πρότυπο για την εφημερίδα. Αυτό το πρότυπο βάζει το όνομα στο επάνω μέρος της σελίδας και σας επιτρέπει να πληκτρολογείτε την ημερομηνία μία φορά και στη συνέχεια να το αντιγράφετε σε κάθε σελίδα. Θα παρακολουθεί τους αριθμούς σελίδων για εσάς και θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε τις σελίδες σε δύο στήλες ή τρεις στήλες με ένα κλικ ενός κουμπιού.

Αυτό είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου .

Ένα Wiki είναι ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου

Ο ιστός λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Αν παρατηρήσετε, οι περισσότεροι ιστότοποι είναι παρόμοιοι με την εφημερίδα σας. Το όνομα του ιστότοπου και το μενού για πλοήγηση μέσω αυτού τείνουν να παραμείνουν το ίδιο, ενώ το πραγματικό περιεχόμενο αλλάζει από σελίδα σε σελίδα.

Οι περισσότεροι ιστότοποι σχεδιάζονται μέσω ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου που επιτρέπει στον δημιουργό να παρέχει γρήγορα και εύκολα περιεχόμενο στον χρήστη με τον ίδιο τρόπο που ο συντάκτης μπορεί να τραβήξει γρήγορα νέα άρθρα στην εφημερίδα χωρίς να χρειάζεται να σχεδιάζει κάθε πτυχή του με το χέρι κάθε χρόνος.

Το πιο απλό από τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου στο διαδίκτυο είναι το blog. Είναι περίπου τόσο απλό όσο μπορείτε να πάρετε, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα blogs είναι τόσο δημοφιλή. Πληκτρολογείτε απλά αυτό που θέλετε να λέτε, δώστε τον τίτλο και κάντε κλικ στο κουμπί Δημοσίευση. Το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου θα σφραγίσει στη συνέχεια μια ημερομηνία σε αυτό και θα το τοποθετήσει στην κύρια σελίδα.

Αυτό που διαφοροποιεί ένα wiki από ένα blog είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν - και συνήθως κάνουν στην περίπτωση δημοφιλών wikis - να δουλεύουν σε ένα μόνο κομμάτι περιεχομένου. Αυτό σημαίνει ότι ένα μόνο άρθρο θα μπορούσε να έχει τόσο λίγους όσο ένας μόνο συγγραφέας ή ακόμα και δέκα ή ακόμα και εκατοντάδες συγγραφείς.

Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από ένα blog όπου ένα άρθρο θα έχει συνήθως μόνο έναν συγγραφέα. Ορισμένα ιστολόγια είναι συνεργατικές προσπάθειες πολλών bloggers, αλλά ακόμα και τότε, ένα ενιαίο άρθρο αποδίδεται γενικά σε ένα μόνο blogger. Μερικές φορές, ένας συντάκτης μπορεί να μεταβεί στο άρθρο για να κάνει κάποια διόρθωση, αλλά συνήθως δεν προχωρά πολύ περισσότερο από αυτό.

Είναι η συνεργατική προσπάθεια που κάνει τα wikis τόσο σπουδαία.

Σκεφτείτε το παιχνίδι του Trivial Pursuit, ή οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι trivia. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να αισθάνονται αρκετά καλά για μία ή δύο κατηγορίες. Όλοι έχουμε συμφέροντα και έχουμε συγκεντρώσει κάποιες γνώσεις από αυτά τα συμφέροντα. Ακόμη και αισθανόμαστε άνετα έξω από αυτά τα συμφέροντα, οπότε, αν και δεν μπορούμε να είμαστε κακοί στο παρελθόν, μπορούμε να θυμηθούμε κάποια από αυτά που μας δίδαξαν στο σχολείο.

Και, οι περισσότεροι από εμάς αισθάνονται άβολα με μερικά θέματα. Μπορεί να σας αρέσει ο αθλητισμός, αλλά ίσως να μισείτε το μπάσκετ, οπότε πιθανότατα δεν θα γνωρίζετε ποιος σκόραρε τα περισσότερα σημεία του ΝΒΑ το 2003.

Έτσι, όταν παίζουμε ένα παιχνίδι Trivial Pursuit, υπάρχουν κατηγορίες που θέλουμε να πάρουμε ερωτήσεις και άλλες κατηγορίες που προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Αλλά, όταν παίζουμε σε μια ομάδα, αρχίζει να αλλάζει. Αν δεν γνωρίζετε πολλά για τα αυτοκίνητα, αλλά ο συνεργάτης σας γνωρίζει τα πάντα που πρέπει να ξέρετε για τα αυτοκίνητα, αισθανόμαστε άνετα προσπαθώντας να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με την αυτοκινητοβιομηχανία. Έχουμε συγκεντρώσει τις γνώσεις μας μαζί και γι 'αυτό είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

Ένα Wiki είναι συνεργασία περιεχομένου

Αυτό είναι που κάνει ένα τσιμπούρι wiki. Συγκεντρώνει τη γνώση μιας ομάδας ανθρώπων για να δημιουργήσει τον καλύτερο δυνατό πόρο. Έτσι, στην πραγματικότητα, ένα άρθρο γίνεται το άθροισμα της γνώσης των ανθρώπων που εργάστηκαν στο άρθρο. Και, όπως και στο Trivial Pursuit όταν μπορούμε να κάνουμε καλύτερα όταν είμαστε σε μια ομάδα, ένα άρθρο γίνεται καλύτερα όταν δημιουργείται από μια ομάδα.

Και, όπως και σε αυτό το παιχνίδι του Trivial Pursuit, διάφορα μέλη της ομάδας φέρνουν τα δικά τους δυνατά τους στο τραπέζι.

Σκεφτείτε αυτό το άρθρο. Έχω καλή γενική γνώση για τα wikis, έτσι μπορώ να εξηγήσω τα βασικά. Αλλά, τι θα ήταν αν πήραμε τον Ward Cunningham, τον δημιουργό του πρώτου wiki, να προσθέσουμε σε αυτό το άρθρο; Είναι πολύ πιο ειδικός στο θέμα, οπότε θα μπορούσε να βρεθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες σε περιοχές. Και τότε, τι θα συμβεί αν πήραμε τον Jimmy Wales, ο οποίος συνέβαλε στη Wikipedia, να προσθέσει στο άρθρο. Και πάλι, έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αλλά, ενώ οι Ward Cunningham και Jimmy Wales μπορεί να έχουν ένα θησαυρό γνώσης για τα wikis, ίσως να μην είναι οι μεγαλύτεροι συγγραφείς. Λοιπόν, τι γίνεται αν αναθέσαμε τον συντάκτη της New York Times να σκουπίσει το άρθρο για να το τακτοποιήσει;

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι θα διαβάζαμε ένα πολύ καλύτερο άρθρο.

Και αυτή είναι η ομορφιά των wikis. Μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν πόρο ανώτερο από οτιδήποτε θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μόνοι μας.

Έτσι, ακριβώς τι είναι ένα Wiki;

Ακόμα μπερδεμένος? Έχω εξηγήσει την ιδέα πίσω από το wiki και γιατί τα wikis έχουν γίνει τόσο δημοφιλής πηγή, αλλά αυτό δεν εξηγεί ακριβώς τι είναι ένα wiki.

Οπότε, τι είναι?

Ειναι ενα βιβλιο. Και, συνήθως, είναι ένα βιβλίο αναφοράς, όπως το λεξικό ή η εγκυκλοπαίδεια.

Δεδομένου ότι βρίσκεται σε μορφή ιστού, χρησιμοποιείτε ένα πλαίσιο αναζήτησης και όχι έναν πίνακα περιεχομένων. Και, από οποιοδήποτε άρθρο, ίσως μπορείτε να μεταβείτε σε πολλά νέα θέματα. Για παράδειγμα, η καταχώρηση της Wikipedia στο "wiki" έχει μια σύνδεση με την είσοδο του Ward Cunningham. Έτσι, αντί να σπρώχνετε μπροστά και πίσω σε ένα βιβλίο για να πάρετε όλη την ιστορία, μπορείτε απλά να ακολουθήσετε τους συνδέσμους.